ENDODONTIJA

Vas zanima kako pri nas poteka endodontija popolnoma brez bolečin?

Endodontija je veda, ki se ukvarja z notranjostjo zoba. Beseda izhaja iz grščine, kjer »endo« pomeni notranjost, »odons« pa zob. Endodontija se ukvarja s proučevanjem in zdravljenjem zobnih korenin, pulpe in tkiv v neposredni okolici korenine. Specialist endodontije -endodont opravlja zdravljenje zahtevnejših zob, ponovna endodontska zdravljenja ter mikrokirurška zdravljenja zob, kar mu omogočajo posebni inštrumenti in pripomočki za uspešnejše zdravljenje zob.

Endodontija poskuša ohraniti zdravo zobno pulpo oziroma preprečiti izdrtje zoba v primeru, ko je zobna pulpa že odmrla. Pri natančni izvedbi zdravljenja, vnetje v kosti okoli vrška korenine izgine ali pa se vsaj zmanjša. Po enem letu zdravljenja zoba, lahko na podlagi rtg slike preverimo ali je bilo zdravljenje uspešno.

Primarna endodontija

Je endodontija v primeru:

- ko zob še ni bil predhodno zdravljen in je vnetje zobne pulpe tako napredovalo, da je prišlo do odmrtja zobne pulpe ter posledično do periapikalnega parodontitisa, ki je viden na rentgenski sliki;
- ko je zobna pulpa nepovratno vneta;
- zaradi predpriprave na protetiko, ko doktor preceni, da se bo ob protetični oskrbi zaradi nepravilne lege zoba izpostavil zobni živec.

Pri zobeh, ki so še vitalni - živi, je potrebna lokalna anestezija. Lokalna anestezija pa ni vedno potrebna pri zobeh, pri katerih je zobna pulpa avitalna - mrtva ter pri apikalnem parodontitisu. Za lažje delo zobozdravnik uporablja gumjasto opno, s katero loči zob od preostale ustne votline. Dostop do pulpine komore izvrta zobozdravnik in s svedrom odstrani pulpino tkivo v pulpini komori ter najde vhode v koreninske kanale. Pri tem si lahko pomaga tudi s povečevalnimi lupami ali operacijskim mikroskopom.

Endodontija - postopek

Prehodnost koreninskega kanala do koreninskega vrška zobozdravnik, po tem, ko najde vhode v koreninske kanale, vzpostavi z endodontskimi instrumenti - ročnimi ali strojnimi iglami ter pilami. Dentin odstrani z vse širšimi iglami, nato s struganjem s pilo koreninski kanal še razširi in očisti. S pomočjo antiseptične tekočine, s katero spiramo koreninske kanale med zdravljenjem, poskušamo odstraniti bakterije, ki se nahajajo v kanalu, a jih zaradi oblike in zgradbe koreninskega kanala ne moremo mehansko odstraniti. Ko so kanali ustrezno razširjeni in razkuženi, jih osušimo ter zapolnimo s posebnim polnilom. Tako onemogočimo bakterijam vstop iz ust v čeljustno kost. Preostali del zobne krone zapolnimo z začasno zalivko. Z rtg posnetkom lahko preverimo natančnost polnjenih kanalov, nato pa začasno plombo nadomestimo s trajno. Takšen zob je tako pripravljen tudi za protetično delo.
 
 

Endodontija - uspešnost

Uspešnost endodontskega posega preverimo z rentgenskim slikanjem čez 6 in 12 mesecev. Kljub uspešnosti zdravljenja, še vedno obstaja možnost, da je še vedno prisotno vnetje v kosti na koreninskem vršku. V primeru da zdravljen zob še vedno povzroča bolečino ali oteklino in je na rentgenski sliki viden apikalni parodontitis, se odločimo za ponovno zdravljenje zoba.

Endodontija - ponovno zdravljenje zoba

Za ponovno endodontsko zdravljenje se odločimo tudi, kadar kanali niso optimalno polnjeni in želimo narediti trajno plombo ali prevleko. Ponovna endodontija lahko poteka v več sejah. Postopek ponovnega zdravljenja je podoben postopku primarne zdravljenja, le da je pri ponovnem zdravljenju včasih potrebno odstraniti protetično prevleko in odstraniti polnitev iz koreninskih kanalov. Po odstranjeni polnitvi kanale ponovno spiramo z antiseptično tekočino. Pri odstranitvi stare polnitve zobozdravnik lahko odkrije tudi dodatne kanale. Z endodontskimi instrumenti kanale dokončno razširi in vanje vstavi antiseptično zdravilo. Z začasno plombo ponovno zapre zob. V naslednji seji iz koreninskega kanala z izpiranjem z antiseptično tekočino odstrani zdravilo. Nato kanal osuši in polni s polnilnim materialom. Z materialom za začasno plombo zapre dostop do pulpine komore. Natančnost polnitve koreninskih kanalov preverimo z rentgenskim slikanjem, začasno plombo nadomestimo s trajnejšim materialom. Za preverjanje uspešnosti endodontskega posega, ponovimo rentgensko slikanje čez 6 in 12 mesecev. Če je po enem letu ob zobu še zmeraj prisotno vnetje v čeljustni kosti in zob še vedno povzroča težave, se izvede apikotomija ali zob izpuli.

Endodontija- postopek apikotomije

Apikotomija je kirurški poseg, pri katerem zaradi bolezenskega procesa odrežemo vršiček korenine in vnetje, kjer so prisotne bakterije. Za apikotomijo se odločimo:

- Če je ob koreninskem vršku viden apikalni parodontitis na rentgenski sliki in kljub ponovnem zdravljenju še vedno povzroča bolečino ali oteklino.
- kadar optimalna polnitev kanalov ni mogoča pri ponovnem zdravljenju
- kadar je viden polnilni material na zdravljenem zobu in povzroča bolečino ali oteklino.
- kadar pride do predrtja korenine ob zdravljenju
- kadar je zob, ki povzroča težave že protetično oskrbljen z zatičkom in nazidkom, katerega ne moramo odstraniti in ima zob visoko strateško vrednost v protetični oskrbi.

Pred izvedbo apikotomije je potrebno preveriti, ali je apikotomija izvedljiva, saj moramo pri tem upoštevati anatomske strukture, kot so čeljustni sinus, nosne votline in živci. To preverimo z računalniško tomografijo s stožčastim snopom oz. CBCT- jem.

Apikotomija se izvaja v lokalni anesteziji. Poteka tako, da zobozdravnik prereže in odmakne dlesen nad koreninskim vrškom, s svedrom zvrta v kost in si s tem omogoči dostop do koreninskega vrška ter vnetega tkiva ob njem. Zobozdravnik odreže vršek korenine in s tem odstrani vnetje iz čeljustne kosti. S pomočjo mikroskopa zobozdravnik poišče kanal, ter ga očisti in zapolni s posebnim polnilom. Rano ki je nastala ob razprtju zašije in s tem omogoči ustrezno celjenje. Odstranitev šivov opravi po enem tednu. Kontrolno slikanje se opravi čez 6 in 12 mesecev. Po odstranjenem delu korenine se po nekaj mesecih začne tvoriti nova kost. V tem primeru endodotsko zdravljen zob obdrži svojo funkcijo v ustni votlini. Endodontija nam omogoča, da dosežemo ohranitev zoba ter s tem preprečevanje okužb na ostale zobe in čeljustno kost.
 
 

Endodontija - bolečina pri posegu

Ob uspešni lokalni anesteziji endodontsko zdravljenje ne povzroča bolečin. Zaradi številnih dejavnikov uspešnost zdravljenja ni odvisna od zobozdravnika. Endodontija ne pride v poštev pri zobeh, ki so močno majavi ali pa je njihova zobna krona prekomerno uničena. Pri neuspelem ponovnem zdravljenju zoba in neuspešni apikotomiji, vnetje preprečimo tako, da odstranimo zob v celoti.

Endodontija cenik

Endodontija cenik oz. cena endodontskega zdravljenja se razlikuje glede na število zobnih kanalov, načina zdravljenja ali gre za primarno ali ponovno zdravljenje odvisna je tudi od prehodnosti kanalov ter število obiskov. Za sodobno endodontsko zdravljenje so potrebni posebni inštrumenti in materiali, zato spada med dražje zobozdravstvene posege.

Endodontija cenik predstavlja pacientu cenovno ugodnejšo rešitev, kot nadomeščanje zob z vsadkom ali mostičkom. Endodontija predstavlja v določenih primerih edino rešitev pred izdrtjem zoba. Zob po uspešno oravljeni endodontiji pogosto potrebuje protetično oskrbo z zatičkom in nazidkom ter prevleko, saj se tako zmanjša možnost poškodbe zoba in korenine. Zob je po endodontskem zdravljenju namreč bolj krhek in oslabljen, zato obstaja možnost, da pod obremenitvijo poči. Manj poškodovane zobne krone lahko oskrbimo tudi samo z zalivko. Dobro zdravljen zob lahko služi pacientu še dolgo časa.
“Vas zanima kako pri nas poteka endodontija popolnoma brez bolečin? V naši ordinaciji zagotavljamo ne boleče posege! Na voljo vam je brezplačen in neobvezujoč nasvet. Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na neobvezujoč brezplačen pregled.”

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.