Zobna protetika

Izguba zoba je zelo pogost pojav, do katerega lahko pride zaradi poškodbe ali bolezni. Zobna protetika ali nadomeščanje zob, kot temu pravimo v zobozdravstvu, dandanes omogoča vrsto različnih možnosti nadomestitve poškodovanih ali izgubljenih zob. Ko omenimo zobna protetika, s tem mislimo na nadomeščanje manjkajočih zob ali estetsko in funkcionalno zdravljenje ali oskrbo zob ter urejanje protez, fiksnih ali snemnih ter popolnih ali delnih. V ordinaciji Lux Dental zobna protetika predstavlja le izbrane vrhunske materiale in zobne tehnike, da vam lahko ponudimo najboljšo optimalno rešitev ob izgubi zob. Zobna protetika pri nas vam ponuja vse od zobnih lusk, prevlek, delnih in totalnih protez ter mostičkov, tudi v kombinaciji z implantati imenovanimi “all on 4/6” oz “zobni most na implantaih”. Ker danes v zobozdravstvu prihaja do velikega razpona cen, vam v Lux Dental ordinaciji za vaš denar ponujamo najvišjo kakovost, za zobna protetika cenik pa nas lahko kontaktirate.

Zobna protetika omogoča, da kar najhitreje nadomestimo manjkajoči zob ali več njih, saj manjkajoči zobje povzročajo težave s funkcionalnostjo ustne votline, hkrati pa smo prikrajšani za bleščeč nasmeh in dobro samozavest. Največja težava, ki nastane zaradi manjkajočih zob je izginjanje čeljustne kosti, katero je vedno težje nadomestiti. S tem se posledično spreminja dlesen in zobna protetika ne more več ponuditi vseh željenih rešitev. Manjkajoči zobje povzročajo nagibanja in premikanje zob, kar lahko pripelje do hudih posledic, saj je s tem otežena ustna higiena in zato prihaja do zastajanja ostankov hrane. To pa vodi do nastanka zobne gnilobe in vnetij ter tako do možnosti izgube še več zob. Da do tega ne pride, je ob izgubi zoba le tega potrebno kar se da hitro nadomestiti z ustreznim zobnim nadomestkov, za katerega poskrbi zobna protetika.
 
Dovolite, da vam ustvarimo brezskrben nasmeh. Vprašajte našega zobozdravnika, specialista protetike za nasvet in preverite več o naši ponudbi. Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na neobvezujoč brezplačen pregled.
Zobna protetika se v zobozdravstvu deli na fiksno protetiko in snemno protetiko, vsekakor pa nas vodi načelo, da katerokoli izmed možnosti izberemo za pacienta, je ta zobna protetika za pacienta najbolj optimalna, učinkovita in prijazna. Fiksna zobna protetika so nadomestki zob, ki so v ustih stalno pritrjeni in jih ne moremo sneti, v kolikor se snemna protetika lahko ob potrebi sname in jo nato ponovno namestimo. Katera zobna protetika bo izbrana, bo seveda svetoval izkušen specialist zobozdravnik, na podlagi težave, zaradi katere je zobna protetika potrebna in seveda tudi na podlagi želja in finančnih zmožnosti pacienta.

Fiksna zobna protetika

Ko omenimo fiksna zobna protetika s tem mislimo na nadomestke zob, kateri so v ustih stalno in jih sami ne moremo sneti, za pacienta pa predstavljajo tudi najbolj kakovostno rešitev. Fiksna zobna protetika kot rešitev za zobne anomalije največkrat uporablja zobne prevleke ali krone, katere se uporabljajo za nadomeščanje zobovine pri kariesu in pri različnih poškodbah zob. So odporne in imajo dolgo življensko dobo, namestimo pa jih lahko na katerikoli zob, spredaj ali zadaj. Narejene so lahko iz različnih materialov, najpogosteje uporabljene zobne prevleke pa so iz keramike ali cirkona. POLNOKERAMIČNE zobne prevleke so izdelane v celoti iz visokokakovostne in trdne keramike, z njimi pa dosežemo izvrsten estetski in naraven videz zob.

Podobno kot polnokeramična se pogosto uporablja tudi KOVINO - KERAMIČNA zobna prevleka oz METAL - KERAMIKA, izdelana iz kovinske osnove in nadgrajena s keramiko. Takšna prevleka zaradi kovinske zasnove zagotavlja čvrstost in vzdržjivost, hkrati pa keramika daje naraven videz zoba. Vrhunec estetskega zobozdravstva pa predstavlja CIRKONIJEVA prevleka, saj cirkonij deluje povsem naravno s svojo prosojnostjo in je tako najbolj dovršen material za nadomestke zob. Zobna protetika vam omogoča, da če so vaši zobje neenakomerni, razbarvani, obrabljeni, lahko za lepši nasmeh poskrbite tudi z luskami. To so individualno narejene tanke keramične luske, prilepljene na zobe in so ena najpopularnejših in najhitrejših načinov za lep in naraven izgled zob. Njihov namen je predvsem ustvariti filmski nasmeh v relativno kratkem času in s kar najmanj invazivno metodo.

zobna protetika

Ob manjkajočem zobu ali več njih pa le te lahko nadomestimo z zobnim mostičkom. To je zobna protetika sestavljena iz dveh ali več prevlek ter vmesnega člena, za pritrditev pa se obrusi sosednje dva zoba, katera sta potem nosilca mostička ali pa se le ta fiksira na implantat ali zatič. Manjkajoč zob vse večkrat nadomeščamo tudi z zobnim vsadkom oz. implantatom. Implantat je preprost majhen vijak vgrajen v čeljustno kost, ki se dandanes uporablja vedno več v kombinaciji z zobno protetiko in je idealna rešitev za nadomestek zob, saj se s tem izognemo brušenju sosednjih (zdravih) zob. Implantat je nadomestek korenine zobu in predstavlja nosilec zobnih prevlek, mostička, lahko pa predstavlja oporo za celotno zobno protezo.

Zobni implantati so odlična rešitev prav tako pri odpravi popolne brezzobosti, katero lahko odpravimo s fiksno protezo, katero podpirajo štirje ali več vsadkov oz. implantatov, v nekaterih primerih pa tudi samo dva. V LUX dentalu pa nudimo tudi opcijo snemnega all on 4 / 6 sistema, ki deluje na način “klika” in ga je mogoče sneti, kar je boljše za higieno in trajnost zob (implantatov). Zobna protetika je šele pred kratkim predstavila novo metodo fiksne protetike in s tem fiksne proteze na implantatih oz. metode all on 4 / all on 6, s katero pacientu povrnemo nasmeh na obraz s pomočjo štirih / šestih implantatov ter tako z minimalno invazivnim postopkom vrnemo podporo licem ter omogočimo normalno funkcijo čeljusti.

Snemna zobna protetika

Snemna zobna protetika so zobni nadomestki, katere lahko ob potrebi sami snamemo in jih nato ponovno namestimo. V primeru popolne brezzobosti je potrebno narediti popolno snemno protezo v eni ali obeh čeljustnicah, ob delni izgubi zob pa je možno narediti delno snemno protezo. Izdelani sta iz umetnega materiala, akrilata, posebnih smol ali kovine. Delna snemna proteza je zobna protetika, namenjena nadomeščanju manjkajočih zob, kadar manjkajočih zob ni mogoče nadomestiti z mostički, le ta pa poskrbi, da pomaga ohranjati položaj ostalih zdravih zob s svojo zapolnitvijo prostora izpadlih zob. Kot snemna zobna protetika pa štejemo tudi vizil protezo,šteta kot snemna delna zobna protetika ali bolje poznano imenovana ‘’žabca’’.

Zobna protetika skrbi za to, da poškodovane in izgubljene zobe čimhitreje ter primerno oskrbimo ali nadomestimo, saj zaradi poškodb in izgube zob prihaja do marsikatere težave, od otežene ustne higiene in slabega prehranjevanja do izginjanja čeljustne kosti. Seveda pa brezzobost uničuje naš lep nasmeh in vpliva na našo samozavest. Zobna protetika dandanes omogoča in ponuja razne načine nadomestitve poškodovanih in izgubljenih zob, katera od metod pa je najustreznejša za vas pa vam bo seveda najbolje svetoval izkušen specialist zobozdravnik, v kolikor pa vas zanimajo cene v naši ordinaciji, pa nas lahko kontaktirate za zobna protetika cenik.
Dovolite, da vam ustvarimo brezskrben nasmeh. Vprašajte našega zobozdravnika, specialista protetike za nasvet in preverite več o naši ponudbi. Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na neobvezujoč brezplačen pregled.

S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.