Zobni vsadki

Dolgoročna rešitev za lep in naraven nasmeh. Zobni vsadki so majhni vijaki, katere se vgradi v kost spodnje ali zgornje čeljusti ter nadomeščajo korenino izgubljenega enega zoba ali več njih. Izdelani so iz čistega titanija, ki je biološko najbolj sprejemljiva kovina in tako ne povzroča preobčutljivosti ali alergijskih reakcij. Zobni vsadki so običajno cilindrični ali rahlo konični vijaki v obliki zobne korenine, dolgi od 4 do 14 milimetrov, ki imajo v notranjosti majhen notranji navoj, kateri omogoča povezovanje med vsadkom in protetičnim nadomestkom. Protetični nadomestki so lahko prevleke, mostički ali proteze. Zobni vsadki pomagajo strukturi obraza in so zato zasluženi za lažje prehranjevanje, z njimi boste izboljšali svoj videz in govor, ter na enostaven način poskrbeli tudi za higieno ustne votline. Namenjeni so vsem, ki si želijo nadomestiti manjkajoče zobe, imajo zdravo čeljustno kost ter so brez vnetnih procesov v ustni votlini, izjemoma obstajajo sicer določene omejitve za ljudi s sladkorno boleznijo, odsvetujejo se v rakastih stanjih, in pri mlajših od 17 let, zaradi nedokončane rasti obraza in čeljusti, nezaželeno pa je tudi močno kajenje. Zobni vsadki so primerni za nadomeščanje posameznega zoba ali več manjkajočih zob. V ordinaciji Lux dental uporabljamo samo najboljše materiale in sicer zobne vsadke ASTRA TECH in HIOSSEN/OSSTEM ki so na trgu že od leta 1985 oz.1990 in so v samem svetovnem vrhu, kar dokazujejo številne klinične študije.
 

Vstavitev

Vstavitev zobnih vsadkov poteka že nekje v 4 do 8 tednih po izgubi ali puljenju zobov, lahko pa tudi kasneje, in sicer 3 do 4 mesece po puljenju, ko je mehko tkivo že ozdravljeno, kost pa se začne celiti. Nenazadnje pa je možnost namestitve kasneje v popolnoma zaceljeni kosti, po šestih mesecih ali več.

Potek vstavitve

  • Zobozdravnik naredi pregled, oceni celotno ustno votlino in tako naredi načrt zdravljenja. Najprej se obnovijo naravni zobje in pozdravijo bolezni obzobnih tkiv.
  • Sledi kirurški postopek, ki poteka v lokalni anesteziji. Zobozdravnik implantolog prereže dlesen, odgrne reženj ter s posebnimi svedri pripravi čeljust. V kost izvrta luknjo, ki ustreza obliki vsadka, nato privije zobni vsadek, ter zašije sluznico preko vsadka ali okrog njega
  • zašije sluznico preko vsadka ali okrog njega 3. Celjenje oziroma ostointegracija. Zobozdravnik po približno 10 dnevih opravi kontrolo rane ter odstrani šive. Po 4 do 8 tednih je od 60 do 90 odstotkov vsadka povezanega s kostjo.