OTROŠKI ZOBOZDRAVNIK


Ima tudi vaš otrok težave z zobmi in mi mu radi pomagali?

Otroški zobozdravnik je poleg nas samih velikokrat odgovoren za to, kakšno stanje oralnega zdravja bomo imeli celo naše življenje. Otroški zobozdravnik namreč skrbi za zdravje naših zob od takrat, ko smo malčki in naši zobje začenjajo izraščati, pa vse do poznih najstniških let. Zato je pomembno, da se starši odločijo za profesionalca, ki bo njihovemu otroku nudil le prvovrstno otroško zobozdravstvo. Pri Lux Dentalu vam je na voljo več strokovnjakov, ki vam in vašemu otroku zagotavljajo zdrave začetke oralnega razvoja in poskrbijo za to, da se vaš otrok v nadaljnjem življenju srečuje s čim manj težavami na tem področju. Poleg tega, da otroški zobozdravnik skrbi za otrokovo oralno zdravje, je tudi vir informacij za starše. Zato je priporočeno, da se otrokov prvi obisk zobozdravstvene ambulante opravi približno šest mesecev po pojavu prvega zoba oziroma najkasneje leto po rojstvu. S tem se otrok tudi postopoma navaja na svojega otroškega zobozdravnika in z njim vzpostavlja odnos, ki temelji na zaupanju, kar je ključnega pomena za situacije, v katerih otroški zobozdravnik otroka zdravi bolečin. Zobozdravniki pri Lux Dentalu se trudijo, da bi otrokom na odprt in otroku prijazen način nudili zdravljenje brez bolečin, zaradi katerega se strah pred obiskom zobozdravnika ne bo pojavil. Otroški zobozdravnik poudarja, da je pri oskrbi zob mladih pacientov pomembna tudi psihološka priprava.


Mlečnih zob je 20, manjkajo ličniki in en kočnik. So manjši od stalnih zob. Zobna krona je mlečno bele barve, od tu prihaja tudi poimenovanje mlečnih zob. Ne pojavlja se sivkast odtenek na griznem robu, prav tako ni opaziti rumenkaste barve na zobnem vratu. Mlečno bela barva je posledica manjše mineraliziranosti, tanke sklenine in dentina. Otroški zobozdravnik poudarja, da so mlečni zobje zelo pomembni. Če se na mlečnih zobeh opazi kakršnakoli sprememba v barvi zoba, je potrebno otroka takoj odpeljati k zobozdravniku. Zasnove zob se začnejo razvijati že v 3. embrionalnem tednu. Vseh 20 mlečnih zob se začne razvijati še pred rojstvom. Najprej se razvijejo sekalci in prvi kočniki, za tem podočniki in nazadnje drugi kočniki. Izmed stalnih zob se najprej začne razvijati zobna krona prvih sekalcev in prvih kočnikov, nazadnje pa krona tretjih kočnikov. Le-ta se ne razvije pri vseh ljudeh. Prvi zob, ki izraste, je spodnji mlečni sekalec. Izraste po navadi med šestim in devetim mesecem otrokovega življenja. Takrat je pravi čas, da otroški zobozdravnik, katerega so predhodno, za svojega otroka izbrali starši, pregleda otroka:

 
 

Posegi, ki jih otroški zobozdravnik najpogosteje izvaja so:

- Kompozitno plombiranje To je pravzaprav delanje belih plomb. Te so narejene iz kompozita, ki je sestavljen iz organske smole in anorganski polnil. Za bele plombe se otroški zobozdravnik običajno odloči takrat, ko je mesto, kjer bo plomba narejena, pomembno za estetiko obraza. Otroški zobozdravnik skuša barvo kompozita čim bolj približati barvi zoba, na kateri se plomba dela.

- Čiščenje zob Med čiščenjem zob otroški zobozdravnik odstrani plak in zobni kamen, ki lahko povzročita karies in bolezni dlesni. Po čiščenju otroški zobozdravnik na zobe nanese še fluorid in s tem zaščiti zobe in okrepi mesta, ki so bolj nagnjena k razvoju kariesa. Da se izogne hujšim težavam, je priporočeno, da otrok obišče otroškega zobozdravnika vsaj enkrat na vsakih šest mesecev. Če je otrok bolj nagnjen k razvoju zobnega kamna in posledično kariesa, otroški zobozdravnik pogostost obiskov poveča.

- Puljenje zob Če mlečni zob še ni majav, se otroški zobozdravnik odloči za puljenje mlečnega zoba samo v primeru, ko je zob že tako načet zaradi kariesa, da plombiranje ne pride v poštev. Otroški zobozdravnik puljenje torej izvaja kot zadnjo možnost zdravljenja. Če otroški zobozdravnik predčasno izpuli mlečni kočnik, je potrebno zagotoviti, da se sosednji zobje ne premaknejo na njegovo mesto, ker bi s tem zapolnili prostor, ki je namenjen stalnemu nasledniku mlečnega zoba. Otroško zobozdravstvo prezgodnje puljenje mlečnih zob izvaja zelo redko.

- Zdravljenje pulpe To je postopek, pri katerem otroški zobozdravnik zdravi poškodovane živce in žile v zobu. Otroško zobozdravstvo ta postopek izvaja primarno iz dveh razlogov. Prvi je ekstenzivna gniloba zoba, ki prizadene tudi pulpo. Do tega pride, če otrok ne obiskuje otroškega zobozdravnika dovolj pogosto, da bi le-ta imel možnost karies opaziti pravočasno in prekiniti proces razgradnje zoba. Drugi razlog pa je posledica poškodbe zoba. Če ni nudeno pravočasno zdravljenje zobne pulpe, lahko pride do bolečine, vnetja, otekanja ali celo izgube zoba. V primeru, ko se vname živec, mora otroški zobozdravnik njegov vneti del odstraniti. Zdravi del živca ostane intakten, poleg tega ga otroški zobozdravnik dodatno zdravi. Namen zdravljenja pulpe je podaljšati življenje mlečnemu zobu, da ne pride do scenarija, v katerem je potrebno zob ekstrahirati.

Otroški zobozdravnik skrbi za vašega otroka. Delo pa mu lahko olajšajo otrokovi straši. In sicer, s skrbnim pregledovanjem otrokovih zob in uvajanjem dobre oralne higiene, pomagajo zagotoviti otroku lep nasmeh in čim manj bolečih obiskov otroškega zobozdravnika. Ko otrokovi zobje začnejo izraščati, lahko njegove dlesni nežno masirate s čistim prstom, mu daste igračo iz gumijastega materiala, ki jo lahko grize. Poleg tega lahko otrokove dlesni večkrat na dan nežno obrišete z vlažno krpo in ga s tem pripravite na ščetkanje, ko se pojavi prvi zob. Po pojavu zoba je priporočljivo otrokove zobe ščetkati dvakrat dnevno in sicer zjutraj ter zvečer. Otroški zobozdravnik svetuje, da se do približno osemnajstega meseca starosti za čiščenje uporablja samo voda in ščetka, lahko pa po posvetu z otroškim zobozdravnikom v nego uvedete tudi druge pripomočke. Glede na starost otroka in število izraščenih zob, se odločate med različnimi zobnimi ščetkami.
 
 
 
 

V našem zobozdravstvenem centru vam strokovnjaki Lux Dentala pri izbiri z veseljem priskočijo na pomoč. Otroški zobozdravnik poudarja, kako pomembno je, da po čiščenju otrokovo zobno ščetko dobro izperete in jo postavite obrnjeno z glavo navzgor in s tem omogočite, da se posuši na zraku. Da se prepreči razvoj kariesa pa je poleg same higiene zelo pomembna tudi otrokova prehrana. Otroški zobozdravnik svetuje, da ko se v otrokovo prehrano začne uvajati voda in pijače, kot so čaji, naj le-te ne bodo sladkane. Ko se uvede trda hrana, naj tudi ta ne bo preveč sladkana. Poleg tega otroški zobozdravnik svetuje, da otrok ne zaspi s stekleničko. Med spanjem je namreč količina sline v ustih manjša kot takrat, ko smo budi. Glavna naloga sline je zaščita zob. Zato če ima otrok med spanjem oz. tik pred spanjem v ustih stekleničko s hrano oz. pijačo, se s tem poveča nevarnost nastanka zobnega kamna in gnilobe. Zelo pomemben korak v skrbi za otrokovo oralno zdravje pa je tudi otroški zobozdravnik oziroma obisk v njegovi ambulanti. Velikokrat se z obiskom odlaša do takrat, ko je škoda v ustih že nepopravljiva. V centrih Lux Dental so vam na voljo strokovnjaki, ki se vašemu otroku posvetijo v največji meri in poskrbijo, da odrašča z lepim nasmehm in brez bolečin.
Ima tudi vaš otrok težave z zobmi in mi mu radi pomagali? Pišite našemu zobozdravniku in si pridobite mnenje oz se naročite na prvi pregled.

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.