ZOBNI VSADKI

Imate manjkajoč zob ali več njih ter vas zanima nasvet strokovnjaka?

Zobni vsadki ali drugače imenovani implantati, so nadomestki manjkajoče zobne korenine, ki v današnjem času predstavljajo izjemen odstotek rehabilitacije v zobozdravstvu. Dejstev, ki podpirajo varnost in zanesljivost le teh, je nemalo. Prav tako je pomembno poudariti razloge, zaradi katerih se vedno več pacientov odloča prav za to možnost terapije.
Naj torej začnemo pri sami osnovi in sicer kaj sploh zobni vsadki so in kako izgledajo?
Ob načrtovanju terapije, je pri vsakem pacientu potreben personaliziran pristop. Pogoji se namreč razlikujejo glede na situacijo same čeljustne kosti in zdravstvenega stanja pacienta. Kar pa pomeni, da je potreba po sami specifiki (velikosti, obliki, dolžini, ter načinu postavitve) povsem individualna. Da pacientu omogočimo kar najboljšo nadomestitev manjkajočega zoba oziroma popolno oskrbo zobne čeljusti, je zato izbira vsadkov na današnjem trgu raznolika. Zobni vsadki so majhni vijaki, v obliki zobne korenine. Kot že prej omenjeno so na voljo v različnih oblikah in dolžinah, prilagojene za tem boljšo zaraščenost v kost. Vsem pa je skupna sestava. Zobni vsadki so izdelani iz titana - kovine, ki je biološko najbolj sprejemljiva. Tako zobni vsadki predstavljajo izredno majhno možnost za alergijske reakcije, ki lahko med drugim povzročijo tudi zavrnitev oziroma odstop implantata ali druga vnetna stanja.
 
 

Kolikšno je zagotovilo, da se zobni vsadki obdržijo?

Seveda je odstotek uspešnosti veliko višji, v primerjavi z neugodnimi izidi, pa vendar tako kot pri vseh ostalih posegih v zdravstvu, vstavitev implantatov predstavlja določeno mero rizika, ki ga moramo vzeti v zakup. Vseeno pa je strah, da se zobni vsadki ne bi obdržali popolnoma odveč. Da bi jih telo zavrnilo pomeni, da za tem stojijo sledeči razlogi. Kar večino od njih predstavlja samo zdravstveno stanje pacientov. V najbolj rizično skupino torej spadajo ljudje, ki imajo rakava obolenja, nerazvito obrazno kostno strukturo, sladkorni bolniki, predhodna vnetna stanja kosti, ipd. Do neželenega izida pa žal lahko pride tudi pri najbolj optimalnem stanju zdravja pacienta ter njegove gostote kosti. Tehtnih in znanstveno podprtih razlogov zakaj pride do tega še danes ni, pa vendar se zgodi, da se zobni vsadki ne osteointegrirajo ali preprosto rečeno, ne zarastejo s kostjo. Kljub temu, pa situacija v tem primeru ni nerešljiva. Postopki se namreč lahko ponovijo ter s tem zagotovijo večjo možnost za uspeh.

Zobni vsadki- kaj prinaša uspešno izveden poseg vstavitve?

Prvotni namen vstavitve, razumemo kot nadomestilo izgubljenega zoba, morda več ali celostno čeljust. Zobni vsadki sicer služijo več vlogam, kot samo estetski rešitvi. Ko izgubimo lasten zob v kosti nastane recesija, kar pomeni, da se na tistem mestu kostna gostota izgubi. V kolikor imamo ostale zobe zdrave in živci niso poškodovani, torej je zob vitalen, so zobni vsadki idealna rešitev. S tem ne posegamo po drugih zobeh z brušenjem, kar je pri zdravljenju z zobnimi mostički neizogibno. Tako pridobimo estetsko in funkcionalno rešitev, prav tako pa sosednji zobje ostanejo intaktni – v primarnem stanju. V primeru, ko rešujemo vrzel več zob, se v večini primerov odločamo za dva vsadka, ki nosita glavni kroni, vmesni člen pa je trdno sklenjen s celotno konstrukcijo protetike. V takšnem primeru vseeno ohranjamo kostno strukturo, saj se slednja zaraste okoli dveh vsadkov, ki sta si relativno blizu in tako preprečimo nevšečnosti, ki bi jih lahko z leti pridobili na račun vrzeli ter izgubljene kosti. Kot tako, lahko izgubimo možnost za različne protetične rešitve – na primer totalna zobna proteza. Ohranitev kostnega grebena je namreč ključnega pomena, saj nam služi kot temelj, kamor se protetika naslanja oziroma oprijema. V kolikor kostnega grebena ni, pomeni, da so rešitve skrajno omejene – proteza je v tem primeru praktično neuporabna. Kljub slabši situaciji se zobni vsadki lahko rešujejo z dodajanjem umetne kosti, ki pa za sabo pustijo daljšo rehabilitacijo. Tu pa se srečamo z zadnjim in največjim primerom invazivnosti v čeljust in sicer fiksna totalna proteza, ki jo nosi več implantatov v eni čeljusti. S tem omogočamo najbolj optimalno ohranitev kosti in njene gostote, ko lastnih zob več nimamo. Zobni vsadki so torej odgovor na mnoga vprašanja, saj prinašajo naložbe na daljši rok, med drugim pa tudi relativno finančno vzporedje z drugimi protetičnimi rešitvami, ki so časovno omejene na krajšo življenjsko dobo.
 
 

Zobni vsadki- kako torej začnemo?

Pri vsakem protetičnem zdravljenju, se najprej opravi rentgensko slikanje – ortopan, ki zajema celotno zobovje posameznika, kjer lahko določimo ali bodo zobni vsadki optimalna rešitev, ter CBCT/3D, ki prikazuje kostno gostoto, nivo višine kosti, lego živčevja ter razdaljo, ki v nadaljnjem določuje kje bodo zobni vsadki vstavljeni. Tako ima zobozdravnik točno razvidno situacijo, iz katere izčrpamo dane možnosti, ki nam zagotavljajo, da bodo zobni vsadki kar se da dobro razporejeni in seveda varni s strani opravljanja svoje naloge. Prav tako, iz rentgenskih slik lahko razberemo ali bo pri samem posegu vstavljanja potrebno tudi dodajanje umetne kosti, dvig sinusnega neba, ipd. Takšni posegi v samem bistvu določajo tudi končno ceno storitve in dolžino samega okrevanja po rehabilitaciji. Zato je dobra priprava, jasna določitev terapije ter predvsem želje pacienta, navsezadnje pa tudi kombinacija izvedbe izrednega pomena.
Ko imamo jasno zastavljen načrt zdravljenja in optimalne pogoje za izvedbo, sledi poseg. Pomembno je, da je pacient pomirjen in obveščen z vsemi podrobnostmi, ki sledijo tekom posega. Tako bomo zagotovili, da poseg traja brez zapletov in večjim ugodjem samega pacienta. Zobni vsadki se vstavljajo kirurško - pod lokalno anestezijo. Pacient je med samim posegom priseben, vendar bolečine ne čuti. Postopek vsaditve je minimalno invaziven in kratek – traja od 30-60 minut, odvisno od same postavitve ter števila implantatov. Kirurg oziroma zobozdravnik najprej odgrne dlesen in zatem s posebnim inštrumentarijem pripravi ležišče kamor so nato vstavljeni zobni vsadki. Dlesen se s kirurškimi šivi zapre in postopek je končan. Po postopku je priporočeno, da se mesto posega hladi z obkladki, po potrebi se zaužije tudi analgetik. Redko se lahko pojavijo tudi potpludbe, po večini pa so pacienti zmožni opravil že dan ali dva po posegu. Sama integracija/zaraščanje kosti, je tista, ki določa, kako hitro bodo zobni vsadki pripravljeni na sledečo nadgradnjo (abutment) – povezovalni del med vijakom ter zobno krono. Šive se odstrani po 7-14 dneh, ponovno odprtje dlesni, ko se vstavi abutment (nadgradnja) pa 4-6 mesecev. Največ je seveda odvisno od same oskrbe pacienta po posegu. Da bi dosegli čim boljši rezultat, se po vstavitvi odsvetuje kajenje, zauživanje alkohola ter pritiske na mesto vsadka. Tudi fizičen napor naj počaka teden dni, zaužita hrana pa naj bo mlačna in mehka. V kolikor so zobni vsadki nameščeni po večinskem delu zobnega loka ali celotni čeljusti, je seveda vedno upoštevana tudi začasna protetika, katera pacientu omogoča nemoteno prehranjevanje ter opravljanje socialnih funkcij.

Zobni vsadki, dvomi ter odločitve.

Za konec pa nekaj najpogostejših dejstev oziroma napotkov, s katerimi se bodo pacienti lažje odločali za samo vrsto terapije.
Zobni vsadki cena in življenjska doba implantatov: Zobni vsadki cena se odraža več dejavnikih. Tako v kakovosti storitve, zahtevnosti posamezne situacije pacienta, izkušenj zobozdravnika ali specialista implantologa, kot navsezadnje tudi kateri zobni vsadki bodo najbolj primerni našim potrebam in finančnm zmožnostim. Obstojnost in garancija uspešnosti se razlikuje in je odvisna od proizvajalca. V naši ordinaciji zobne vsadke vstavlja zdravnik implantolog z večletnimi izkušnjami, s storitvijo katerega boste gotovo zadovoljni. Vstavlja dvoje zobne vsadke, dveh priznanih proizvajalcev. Zobni vsadki cena je razvidna na našem ceniku, v naši ordinaciji.

Na trgu je več priznanih proizvajalcev, ki zagotavljajo doživljensko garancijo. S tem imamo potrdilo, da je naša naložba za zdravje podprta s strani večletnih raziskav in so produkti izdelani pod strogim nadzorom konstantnih izboljšav ter preciznosti, ki omogočajo vrhunec zadovoljstva samih uporabnikov le teh.

Zobni vsadki in ustna higiena ter kontrole po vstavitvi:

Kljub izjemni kakovosti in odlični nadomestitvi manjkajočih zob, ki jih predstavljajo zobni vsadki ter vsi idealni zdravstveni pogoji, vseeno niso zagotovitev za večno protetično rešitev, v kolikor ni prisotna brezpogojna in dosledna ustna higiena. Tako kot pri lastnih zobeh, je tudi pri protetiki prvotnega pomena higiena ter redni pregledi pri zobozdravniku. Le tako, bomo sami sebi zagotovili njihovo dolgo življenjsko dobo, manjšo stroškovno obremenitev ter neovirano in brez bolečinsko uporabo. Ti na videz majhni a še vseeno tako pomembni delci zobozdravstva, so dejavnik brez katerih mnogi nebi mogli funkcionirati in to so – zobni vsadki.
Dovolite, da vam ustvarimo brezskrben nasmeh. Imate manjkajoč zob ali več njih in vas zanima nasvet strokovnjaka ter cenik? Vprašajte našega specialista za nasvet in preverite več o naši ponudbi in poglejte cenik zobnih implantatov. Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na neobvezujoč brezplačen pregled.

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.