ZDRAVLJENJE ZOBA ALI PULJENJE ZOBA

Vas boli zob, pa se bojite zobozdravnika? V naši ordinaciji zagotavljamo ne boleče posege!

Koreninsko oziroma endodontsko zdravljenje zoba je postopek pri katerem se odstrani okuženo in vneto tkivo, ki se nahaja v notranjosti zoba, natančneje v kanalih, ki potekajo vzdolž zobnih korenin. Za uspešno zdravljenje je potrebno kanale dobro mehansko očistiti, razkužiti in na koncu zdravljenja zob napolniti s posebnimi polnilnimi materiali.

Zgradba zoba

Za uspešno zdravljenje zoba mora zobozdravnik dobro poznati zgradbo zoba.  Zob je sestavljen iz zobne krone in zobne korenine. Zobna krona je del zoba, ki ga vidimo v ustih in je prekrita s plastjo sklenine, zobna korenina pa je del zoba, ki je vpet v kost in jo prekriva zobni cement. Večji del notranjosti zoba tvori dentin – zobovina, osrednjo votlino zoba pa izpolnjuje zobna pulpa. Zobna pulpa je živo tkivo, ki ga sestavljajo žile in živci. Zobje imajo različno število korenin in koreninskih kanalov, ki potekajo od pulpne komore (votlina v kronskem delu zoba) pa vse do konca korenin. Za zdravljenje zoba je pomembno poznavanje števila kanalov za posamezne skupine zob, saj se le-to razlikuje od zoba do zoba – sekalci in podočniki imajo en kanal (v določenih primerih tudi dva), ličniki lahko imajo en ali dva kanala (v redkih primerih celo tri), pri molarjih pa število kanalov variira od enega do štirih.

Stanja, ki zahtevajo zdravljenje zoba

Vzrokov, ki zahtevajo zdravljenje zoba je več.

Pogosto je zdravljenje zoba potrebno zaradi vnetja zobne pulpe (zobnega živca), kar imenujemo pulpitis. Pulpitis nastane, kadar karies napreduje tako globoko v notranjost zoba, da se približa zobni pulpi, bakterije iz kariesa pripotujejo v notranjost zoba in povzročijo, da se pulpa vname. Pulpitis lahko spremljajo bolečine, ki se močno ojačajo ob termičnih ali kemičnih dražljajih. Lahko se pojavi stalna kljuvajoča bolečina, katere intenziteta je večja, če se uležemo, poleg tega se bolečina lahko širi tudi na druge zobe ali tkiva (npr. v uho).

 
 
Eden izmed najbolj znanih vzrokov, ki zahtevajo zdravljenje zoba je periapikalno vnetje oziroma granulom. Ko zobna pulpa odmre in propade, se v votlinah in kanalih zoba pričnejo razmnoževati bakterije, ki prodirajo tudi čez vrške korenin v kost, kar povzroča vnetje kosti. V večini primerov takšno vnetje ne bo povzročalo večjih težav in se ga pogosto odkrije šele na rentgenskem posnetku. Pri nekaterih bodo težave izrazite in se bodo kazale kot topa, spontana bolečina, bolečina na ugriz ali kljuvajoča bolečina.  Zdravljenje zoba je v teh primerih nujno potrebno, saj lahko takšno vnetje napreduje ter povzroči absces in oteklino. Pojavi se lahko iztekanje gnoja skozi kanalček, ki ga imenujemo fistula, v določenih primerih pa se iz vnetja razvije celo cista.
 
 
Včasih je zdravljenje zoba potrebno zaradi odmrtja živca, ki se zgodi kot posledica poškodbe zoba ali udarca v predel zoba. Tako poškodovan zob lahko spremeni barvo – potemni, kar je znak, da je odmrl in bo potrebno zdravljenje zoba.

Zdravljenje zoba je v izjemnih primerih nujno tudi zaradi drugih vzrokov, kljub temu da je zobna pulpa še vitalna – živa. Takšni primeri, ki zahtevajo zdravljenje zoba so lahko protetična oskrba, resorbcija zoba,..

Postopek zdravljenja zoba

Zdravljenje zoba je zahteven postopek, ki zahteva veliko znanja, opreme in časa. Pred zdravljenjem zoba je potrebno narediti rentgenski posnetek, ki nam pokaže stanje zoba, obsežnost vnetja in pomembne anatomske značilnosti zoba. V primeru bolečin ali na željo pacienta se pred začetkom zdravljenja zob lokalno anestezira. Zdravljenje zoba se prične z odstranitvijo starih plomb in prevlek, odstraniti je potrebno ves karies in po potrebi zob dograditi. Temu sledi trepanacija – to je odprtje zoba ravno toliko na široko, da se zagotovi dostop do vseh koreninskih kanalov. Pri zdravljenju zoba se mora vzdrževati osušitev delovnega polja, kar pomeni, da ne sme v področje zoba zatekati slina, zato se v ta namen okoli zoba namesti posebna guma – koferdam. Zdravljenje zoba se nadaljuje tako, da se dolžine vseh kanalov izmerijo s posebno napravo (apex lokator). Koreninski kanali se s posebnimi instrumenti mehansko očistijo in razširijo, v sodobnem zobozdravstvu se uporabljajo različni sistemi strojnega širjenja kanalov, kar omogoča visoko uspešnost zdravljenja zoba. Pomemben del pri zdravljenju zoba je tudi kemična obdelava kanalov, kar pomeni temeljito razkuževanje kanalov (ponavadi z natrijevim hipokloritom), ki uniči preostale bakterije. Zdravljenje zoba se zaključi, ko se koreninske kanale tesno napolni s posebnimi polnilnimi materiali, takšna polnitev mora segati po celotni dolžini vse do konca kanala. Uspešnost zdravljenja zoba po polnitvi razkrije rentgenski posnetek.  Po zdravljenju zoba pa je potrebno zob še dokončno oskrbeti z zalivko ali s prevleko, saj bo le končna dobra zapora kanalov poskrbela, da vanje spet ne vdrejo bakterije.

Trajanje in uspešnost zdravljenja zoba

Zdravljenje zoba je odvisno od zahtevnosti posameznega primera. Pri manj zahtevnih primerih ga je možno končati v enem obisku, pri bolj kompliciranih primerih (ukrivljeni kanali, neprehodni kanali, ponovno zdravljenje zoba, obsežna vnetja in bolečine) pa bo zdravljenje zoba zahtevalo dva ali več obiskov pri zobozdravniku.

Zdravljenje zoba oziroma njegova uspešnost, se po svetovnih raziskavah giblje pri okoli 90%. Uspešno pozdravljen zob se bo ohranil in služil svojemu namenu še dolgo. Kadar zdravljenje zoba ni uspešno, so na voljo še druge možnosti. Zdravljenje zoba lahko ponovimo, tako da odstranimo staro polnitev, kanale ponovno očistimo, razkužimo in napolnimo na novo. Poznamo tudi kirurško zdravljenje zoba, ki se imenuje apikotomija, pri čemer oralni kirurg odstrani vnetje ali cisto na koncu korenine. V kolikor nobena izmed zgoraj navedenih metod, zdravljenje zoba ni uspešna, sledi puljenje zoba.

Puljenje zoba

Najpogostejši vzroki, ki zahtevajo puljenje zoba so:
- neuspešno zdravljenje zoba
- ponavljajoče se vnetne komplikacije
- neozdravljiva parodontalna bolezen
- zobje, ki jih ni mogoče oskrbeti z zalivko ali prevleko (karies ali zlomi globoko pod dlesen)
- zlom zoba ali korenine
- impaktirani zobje
- vnetna žarišča
- ortodontska ali protetična nepravilna lega zoba,..

Načini puljenja

Puljenje zoba načeloma opravi zobozdravnik, zahtevnejša puljenja zoba pa oralni kirurg. V osnovi ločimo enostavno puljenje, komplicirano puljenje (kadar je potrebno zob izpuliti po delih) ter kirurško puljenje zoba. Glede na to se razlikuje tudi puljenje zoba cena.

Postopek puljenje

Pred puljenjem zoba bo zobozdravnik preučil rentgenski posnetek zoba. Vedno se za puljenje zoba uporabi lokalna anestezija, zato je strah pred bolečinami odveč. S posebnimi instrumenti in tehnikami se zob izvleče iz kosti, rana se očisti, nanjo se položi sterilni tampon. Pomembno je upoštevanje navodil za čas po puljenju zoba, ki jih boste prejeli tako v ustni kot v pisni obliki.

Puljenje zoba cena je odvisna od števila korenin, ki jih ima zob, ki ga je potrebno izpuliti. Cena puljenja zoba se v naši ordinaciji giblje od 50 do 100€. V ordinacije pa poleg enostavnih ekstrakcij izvajamo tudi komplicirane ekstrakcije zob. Za več informacij o puljenje zoba cena, se naročite na brezplačen in neobvezujoč pregled v našo ordinacijo.

“Vas boli zob, pa se bojite zobozdravnika? V naši ordinaciji zagotavljamo ne boleče posege! Na voljo vam je brezplačen in neobvezujoč nasvet. Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na neobvezujoč brezplačen pregled.”

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.