Zobni implantati

Si želite lep in naraven nasmeh, zanesljiv ugriz, pa vas pri tem ovira manjkajoči zob? V ordinaciji Lux Dental poskrbimo za vaš popoln in brezskrben nasmeh z vrhunskimi implantati izdelanimi iz čistega titanija, kateri je biološko najbolj sprejemljiva kovina in tako ne povzroča alergijskih reakcij ali preobčutljivosti. Zobni implantati znamke ASTRA TECH in HIOSSEN/OSSTEM, katere uporabljamo v naši ordinaciji, so na trgu že od leta 1985 oz. 1990 in spadajo v sam vrh zobnih vsadkov, kar dokazujejo številne klinične študije. Implantati so minimalno invazivna in tako vse pogostejša rešitev nadomeščanja izgubjenih zob. Zobni vsadki bodo poskrbeli, da se boste smejali, jedli in vaš nasmeh nosili samozavestno ter brezskrbno.

Da je zdravljenje z zobnimi vsadki uspešno, pa je seveda najpomembnejši dejavnik spretnost kirurga oz. specialista implantologa. Zobni implantati se v ordinaciji Lux Dental vstavljajo s strani vrhunskega specialista implantologa dr. Katiča, kateri ima za seboj vrsto let izkušenj in je bil eden izmed predavateljev o implantologiji na Poljskem. Je kvalificiran in zaupanja vreden strokovnjak za implantologijo in protetiko. Poleg vrhunskega specialista pa je zelo pomembno tudi to, da po vstavitvi implantatov pacient hodi na redne kontrole ter čiščenja, da se zagotovi obstojnost implantata v kosti.

Zobni vsadki so nemenjeni vsem, ki si želijo nadomestiti manjkajoči zob ali več njih in imajo zdravo čeljustno kost ter so brez vnetnih procesov v ustni votlini, a vendar obstaja nekaj relativnih omejitev. Določene omejitve obstajajo za ljudi s sladkorno boleznijo, zobni implantati se odsvetujejo v rakastih stanjih, in pri mlajših od 17 let, zaradi nedokončane rasti obraza in čeljusti, nezaželeno pa je tudi močno kajenje.
Dovolite, da vam ustvarimo brezskrben nasmeh. Imate manjkajoč zob ali več njih ter vas zanima nasvet strokovnjaka ali cenik? Vprašajte našega specialista za nasvet in preverite več o naši ponudbi ter poglejte zobni implantati cenik. Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na neobvezujoč brezplačen pregled. Lahko pa tudi zahtevate le zobni implantati cenik, da preverite, koliko takšna zobozdravstvena storitev stane.
 
Zobni implantati so preprosti majhni vijaki, običajno cilindrični ali rahlo konični, v obliki zobne korenine in velikosti 4 do 14 mm. Implantati so oblikovani tako, da se kar najbolje vgradijo v kost spodnje ali zgornje čeljusti ter tako nadomestijo korenino izgubljenega zoba ali služijo kot podpora mostičku delni snemni ali pa totalni zobni protezi. V notranjosti imajo majhen notranji navoj, ki omogoča povezovanje med vsadkom in protetičnim nadomestkom.

V Sloveniji delna brezzobost doleti kar 80% prebivalstva, zobni vsadki pa so vedno večja izbira za paciente, potrebne protetične obdelave. Za izgubo je lahko krivih več različnih dejavnikov, od slabih prehranjevalnih navad in ustne higiene, do poškodbe ali parodontalne bolezni. Pomembno pa je dejstvo, da je prav vsak manjkajoči zob potrebno nadomestiti, ne le zaradi estetskih razlogov, marveč tudi zaradi funkcionalnih, saj se ob manjkajočem zobu poveča možnost poslabšanja stabilnosti sosednjih zob in s tem premiki ter razne bolezni dlesni in zobna gniloba. Od vseh možnosti, so zobni implantati najboljša rešitev za nadomestek zob, saj so po videzu in funkcionalnosti najboljši približek naravnih zob.

Implantanti so vedno večja izbira pacientov, ob manjkajočem enem zobu, namesto klasičnega zdravljenja z mostičkom, ob pogledu na cenik pa pravzaprav primerljiva. Pri mostičku se žal ne moremo izogniti posegu v sosednje zdrave zobe, kateri so potrebni za podporo mostička, z zobnimi vsadki pa sosednje zobe ohranimo zdrave in nepoškodovane.

Prav tako se izguba večih zob lahko uspešno zdravi z več zobnimi vsadki ter se na njih naredi mostiček, ali pa uspešno odpravimo popolno brezzobost s fiksno protezo, ki jo podpirajo štirje ali več vsadkov oz. implantati. Takšno zdravljenje zagotavlja boljše prileganje proteze in večjo stabilnost, saj zobni vsadki delujejo kot sidro za retencijske komponente in tako nudijo kvalitetnejše prehranjevanje in govor.

Vstavitev

Pred samo vstavitvijo vsadkov se izbrani zobozdravnik s pacientom pogovori in pregleda ustno votlino. Da se zobni vsadki lahko vstavijo, pa je najprej potrebno opraviti tudi panoramsko slikanje zob – ortopan oz. ob težjih primerih, kjer je predvideno manj kosti pa tudi 3D sliko. Naredi se načrt zdravljenja, obnovijo pa se ostali naravni zobje in pozdravijo bolezni obzobnih tkiv. Zobni implantati se vstavljajo s kirurškim posegom, katerega opravi specialist implantolog ali oralni kirurg, operacija in vstavitev pa poteka pod lokalno anastezijo. Zobni vsadki se lahko vstavijo že nekje v 4 do 8 tednih po izgubi ali puljenju zobov, lahko pa tudi kasneje, že v popolnoma zaceljeni kosti po šestih mesecih ali več. Zobni vsadki se vstavijo hitro, sam poseg pa je za pacienta povsem neboleč. Specialist implantolog odgrne dlesen in s posebnimi svedri pripravi ležišče in izvrta luknjo v kost za zobni implantant, kamor se vsadek nato vstavi.

Potek vstavitve

  • Zobozdravnik naredi pregled, oceni celotno ustno votlino in tako naredi načrt zdravljenja. Najprej se obnovijo naravni zobje in pozdravijo bolezni obzobnih tkiv.
  • Sledi kirurški postopek, ki poteka v lokalni anesteziji. Zobozdravnik implantolog prereže dlesen, odgrne reženj ter s posebnimi svedri pripravi čeljust. V kost izvrta luknjo, ki ustreza obliki vsadka, nato privije zobni vsadek, ter zašije sluznico preko vsadka ali okrog njega
  • zašije sluznico preko vsadka ali okrog njega 3. Celjenje oziroma ostointegracija. Zobozdravnik po približno 10 dnevih opravi kontrolo rane ter odstrani šive. Po 4 do 8 tednih je od 60 do 90 odstotkov vsadka povezanega s kostjo.
Ob pomankanju kosti se le-ta dogradi, da se zobni vsadki bolje zarastejo s kostjo, nato pa se čez ali okrog implantata zašije dlesen. Sam poseg vstavitve traja od 30 do 60 minut. Po posegu je možna oteklina in rahla bolečina, pri kateri si pacient lahko pomaga z analgetiki in počitkom, podrobnejša navodila za okrevanje po posegu pa seveda dobi iz strani kirurga. Zobni implantati se integrirajo s kostjo in celijo nekje dva do šest mesecev, odvisno od vsakega posameznika in od vrste ter obsega same operacije, kar je ključno za visoko uspešnost. V tem času pacient po potrebi lahko nosi začasen protetični nadomestek, katerega se namesti približno 14 dni po uspešni vstavitvi vsadka in po odstranitvi šivov. Ko se zobni vsadki uspešno zaraščajo oz. osteointegrirajo s kostjo, sledi namestitev protetične nadogradnje, ki ostane na vsadku približno 14 dni. Nato sledi odtiskovanje in na podlagi tega v zobotehničnem laboratoriju izdelava nadomestka za zobni implantat. Zobni implantati se lahko nadgradijo s keramično krono, mostičkom ali protezo, pritrjeno na abutment, ki povezuje krono z zobnimi vsadki.
Ker je izguba zob lahko velik problem, saj lahko vodi do različnih zdravstvenih težav in sprememb v ustni votlini, je izgubljene zobe potrebno čimprej nadomestiti. Zobni vsadki so na srečo dolgoroča rešitev za vaš brezskrben in naraven nasmeh, po številnih raziskavah ugotovljeno, pa so zobni implantati lahko celo doživljenski, tako kot naravni zobje. Zobni vsadki in njihova prva odkritev segajo v leto 1952, ko je dr. Branemark ugotovil biološko kompetentnost titana s kostjo, redno pa so se implantati pričeli vgrajevati po letu 1970. Materiali in tehnologija so se razvijali in tako se dandanes uporabljajo vrhunski materiali in napredna tehnika oblikovanja ter se tako zobni vsadki lahko v vaših ustih ohranijo vrsto let ali celo doživljensko.

Da so zobni implantati v ustni votlini dolgoročno in brez težav, pa je potrebno poskrbeti za redno in dobro ustno higieno ter redne kontrole pri izbranem zobozdravniku! Preverite zobni implantati cenik , da dobite natančnejšo sliko o tem, koliko bo potrebno odšteti za takšno storitev.
Dovolite, da vam ustvarimo brezskrben nasmeh. Imate manjkajoč zob ali več njih ter vas zanima nasvet strokovnjaka ali cenik? Vprašajte našega specialista za nasvet in preverite več o naši ponudbi ter poglejte zobni implantati cenik. Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na neobvezujoč brezplačen pregled.

S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.