BELA ZALIVKA, PLOMBA

Si želite zamenjati črne, amalgamske zalivke?

Kompozitna ali bela zalivka je estetski nadomestek izgubljene zobne substance. Dobra lastnost, zaradi katere se največ ljudi odloči za njo, je ta, da je barvno zelo prilagodljiva. Kompoziti so narejeni iz organske smole ali resina, ki je sestavljen iz kombinacije plastičnih delcev in anorganskih polnil, kot sta silica in dimithylgyoxine, ki se zlepijo s površino zoba.

Sanacija zob s plombami je najpogostejši stomatološki poseg. Z zalivkami rešujemo živec zoba oz. preprečujemo širjenje kariesa do živca in s tem nastanek večjih problemov tako, da zaustavimo in očistimo karies in nato na zob naredimo belo zalivko. Znano je, da se prva plomba, ki jo poznamo kot črno plombo, vse manj uporablja. V naši ordinaciji delamo samo bele zalivke.

Kaj je karies in kako preprečimo njegov nastanek s pravilno prehrano ter higieno?

Karies ali zobno gnilobo povzročajo bakterije, ki tvorijo kisline, le-te pa topijo sklenino –demineralizacija sklenine. Ker je sklenina izredno trda, je proces razpadanja razmeroma počasen. Ko pa proces preide v dentinsko plast, se propadanje nadaljuje izredno hitro. Tako karies kmalu doseže pulpo v sredini zoba (zobna votlina, napolnjena z rahlim tkivom, v katerem so krvne žilice in živec).

Karies prepoznamo po spremenjeni barvi sklenine, je temna in rjavkasta. Na začetni stopnji karies ne povzroča zobne bolečine, šele pozneje se pojavi občutljivost na hladno, sladko in kislo. Karies se odstrani in se naredi bela zalivka.

Karies preprečimo z dobro in ustrezno ustno higieno, s katero odstranjujemo obloge, ki so gojišče za bakterije. Poleg ustreznih pripomočkov za čiščenje zob in medzobnih prostorov se priporoča tudi uporaba ustnih vod z 0,05 odstotka natrijevega fluorida ter 0,05 odstotka klorheksidina. V naši ordinaciji vam pri pregledu svetujemo glede pravilne in ustrezne ustne higiene.
 
 

Amalgamska zalivka

Amalgamska plomba se za plombiranje uporablja že več kot 150 let. Je univerzalen material za nadomeščanje, od kariesa uničene zobne strukture. Amalgam je zlitina kovin. Več kot 50 odstotkov je živega srebra, dodani so še baker, srebro in cink. Iz zalivke se živo srebro izloča v obliki hlapov, predvsem med žvečenjem, stiskanjem in ščetkanjem zob, kopiči pa se v telesu. Več se ga izloča iz novih, svežih zalivk, predvsem v prvih petih dneh. Po raziskavah ima človek, ki ima veliko amalgamskih zalivk, tudi v urinu in krvi več živega srebra, kot ljudje z manj takšnih plomb. Amalgamska plomba je še vedno najbolj obstojna, lahko jo je namestiti in ima antibakterijski učinek. Danes je amalgamsko zalivko zamenjala bela zalivka iz kompozita.

Amalgamska plomba - škodljivost

Prisotnost amalgama in živega srebra so strokovnjaki povezali s pojavom različnih nevarnih bolezni, kot so rak, multipla skleroza, revmatoidni artritis, fibromialgija in depresija. Čez čas lahko pride do sproščanja hlapov iz živega srebra, ki jih pacient nevede absorbira, vdihne in požira. V večinskem predelu sveta se še vedno priznava kot varna in zdravju ne škodljiva sestavina. Glede škodljivosti amalgamskih plomb so strokovnjaki še vedno razdvojeni, saj je zelo malo znanstvenih dokazov, da je amalgamska plomba škodljiva za zdravje ali da bo odstranitev le-te iz telesa izboljšala naše zdravstveno stanje. Kljub temu, so uporabo amalgamske plombe odsvetovali nosečnicam in bolnikom, ki so občutljivi na živo srebro, saj lahko v redkih primerih pride do nepredvidenih alergijskih reakcij.

Amalgamska plomba - zamenjava

Zobozdravniki se nagibajo k temu, da se zamenja amalgamska plomba z belo zalivko, saj te ne bodo ogrožale vašega zdravja. Do zastrupitve organizma lahko pride tudi ob samem brušenju amalgama. Med postopkom se namreč dvigne veliko prahu, ki ga pogoltnemo. Pri tem smo v naši ordinaciji Lux Dental zelo previdni. Uporabljamo zaščito za pacienta s pomočjo gumijaste opne, za pravilno odstranitev ter uporabo močnih sesalcev. Ker se bodo pri tem sprostile ogromne količine strupov, vam priporočamo, da že nekaj tednov prej začnete uživati hrano, bogato z vitamini in minerali. Res pa je, da je amalgamska plomba cenovno ugodnejša, kot bela zalivka. Bela zalivka cena se razlikuje glede na velikost ploskve zalivke.

Bela zalivka

Plombiranje je ena izmed najpogostejših storitev v zobozdravstvu. Pri tem se odstrani karies iz zoba, potem pa sledi zaprtje ali dograditev zoba s trdim in obstojnim materialom. 

Karies, ki vsebuje veliko količino bakterij vedno odstranimo v celoti mehansko do trde zobovine. Pri tem si lahko pomagamo tudi s posebnim barvilom, ki obarva le karies, s katerim premažemo področje kjer je karies, in tako precej natančno ocenimo ali smo ga očistili do zdravega. Sledi premaz z adhezivi, ki delujejo kot lepila. Ta nam v enem ali več korakih omogočajo, da zalepimo kompozit na zob. Kadar je karies zelo globok, najprej na dnu oz. na najglobljem področju, ki meji na zobno pulpo naredimo kritje z zdravilom, ki je navadno na osnovi kalcijevega hidroksida. Ta pomaga, da se zobna pulpa ogradi z dodatno, novo zobovino. To pa zahteva svoj čas. Pri tem se lahko za čas delovanja zdravila naredi stalna bela zalivka ali pa le začasna. O tem se  odloči zobozdravnik, glede na situacijo.

Bela zalivka ima krajšo trajnostno dobo, kot amalgamska. Beli materiali se pri strjevanju krčijo, amalgam pa razširi. Zato amalgamska plomba pri strjevanju robove zoba zatesni. Vendar je postopek dela z belimi materiali tak, da je tega krčenja čim manj. Bela zalivka ne zahteva tako obsežne preparacije zoba kot amalgamska plomba. Pri amalgamu je namreč potrebno izvrtati več zdrave zobne mase, da se plomba mehansko obdrži v zobu.  Bela zalivka pa se veže z zobovino delno mehansko in delno kemično. Velika bela zalivka, ki sega pod dlesen- v tem primeru zelo težko naredimo zalivko. Še posebno, če dlesen izdatno krvavi. Beli materiali se namreč v prisotnosti vlage ne strdijo popolnoma, zato tam bela zalivka ni tesna. Kjer je bela zalivka večja, lahko naredimo keramični protetični nadomestek, ki ga naredi tehnik in ga zobozdravnik nato cementira na ta zob.
 
 
Zobje se delijo po ploskvah, imamo jih pet. Bela zalivka cena se razlikuje glede na velikost ploskve:

1 – ploskovna bela zalivka;
2 – ploskovna bela zalivka;
3 ali več – ploskovna bela zalivka.

Če je bela plomba zelo obsežna ali je treba narediti novo 'steno' zobu, pa je dodatno potrebna še dograditev zoba.
“Vaši zobje potrebujejo belo zalivko? Vas zanima bela zalivka cena? Želite nasvet našega zobozdravnika? Na voljo vam je brezplačen in neobvezujoč nasvet. Izpolnite spodnji obrazec in vprašajte našega zobozdravnika za nasvet ali pa se naročite na brezplačen in neobvezujoč nasvet.”

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.