NEVIDNI ZOBNI APARAT

Si želite nevidni zobni aparat, pa ne veste kateri je pravi za vas?

Poznamo dve vrsti nevidnih zobnih aparatov.
- LINGVALNI ZOBNI APARAT, ki je prilepljen na notranjo stran zobnega loka in
- BREZBARVNI SNEMNI APARAT iz posebne plastične mase

Lingvalni nevidni zobni aparat

Ko slišimo besedo Lingua, kar v latinščini pomeni jezik, nam pove, da je to nevidni zobni aparat (fiksni), ki je pritrjen na notranjo stran zob, torej jezično stran.

Nevidni zobni aparat (lingvalni), je fiksno pritrjen na jezično stran zob in se razlikuje od navadnih fiksnih aparatov, kjer so nosilci pritrjeni na zunanjo ustnično stran zob. Lingvalni zobni aparat, je prava rešitev za vas, če si praktično želite imeti popolnoma nevidni zobni aparat, ki vam bo učinkovito in hitro postavil zobe v pravilno linijo.
 
 
Lingvalni zobni aparat je potencialen za tiste, ki so veliko v stiku z ljudmi in bi res radi popolnoma zakrili, da nosijo nevidni zobni aparat.

Izravnava oziroma zdravljenje zob, dandanes poteka veliko bolj enostavno, estetsko in z boljšimi materiali, kot smo jih poznali pred leti. Zato je terapija navadno brez bolečin. Nekaj dni po vstavitvi aparata, pa je navadno neprijeten občutek, kateri v nekaj dneh mine.

Potek zdravljenja se prične v ambulanti, s prvim pregledom pri ortodontu. Vzamemo odtis vaših zob, nato pa ortodont pripravi načrt zdravljenja, po katerem vidimo koliko časa približno bo zdravljenje potekalo. Po končanem načrtovanju in izdelavi nosilcev, se nevidni zobni aparat prilepi na notranjost zob. Torej na lingvalno stran zob. Nevidni zobni aparat se nato poveže z žičko, ki je zelo podobna tisti, katera se uporablja za navadni fiksni zobni aparat. Pacient, ki ima nameščen lingvalni- nevidni zobni aparat, pa seveda potrebuje tudi stalne kontrole pri ortodontu, katere pa so pri zdravljenju z nevidnim zobnim aparatom približno na 6 do največ 8 tednov.

Nevidni zobni aparat omogoča, da je terapija s tem lingvalnim zobnim aparatom popolnoma neopazna. Zaponke, ki so izrazito male in tanke, (1,4mm) se popolnoma prilegajo vašim zobem, zato se občutka, nekaj novega v ustih privadite v nekaj dneh.

Ta nevidni zobni aparat, spada med zahtevnejše stopnje ortodontskega zdravljenja, zato to tehniko opravlja manj ortodontov, saj zahteva nenehno izobraževanje in izpopolnjevanje na tem področju. Zajema namreč dve različni zahtevnostni stopnji. Lingvalni nevidni zobni aparat je lahko za izravnavo zahtevnejših nepravilnosti kontroliran in nadzorovan v treh dimenzijah, med tem ko je manj zahtevna stopnja izravnave lahko kontrolirana samo na dveh dimenzijah. Z obema tehnikama pa se dosegajo vrhunski rezultate.
Večina ljudi je mnenja, da nevidni zobni aparat oz. na splošno zobni aparat, nosijo samo otroci in mladi do 18. leta. Vendar je moč poudariti, da se je v zadnjih letih ta meja krepko dvignila nad 30 let in leta res niso več omejitev za zdravljenje z nevidnim ali fiksnim zobnim aparatom. Tako kot je že znano, da se zobje premikajo celo življenje, tako lahko tudi ortodont zobe premika celo življenje.
 
 
Pogosto se odrasli pričnejo odločati za nevidni zobni aparat ali lingvalni zobni aparat, zaradi izgube vmesnih zob, katero lahko uspešno popravimo z ortodontskim zdravljenjem.

Lingvalni nevidni zobni aparat pa je pokazal uspešnost zdravljenja tudi pri ljudeh, kateri so imeli en ali več zobe mlečnih, brez zametkov za stalne zobe, takšno izgubo se lahko odpravi z lingvalnim zobnim aparatom. Lingvalni- nevidni zobni aparat, je primeren za vse starostne skupine, tako odrasle kot otroke.

Še posebej se jih priporoča tistim, kateri zaradi svoje narave dela, ne želijo, da se vidi, da nosijo zobni aparat, torej postane aparat, nevidni zobni aparat. Primeren pa je tudi za otroke, saj je bolj udoben za nošnjo, saj ni toliko draženja ustne sluznice, kot to dosežemo pri navadnih fiksnih zobnih aparatih, kateri so nameščeni na ustnično stran zob. Lingvalni, nevidni zobni aparat, se priporoča tudi športnikom, saj je preprosto skrit na notranji strani zob in je možnost za poškodbo manjša.

Nevidni zobni aparat - namestitev

Lingvalni nevidni zobni aparat pa se seveda lahko namesti, ne samo v celoti, ampak tudi segmentno. To pomeni, da lahko, z nevidnim zobnim aparatov, ortodontsko zdravimo samo določen del zob po segmentih, katere povežemo na enak način. Ta tehnika se imenuje SOCIAL 6 in zajema prvih 6 zob. Ta tehnika se uporablja v primeru blagih nepravilnosti ali za tretma recidiva, ko je potrebno zdravljenje po že zaključenem ortodontskem zdravljenje, kjer se je stanje pričelo vračati k začetnemu stanju.

Ker pa se zobje v ustih premikajo celo življenje in imajo nekakšen genetski material, prvotne postavitve zob pred obravnavo je zelo pomembno tudi ohranjanje stanja po končanem zdravljenju. To dosežemo s tem, da ohranjamo retencijo. Retencijo lahko ohranjamo na več načinov. Pri obravnavi z lingvalnim zobnim aparatom oz. nevidnim zobnim aparatom se retencija lahko ohranja z folijo, katera se izdela v zobotehničnem laboratoriju po končanem ortodontskem zdravljenju na modelu. Nosi se jo med spanjem ponoči in to zadostuje, da se zobje zopet ne postavijo v nepravilno linijo.

Druga možnost retencije pa je retencijska žička, ki se namesti na notranjo lingvalno stran zob, na sprednje 3 zobe na vsako stran in s tem ohranja stanje poravnanosti zob. Je neopazna in skoraj nemoteča za jezik.

Ta žička se s časom lahko tudi odstrani, lahko pa jo na zobeh ohranimo tudi več let.

Nevidni zobni aparat - ustna higiena

Lingvalni nevidni zobni aparat, pa seveda potrebuje tudi posebno nego. Pri vsakem fiksnem zobnem aparatu je ustna higiena ključnega pomena, če ustna higiena ni zadostna lahko tako ortodontsko zdravljenje prinese več škode kot koristi. Zato moramo biti pri njej dosledni, da se ob končanem zdravljenju ne sprevrže v borbo s kariesom. Elementi fiksnega zobnega aparata namreč ovirajo dostop do celotne površine zob, zato so to idealne razmere za razvoj kariesa. Zaradi nezadostne higiene se lahko pojavi demineralizacija sklenine-vidne bele lise, ki ne izginejo, ampak ostanejo na sklenini celo življenje.

Ko imamo nameščen lingvalni nevidni zobni aparat, moramo po vsakem obroku posvetiti čiščenju zob in fiksnega zobnega aparata, saj je to ključnega pomena za uspešen pozitivni rezultat.

Zobe kjer ni nosilcev- nevidni zobni aparat, torej zunanjo stran zob očistimo z mehko zobno ščetko, s krožno tehniko, ki preprečuje nabiranje plaka na zobni površini, medzobne prostore očistimo z medzobnimi ščetkami, katere ne mejo biti ne prevelike in ne premajhne, zato prosite ortodonta ali ustnega higienika, da vam pomaga pri izbiri, predele okoli nosilcev s čopasto ščetko, katera pa je primerna na čiščenje manj dostopnih površin zob, kot so modrostni zobje, posebno pozornost pa je potrebno posvetiti težko dostopnim mestom-pod žičkami, kjer uporabimo medzobne ščetke ter nitke z odebeljeno čistilno gobico.

S pomočjo ortodontskih ščetk z utorom očistimo zobne ploskve, na katere je nalepljen nosilec. Vsak pacient mora biti torej motiviran, discipliniran in dovolj podučen o natančni ustni higieni.

Če povzamemo, je nevidni zobni aparat oz. ligvalni zobni aparat super izbira, za ljudi, kateri si želijo da se jih zobe izravnajo z aparatom, ki je tako rekoč nevidni zobni aparat. Nevidni zobni aparat cena se lahko primerja z drugimi fiksnimi in nevidnimi zobnimi aparati in ni dosti razlike. Lingvalni zobni aparat je le individualno narejen po zobeh, zato je nevidni zobni aparat cena nekoliko višja od navadnega fiksnega zobnega aparata, vendar je sprejemljiva glede na udobje in lahkotnost nošenja.
Že dolgo sanjate o lepih in ravnih zobeh? Si želite nevidni zobni aparat, pa ne veste kateri je pravi za vas? Specialist ortodont vam je na voljo za prvi pregled in nasvet. Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na prvi posvet.

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.