ORALNA KIRURGIJA

Oralni kirurg vam je na voljo za brezplačen in neobvezujoč nasvet.

Ena izmed zelo pomembnih vej zobozdravstva je oralna kirurgija. V naših zobozdravstvenih centrih opravlja posege tudi več odličnih oralnih kirurgov. Oralna kirurgija združuje vse posege, ki se izvajajo zaradi težav z modrostnimi zobmi, zaradi izgube zob, zaradi težav s čeljustjo, itd.
 
 

Oralna kirurgija in puljenje modrostnih zob

Najpogostejši poseg, katerega opravlja oralni kirurg, je puljenje tretjih kočnikov oziroma tako imenovanih modrostnih zob. Včasih se zgodi, da imajo pacienti, katerih modrostni zobje izraščajo, dovolj veliko čeljust in posledično imajo modrostniki dovolj prostora za izraščanje brez težav. V večini primerov pa temu ni tako. Modrostne zobe se najpogosteje odstrani, če le-ti povzročajo ponavljajoča se vnetja, katera spremlja močna bolečina, če je v celostnem načrtu zdravljenja predvideno tudi ortodontsko zdravljenje, zaradi zobne gnilobe, ki je težko ali popolnoma nedostopna za zdravljenje, ali če modrostni zobje izraščajo v sosednji zob in s tem tvegajo okvaro sosednjega zobu. Za puljenje modrostnih zob se oralni kirurg lahko odloči tudi v primeru, ko zaradi pomanjkanja prostora modrostni zob ne more izrasti in ostane ujet med čeljust in dlesen. Običajno takšen zob povzroča otekanje, bolečino in vnetje dlesni okrog njega. V najslabšem primeru lahko tako ujet zob povzroči poškodbe bližnjih mehkih tkiv in kosti, kar včasih vodi v nastanek cist in tumorjev, ki lahko uničijo prizadeto kost. Odstranjevanje modrostnih zob omogoča oralna kirurgija. Modrostne zobe oralni kirurg odstranjuje pod lokalno anestezijo, pri samem posegu pa je pomembno, da zoba ne pulimo s silo, temveč z uporabo pravilne tehnike in pripomočkov, s katerimi ne poškodujemo sosednjih mehkih tkiv in kosti. V določenih primerih je potrebno zob prerezati na več delov, ki jih nato s posebnim vzvodom ali s kleščami posamično odstranimo ter nato zašijemo rano. Ko je zobna kirurgija opravljena, torej po končani operaciji, je potrebno hlajenje z obkladki, da pripomoremo k zmanjševanju otekline. Oralni kirurg priporoča tudi izogibanje topli hrani in pijači.

V kolikor imate težave na tem področju, vam svetujemo, da se čim prej odpravite k svojem izbranem zobozdravniku. Zobna kirurgija Ljubljana premore kakovostne strokovnjake s tega področja, prav tako pa se lahko uporabi zobna kirurgija Krško, kjer imajo prav tako vrhunske strokovnjake na tem področju.
 
 

Oralna kirurgija in vstavitev zobnih vsadkov

Izguba zob je nekaj, kar v končni fazi doleti skoraj vsakega izmed nas. Kadar smo se primorani s tem soočiti, nam lahko v stisk pomaga oralni kirurg. Ena izmed možnosti nadomeščanja zob je namreč vstavitev dentalnih implantatov, za kar pa skrbi oralna kirurgija. Implantati so nadomestki zob, ki so kirurško vstavljeni v našo kost in trajno stabilizirajo umetne zobe, ki so na implantate pritrjeni. Da nam lahko oralni kirurg vstavi zobni implantat, moramo imeti zadosten volumen in gostoto kosti, ki sestavlja našo čeljust, naši zobje in okoliška tkiva ne smejo biti nagnjena k vnetju, predvsem pa moramo biti pripravljeni na to, da bo potrebno vzdrževati zelo dobro oralno higieno. Če bi le-to zanemarjali, bi lahko to privedlo do vnetja in komplikacij, ki bi v najslabšem možnem primeru lahko zahtevale odstranitev zobnega implantata. Oralni kirurg Ljubljana premore kakovostne strokovnjake s tega področja, prav tako pa se lahko uporabi oralni kirurg Maribor, kjer imajo prav tako vrhunske strokovnjake na tem področju.
 
 

Oralna kirurgija in modifikacije čeljusti

Zobna kirurgija se ukvarja tudi s težavami, povezanimi za našima čeljustma. Pri določenih posameznikih se lahko zgodi, da zgornja in spodnja čeljust ne rasteta pravilno. Posledično lahko to povzroči težave pri govorjenju, hranjenju, požiranju in celo dihanju. V nekaterih primerih se te težave lahko odstranijo z ortodontskim zdravljenjem s fiksnim aparatom ali drugimi ortodontskimi pripomočki. V težjih primerih pa je potrebno delo, ki ga lahko opravi le oralni kirurg. Ta lahko s posegom premakne del ali celotno spodnjo ali zgornjo čeljust, morda celo obe hkrati, da zagotovi položaj, ki je v boljšem ravnovesju in tako zagotovi boljšo funkcijo in zdravje naših zob in obzobnih tkiv. Pri posameznikih, ki nosijo snemljive proteze, lahko morebitne težave z njimi odpravi poseg oralnega kirurga. Če se pred izdelavo proteze opazi, da zaradi oblike čeljusti le-ta ne bo mogla dobro delovati, lahko oralni kirurg predhodno preoblikuje kost. Po več letnem nošenju snemljive proteze pa lahko podporna kost zaradi obremenitve spremeni obliko, zaradi česar proteza ne leži tako, kot bi morala. V najhujših primerih tako oralni kirurg remodelira in doda kost tja, kjer je je premalo. Napake v temporomandibularnem sklepu, kjer se stikata spodnja čeljust in lobanja, so velikokrat vzrok hudih glavobolov in obraznih bolečin. Pri najzahtevnejših primerih lahko napake odpravi oralni kirurg.

Oralna kirurgija in poškodbe obraza

Oralna kirurgija se ukvarja tudi s hujšimi poškodbami obraza, kjer so polomljene ali celo podrobljene obrazne kosti in čeljusti. Kadar zobozdravnik med pregledom opazi spremembe tkiv v naši ustni votlini, lahko pacienta napoti v obravnavo k oralnemu kirurgu, ki izvede biopsijo spremenjenega tkiva in tako omogoči, da se ugotovi, ali je stanje morda bolezensko. V tem primeru se tkivo lahko odstrani z operacijo oralne kirurgije. Prav tako lahko oralni kirurg pomaga pri odpravitvi shize oz. zajčje ustnice, v ekstremnih primerih se pojavi tudi razcep neba. To je prirojena napaka, ki se pojavi zato, ker se v fetalnem razvoju ustna in nosna votlina ne ločita popolnoma. Pri tem posegu z oralnim kirurgom sodelujejo tudi drugi specialisti.

Oralna kirurgija in odmik dlesni

Odmik dlesni je pogost pojav do katerega lahko pride zaradi več vzrokov. Najpogostejša je neustrezna in nepravilna ustna higiena, katera je razlog za zobni kamen in vnetje obzobnih tkiv, ki posledično pripeljejo do recesije dlesni. Razlog odmika je lahko tudi nepravilen položaj zob v zobnem loku, neustrezna zobna ščetka in ščetkanje ter tanke dlesni. Če se vzrok umika dlesni ne prične pravočasno sanirati, utegne pripeljati do resnejših težav v ustni votlini. Kasneje bo potrebna zobna kirurgija, da se vaše stanje lahko izboljša. Prekrivanje razgaljene koreninske površine zaradi odmika dlesni se pogosto sanira s kirurškim posegom, ki je neboleč, saj poteka v lokalni anesteziji. Oralna kirurgija je v zadnjih letih močno napredovala, kar pripomore k temu, da bolečine med posegom niso več prisotne ali so zelo omiljene. S tem poleg izboljšanja estetskega videza zmanjšamo tudi preobčutljivosti zob in tveganje za nastanek kariesa na zobni korenini.

V kolikor imate težave na tem področju, vam svetujemo, da se čim prej odpravite k svojem izbranem zobozdravniku. Oralni kirurg Ljubljana premore kakovostne strokovnjake s tega področja, prav tako pa se lahko uporabi oralni kirurg Maribor, kjer imajo prav tako vrhunske strokovnjake na tem področju.
Imate težave z modrostnimi zobmi? Želite nasvet našega zobozdravnika? Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na neobvezujoč brezplačen pregled in takojšnjo terapijo pri oralnem kirurgu.

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.