ZOBNI MOSTIČEK

Hitra in ugodna rešitev za brezskrben nasmeh


Ko nam nasmeh kvari izgubljen zob ali več njih, to ne vpliva le na našo samozavest. Izguba zoba lahko povzroči več sprememb v čeljusti, spremembo položaja ostalih zob (nagibanje zob v vrzel, izraščanja zob nasprotnega zobnega loka v vrzel) in posledično spremembo ugriza, oteženo higieno ustne votline in s tem poveča možnost nastanka ustnih bolezni. Zato je zelo pomembna hitra in kakovostna rešitev, za katero poskrbimo v zobozdravstvenem centru Lux Dental in vam tako ustvarimo brezskrben nasmeh estetskega videza, s katerim boste očarali vse okoli sebe.

Področje dentalne medicine nam dandanes ponuja več različnih protetičnih nadomestkov izgubljenih zob, eden izmed njih je zobni mostiček. Zobni mostiček je umetno izdelano fiksno zobno nadomestilo naravnih zob, ki nadomešča zobe v zobni vrzeli, torej enega ali več njih.

Zobni mostiček ima preprosto konstrukcijo. Sestavljen je iz vsaj dveh medsebojno povezanih zobnih prevlek in enega ali več vmesnih členov. Za nosilce zobnih mostičkov se uporabita dva trdna in dva zdrava zoba pacienta, ki morata biti brez znakov vnetja zobnega živca ali obzobnih tkiv, prav tako pa mora biti za uspešen in kakovosten zobni mostiček zdrava tudi dlesen. Kot nosilec za zobni mostiček se lahko uporabi tudi implantat.

Zobni mostički sodijo med pogostejše protetične rešitve ob pomanjkanju enega ali več zob, saj je tudi zobni mostiček cena najugodnejša rešitev protetične nadomestitve zob. Zobni mostiček je tudi pogostejša izbira za paciente s strahom pred operacijo in vstavitvijo zobnega implantata.
 
 

Kako izdelamo zobni mostiček?

Zobni mostiček za izdelavo potrebuje kar nekaj faz do končnega izdelka. Pred samim pričetkom izdelave je potrebno oskrbeti zobe - nosilce za zobni mostiček. Potrebno jih je pozdraviti, odstraniti zobno gnilobo in odpraviti morebitna vnetja.

1. Faza priprave Ko so zobje - nosilci zdravi, se jih pripravi na zobni mostiček tako, da se jih dobro obrusi.

2. Faza odtiskovanja Zobozdravnik nato odvzame odtis čeljusti s posebno maso, na podlagi katere zobni tehnik z dobljenimi informacijami o položaju zob izdela zobni mostiček. Skupaj s pacientom zobozdravnik izbere barvo in obliko za zobni mostiček.

3. Faza izdelava provizorija V vmesnem času je potrebno zobe zaščititi pred vdorom bakterij, prisotnih v ustni votlini in preprečiti skelenje zaradi prehranjevanja in pacientu izdelati začasni nadomestni zobni mostiček..

4. Faza preizkusa Ko zobni tehnik izdela zobni mostiček, je potrebno preveriti njegovo ustreznost. Predvsem je pomembno, kako samo ogrodje ustreza nosilcem zobnega mostička, in se mora popolnoma prilegati.

5. Faza cementiranje Pred samim cementiranjem sledi preverjanje ugriza. V tej fazi zobozdravnik odstrani delčke, ki motijo ugriz, nato pa zobni mostiček fiksno pritrdi na zobe z glaziranjem in cementiranjem.

Kandidati za zobni mostiček so pacienti vseh starosti z manjkajočim zobom ali manjkajočimi zobmi. Ob popolni ali delni brezzobosti se zobni mostiček lahko fiksira na vgrajene implantate, ki dajejo pacientu vrhunsko estetiko in funkcionalnost. Zobni mostiček na implantatih je fiksna rešitev manjkajočih zob, sprejemljiva pa je tudi njegova cena.
 
 
 
 

Kateri materiali se uporabljajo za zobni mostiček?

V zobozdravstvenem centru Lux Dental za izdelavo zobnih mostičkov uporabljamo le preverjene, svetovno priznane in kvalitetne materiale. Zobni mostički so lahko izdelani iz različnih materialov, temu primerno pa se razlikuje tudi cena za zobni mostiček. Iz kakšnega materiala bo izdelan mostiček, se odloči zobozdravnik skupaj s pacientom, na podlagi funkcionalne zahteve mostička ter kompatibilnosti med materiali za izdelavo in s končnim videzom. Razvoj sodobne tehnologije je poskrbel, da je mogoče z nadomestki posnemati popolnoma vse oblike, barvo in transparentnost naravnih zob, kar posledično pripelje do čvrstega in naravnega videza zobnih mostičkov. Zobni mostiček cena je odvisna od števila prevlek, ki so potrebne za zapolnitev vrzeli med zobmi. Materiale, iz katerih so zobni mostički narejeni v grobem razdelimo na:

- Kovinski zobni mostički, kjer je celoten mostiček izdelan iz kovine in se dandanes le še redko uporablja.

- Kovinsko keramični zobni mostički, ki so danes najpogostejša rešitev. Mostički so izdelani iz keramike, povezane s kovinsko osnovo, katera zagotavlja trdnost in vzdržljivost, keramika pa daje naraven videz zob.

- Polno keramični zobni mostiček je v celoti izdelan iz keramike in je vrhunska estetska rešitev, saj keramika s svojo barvo, prosojnostjo in transparentnostjo najbolj naravno posnema naravne zobe.

- Cirkonij zobni mostički, kjer se celoten mostiček izdela iz cirkonija. To je vrh zobozdravstvenih storitev, kar jih ponuja estetsko zobozdravstvo, prav tako pa se lahko po mehanskih lastnostih kosa s kovinami, vendar pa je veliko bolj primeren za človekov organizem.

- Porcelansko-cirkonij zobni mostički, kjer je porcelan napečen na cirkonijevo ogrodje.
 
 
 
 

Vrhunski rezultati

Ne glede na izbrani material, s katerim je vaš zobni mostiček izdelan, pa je izredno pomembna skrb zanj in za celotno ustno higieno. Ob pravilni skrbi za zobni mostiček in z rednimi obisk pri zobozdravniki, lahko ta zdrži tudi več desetletij, odvisno od materiala, iz katerega je zobni mostiček izdelan.

O sami higieni vas bo informiral naš izkušen strokovnjak zobozdravnik in vam svetoval o izbiri pripomočkov za ustno higieno, da bo vaše zadovoljstvo z novimi zobmi res najboljše. Z upoštevanjem navodil zobozdravnika in z rednimi kontrolnimi pregledi bo zobni mostiček dolgotrajna rešitev za vaše manjkajoče zobe.
Dovolite, da vam ustvarimo brezskrben nasmeh. Imate manjkajoč zob ali več njih ter vas zanima nasvet strokovnjaka ali cenik? Vprašajte našega specialista za nasvet in preverite več o naši ponudbi ter poglejte zobni mostiček cenik. Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na neobvezujoč brezplačen pregled.

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.