3D SLIKANJE , CBCT

Potrebujete 3D slikanje? In bi želeli nasvet zobozdravnika?

CBCT (Cone Beam Computed  Tomography) ali z drugo besedo 3D slikanje je najbolj izpopolnjena rentgenska tehnika, katera v zobozdravstvu omogoča izvajanje najzahtevnejših posegov. CBCT /3D slikanje se kot tako potrebuje v kar večini zobozdravstvenih vej kot so: implantologija, parodontologija, oralna kirurgija, ortodontija, endodontija in analiza TMS.
 
 

V čem se 3D slikanje razlikuje od navadnih oz. 2D rentgenskih slik?

Že sama beseda 3D v osnovi pove, da je tukaj govora o tri-dimenzionalnem slikanju, torej prikazuje celotno kostno strukturo z visoko ločljivostjo in kontrastom z vseh strani. CBCT/3D slikanje prinaša največjo prednost s prikazom celotnega zobovja, obzobnih tkiv, možnih nastalih tvorb in izredno dovršen pregled nad lego živčevja v zobni čeljusti. Prav tako, pa ravno s tehniko CBCT slikanja dosežemo manjši vpliv sevanja na naše telo. Zaradi stožčastega snopa rentgenskih žarkov namreč naprava hitreje zajame izbrani predel slikanja. Diagnostika tako poteka varneje, saj je v primerjavi s klasično CT tehniko, CBCT/3D slikanje lahko odmerek sevanja tudi do 10-krat manjši.

Kdaj CBCT/3D slikanje pride v poštev?

Tridimenzionalno slikanje je izrednega pomena, kadar zaradi različnih struktur v ustni votlini, ne zmoremo določiti prostorske oddaljenosti med njimi. V primerih implantologije je to pomembno predvsem zaradi oddaljenosti živca, ki je ključnega pomena pri vsaditvi zobnih implantatov. Na podlagi višine kosti in velikostjo vrzeli nam CBCT slikanje pripomore pri izbiri velikosti, dolžini ter angulaciji vsadka. Prav tako je pomembna pri oralni kirurgiji, v najpogostejšem primeru ekstrakcije modrostnih zob, saj so po večini v izredni bližini ali pa je njihova lega celo tik nad živcem. Poleg posegov, ki zahtevajo kirurško obravnavanje pa je seveda potreba tudi po tri-dimenzionalnem slikanju pri ostalih zobozdravstvenih indikacijah. Neizraščeni zobje, poškodbe oziroma frakture maksilofacialnih kosti, razpoznava tumorjev in veliko drugih razlogov za napotitev, je za CBCT slikanje prvotnega pomena. Tako bomo že ob načrtovanju zdravljenja seznanjeni z nazornim prikazom stanja v čeljusti, predvsem prikrajšani pa bomo kasnejših nevšečnosti, zapletov in nevarnosti, ki bi se sicer lahko pojavile med samim posegom.

Kako poteka 3D slikanje?

CBCT/3D slikanje ne zahteva nikakršnih predhodnih priprav. Da poskrbimo za nemoten potek diagnostike, pa je vseeno potrebno odstraniti vse kovinske dele, ki bi lahko motili delovanje rentgena. Slikanje je povsem neboleče, postopek pa ne traja dlje kot 20 sekund. Novejše in naprednejše tehnologije dosegajo že krajši čas – cca. 8-9sekund. Da bi poskrbeli za varnost in zaščito pred sevanjem na najvišji ravni, vam pred slikanjem vedno nadenemo svinčen predpasnik. Ta v največji meri ščiti hrbetnico ter rodila. V tem primeru je zato CBCT/3D slikanje oz. kakršna koli druga izpostavljenost rentgenskim žarkom, nosečnicam odsvetovana. Kljub temu, da ima beseda sevanje pri večini ljudi negativen prizvok, so dvomi ter strah povsem odveč. Sevanje je namreč naraven pojav in se dogaja povsod okoli nas, vendar pa je količina sevanja tista, katera je za nas lahko škodljiva. Vseeno, pa to ne pomeni, da se lahko na rentgensko slikanje odpravimo kadarkoli in v večkratnih obiskih. Da preprečimo pogosto izpostavljanje telesa tem žarkom, se na CBCT/3D slikanje (ali katerokoli drugo rtg slikanje) odpravimo le ob utemeljeni napotitvi zobozdravnika.
 
 

Kje lahko CBCT/3D slikanje opravim?

Izbor zobnih rentgenov je danes kar pester. Veliko izbranih zobozdravnikov, tako javno zdravstvo, kot tudi zasebne ordinacije izvajajo 3D slikanje v ambulanti. Potem pa so na voljo tudi zobni rentgeni, ki izvajajo le to vrsto storitve. Naročanje poteka lahko preko napotnice, preko katere vas napoti vaš osebni zobozdravnik. Na takšno naročanje se lahko čaka od par dni do par tednov. Seveda je slikanje pod okriljem obveznega zavarovanja, kar pomeni da je slikanje brezplačno. V kolikor pa slikanje želite opraviti brez čakalnih dob, morda želite tudi bolj oseben pristop, se lahko odpravite v katerokoli našo ordinacijo in slikanje opravite takoj. S posebno digitalno programsko opremo sedaj 3D posnetek dobite v parih minutah, po navadi vam ga pošljemo na vaš elektronski naslov. Lahko pa vaš 3D posnetek, po vaši želji posredujemo tudi izbranemu zobozdravniku in tako pospešimo postopek zdravljenja. Cene slikanj sicer varirajo od obsežnosti področja slikanja ( – lahko izbiramo med posamezno čeljustjo, segmentom, slikanjem čeljustnih sklepov ali posameznega zoba), vendar pa kljub temu nimajo ogromnih odstopanj med različnimi rentgeni.
Potrebujete 3D slikanje? In bi želeli nasvet zobozdravnika? Bi želeli brezplačni zobozdravniški pregled? Pišite nam TUKAJ in se naročite na BREZPLAČEN pregled.

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.