ZOBNI RENTGEN

Potrebujete rtg slikanje? In bi poleg tega želeli še nasvet zobozdravnika?

Zobni rentgen oz. RTG je naprava, ki je v zobozdravstvu nepogrešljiva. Ko govorimo v RTG- ju, govorimo o sliki zob. O tem katero sliko oz. kateri zobni rentgen je pravi za nas, glede na našo situacijo, oceni vaš zobozdravnik.
 
 

RTG sliko potrebuje zobozdravnik:

- za rutinsko diagnostiko pri prvih pregledih, za oceno stanja zob in kostnih struktur,
- pri poškodbi ( zlom krone, korenine, kosti),
- za oceno izgube zob pri paradontalni bolezni – paradontozi,
- za planiranje kirurških posegov (ekstrakcija zoba, apikatomija,…), za odkrivanje zobne gnilobe in poškodb kosti,
- za odkrivanje zob, ki izraščajo nepravilno,
- za preverjanje napredovanja rasti stalnih zob pri osebah, ki imajo še mlečne zobe,
- za načrtovanje ortodontskih posegov,
- za načrtovanje obsežnih popravil, posegov v koreninski kanal in namestitev zobnih implantatov ter težavnih ekstrakcij.
 
 

RTG slikanje - razdelitev:


- lokalni RTG posnetek zob (introralno slikanje zob; z njim je lažje diagnosticirati karies);
- slikanje zobnih kron (bitewing, uporaba, ko se že vnaprej sumi, da gre za skriti karies);
- panoramski posnetek (ortopan, pregledna slika, poleg zob se vidi še druge strukture zgornje in spodnje čeljusti, vidi se nivo kosti – v primeru napredovanega parodontitisa);
- Telerentgen glave (običajno za potrebe ortodontije, pokaže odnose med čeljustmi);
- 3D posnetek (CBCT, zobni rentgen rtg namenjen za obsežnejše protetične rehabilitacije, največ sevanja).
 
 

Zobni rentgen - Ortopan

Ortopan ali panoramsko slikanje zob nam prikaže sliko celotnega zobovja obeh čeljusti, s katerim zobozdravnik okvirno oceni stanje vaših zob in kostnine spodnje in zgornje čeljusti. Ob navedenem se prikažejo tudi čeljustni sklepi in njihovo stanje. Slikanje je popolnoma neboleče. Prednost slikanja na našem aparatu je bistveno krajša izpostavljenost sevanju, ker je čas slikanja samo 9 sekund (na drugih aparatih približno 15 sekund). Za natančnejši prikaz stanja zoba, kostnine in ostalih tkiv lahko pri nas opravite tudi lokalno slikanje zoba. Ob sumu na nepravilnosti ali patologijo v čeljustnih sklepih pa lahko pri nas poleg osnovnega slikanja čeljustnih sklepov na aparatu za panoramsko slikanje zob (ortopan) opravite tudi dodatno specialno slikanje čeljustnih sklepov na skeletnem rentgenskem aparatu. Z najnovejšo tehnologijo digitalnega slikanja dobimo sliko, ki jo s posebno programsko opremo obdelamo in s tem pridobimo bistveno kakovostnejšo sliko v primerjavi s klasičnim rentgenskim slikanjem na film. Digitalna tehnologija omogoča natančnejši prikaz zobnih in obzobnih struktur.

Zobni rentgen - CBCT

CBCT (Cone Beam Computed  Tomography) ali z drugo besedo 3D slikanje je najbolj izpopolnjena rentgenska tehnika, katera v zobozdravstvu omogoča izvajanje najzahtevnejših posegov. CBCT /3D slikanje se kot tako potrebuje v kar večini zobozdravstvenih vej kot so: implantologija, parodontologija, oralna kirurgija, ortodontija, endodontija in analiza TMS.

Tridimenzionalno slikanje je izrednega pomena, kadar zaradi različnih struktur v ustni votlini, ne zmoremo določiti prostorske oddaljenosti med njimi. V primerih implantologije je to pomembno predvsem zaradi oddaljenosti živca, ki je ključnega pomena pri vsaditvi zobnih implantatov. Na podlagi višine kosti in velikostjo vrzeli nam CBCT slikanje pripomore pri izbiri velikosti, dolžini ter angulaciji vsadka. Prav tako je pomembna pri oralni kirurgiji, v najpogostejšem primeru ekstrakcije modrostnih zob, saj so po večini v izredni bližini ali pa je njihova lega celo tik nad živcem. Poleg posegov, ki zahtevajo kirurško obravnavanje pa je seveda potreba tudi po tri-dimenzionalnem slikanju pri ostalih zobozdravstvenih indikacijah. Neizraščeni zobje, poškodbe oziroma frakture maksilofacialnih kosti, razpoznava tumorjev in veliko drugih razlogov za napotitev, je za CBCT slikanje prvotnega pomena.
 
 

Zobni rentgen - lokalno slikanje zob

Lokalna RTG slika pokaže posamezen zob s korenino, koreninskimi kanali in pripadajoči predel alveolarne kosti. To RTG sliko potrebuje zobozdravnik, saj iz nje vidi razporeditev koreninskih kanalov, skozi katere vstopajo živci. Zobozdravniki lokalno slikanje uporabljajo, da ugotovijo, ali je treba zdraviti zobne korenine, pri endodontskem zdravljenju, pri odkrivanju kariesa ter v primeru bolečin v predelu zoba. Slikanje traja samo nekaj sekund, sevanje pa je pri lokalne RTG-ju omejeno le na površino slikanja.

Me lokalni rentgen uvrščamo tudi Bitewing. To je tehnika slikanja zob, ki se uporablja za prikaz zobnih kron. RTG slika je primerna za odkrivanje interdentalnega kariesa.

Zobni rentgen - Telerentgen glave

Telerentgen glave se največ uporablja v čeljustni in zobni ortopediji, ortodontiji. Analiza tega RTG posnetka omogoča ortodontu, da naredi meritve in oceni odnose med čeljustmi. Pomaga mu tudi pri odkrivanju nepravilnosti v rasti. S tem ortodont izbere primerno terapijo za pacienta in mu razloži, kaj lahko od terapije pričakuje. RTG posnetek mu pomaga izračunati smeri in velikosti sil ter vrst premikov zob.

Zobni rentgen oz. RTG je naprava, ki je v zobozdravstvu nepogrešljiva. Ko govorimo v RTG- ju, govorimo o sliki zob. O tem katero sliko oz. kateri zobni rentgen je pravi za nas, glede na našo situacijo, oceni naš zobozdravnik. Tako kot sva ostala RTG slikanja, je tudi to slikanje glave popolnoma neboleče.
Potrebujete rtg slikanje? In bi poleg tega želeli še nasvet zobozdravnika? Vprašajte naše specialiste zobozdravnike za nasvet in preverite več o naši ponudbi za zobni rentgen. Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na neobvezujoč brezplačen pregled oz. posvet.

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.