ORTODONTIJA

Ali potrebujete zobni aparat? Ortodontija v Lux Dentalu vam ponuja nešteto možnosti.

Ortodontija ali čeljustna in zobna ortopedija je specializirana dejavnost v zobozdravstvu, ki se ukvarja z nepravilnostmi v rasti in razvoju zobovja.
 
 
Beseda ortodontija izhaja iz grške besede otrhos, ki pomeni naravnost, ter besede odontos, ki pomeni zob in je bila prva specializirana veja v zobozdravstvu leta 1901. Ortodontija skrbi za korekcijo zobnih nepravilnosti in se ukvarja s preučevanjem in zdravljenjem nepravilnega ugriza, do katerega pride zaradi nesorazmerne čeljusti ali nepravilnosti zob, ter z nadzorom in spremembo rasti obraznih kosti. Na splošno lahko rečemo, da je cilj ortodontije vzpostaviti pravilne odnose čeljusti ter zagotoviti prijeten estetski videz.
Ortodontija temelji na sili, s katero povzročamo pritisk na zobe. Sila povzroča premikanje zob, seveda pri tem ne smemo pozabiti, da sile ne smejo biti prevelike, saj lahko v nasprotnem primeru pride do poškodbe zobnih in obzobnih tkiv. Idealno je tudi, če sila deluje stalno, za kar pa poskrbijo zobni aparati. Zobni aparati niso le za otroke. Res je, da veliko otrok potrebuje zobni aparat, saj z njim popravljamo krive zobe, nepravilen ugriz, širok razmak med zobmi in podobno. A vendar se za zobni aparat odloča tudi vedno več odraslih ljudi, saj ortodontija dandanes ponuja sodobne, estetsko prijazne ortodontske aparate. Zavedati se moramo, da pravilno razvrščeni zobje ne vodijo le v lepši izgled posameznika, ampak z njimi lažje žvečimo in seveda bolje skrbimo za ustrezno zdravje ustne votline.
 
 
Pri nas ponujamo različne zobne aparate, ki jih v grobem razdelimo na snemne in fiksne. Snemni zobni aparat si lahko pacient sname sam in ga nato ponovno vstavi, kar pa ni mogoče pri fiksnem zobnem aparatu, saj je ta na zobe fiksiran oziroma dobesedno “zacementiran” in ga lahko odstrani le ortodont. Zobni aparati pa se danes estetsko vedno bolj razvijajo v smeri čim večje neopaznosti. Tako vam ortodontija dandanes ponuja tudi bele oziroma prosojne nosilce in celo bele žice, tudi nosilce se lahko skrije na notranjo stran zobnega loka, tako da so povsem neopazni. Seveda pa vam bo o pravilni in primerni izbiri zobnega aparata za vas svetoval ortodont.
 
 
Potrebujete zobni aparat? Si želite, da je le-ta minimalno viden? Po nevidnih zobnih aparatih se v zadnjih letih pojavila vedno več povpraševanja. Ti zobni aparati imajo bolj estetski videz in so minimalno opazni. Obstajajo v več različicah, ki se med seboj razlikujejo po videzu, vgradnji in seveda tudi po ceni. Najpogosteje ljudje še vedno uporabljajo običajen zobni aparat z belimi ali brezbarvnimi zvezdicami, nato pa so tu še lingvalni aparati, prilepljeni na notranjo stran zobnega loka in brezbarvni snemni zobni aparati iz posebne prozorne plastične mase. Nevidni zobni aparat z belimi ali prozornimi zvezdicami Tu gre za enako vrsto zobnih aparatov, kot so najpogosteje uporabljeni kovinski aparati. Odlikujejo se po tem, da so brezbarvne oziroma bele zvezdice manj opazne, zaradi česar je takšen nevidni zobni aparat zelo popularen.

Zvezdice nevidnih zobnih aparatom delimo:
● na keramične nosilce, ki se ne zabarvajo, vendar pa je pri odstranjevanju možnost poškodbe zobne sklenine
● ter na kompozitne oziroma plastične nosilce, ki se zabarvajo, vendar se jih lažje odstrani.
 
 

Nevidni zobni aparat - lingvalni zobni aparat

Lingvalni zobni aparat je nameščen na notranjo stran zobnega loka. Je odlična rešitev za vas, če si želite neopaznega popravila položaja zob in ugriza, saj so nosilci nameščeni na notranji površini zob in so tako praktično nevidni. za nekatere posameznike pa je lahko moteč za govor, saj se nahaja v območju gibanja jezika.

Snemni nevidni zobni aparat – termoplastične folije

Zobni aparat je inovacija v ortodontiji in danes v številnih primerih enako dobro kot ostali, bolj klasični, zobni aparati poskrbi za lep nasmeh. S to vrsto zobnih aparatov se zdravijo predvsem manjše nepravilnosti. Vsako zdravljenje je individualno in se prične z odtisom vaših zob, na podlagi katerega se naredi serija folij ki se nosijo v obdobjih 2 do 3 tedne, potem pa se zamenjajo z naslednjo folijo iz serije. Vsaka folija nekoliko premakne zobe, dokler jih ne privede v želeni položaj. Prednosti zobnega aparata so številne, od udobnih prozornih in zelo estetskih folij, do boljše higiene zobne votline, zaradi snemljivih folij.

Snemni zobni aparat

Snemljivi zobni aparati so aparati, ki jih pacient lahko sam vstavi in sname iz ust. Za uspešno terapijo pa je potrebna velika mera samokontrole, da je zobni aparat v ustih večino dneva, sname se ga le v času obrokov in pri čiščenju, upoštevati pa moramo tudi vse napotke ortodonta. Najpogosteje uporabljena je aktivna snemljiva plošča, ki je namenjena predvsem otrokom, s katero poskrbimo za pravilnejšo izrast zob z nagibanjem zob. Plošča zagotavlja boljšo higieno ustne votline in lažje prehranjevanje, vendar ni uporabna v težjih primerih stanja zob.

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.