ZOBNI IMPLANTATI

Si želite lep in naraven nasmeh, zanesljiv ugriz, vendar vas pri tem ovira manjkajoči zob?

V ordinaciji Lux Dental poskrbimo za vaš popoln in brezskrben nasmeh z vrhunskimi implantati, izdelanimi iz čistega titanija, ki je biološko najbolj sprejemljiva kovina in ne povzroča alergijskih reakcij ali preobčutljivosti.
 
 
Zobni implantati znamke ASTRA TECH in HIOSSEN/OSSTEM, ki jih uporabljamo v naši ordinaciji, so na trgu že od leta 1985 oz. 1990. Spadajo v sam vrh zobnih vsadkov, kar dokazujejo številne klinične študije. Implantati so minimalno invazivna in vse pogostejša rešitev nadomeščanja izgubjenih zob. Zobni implantati poskrbijo, da se boste smejali, jedli in se samozavestno in brezskrbno smejali.

Da je zdravljenje z zobnimi implantati uspešno, je seveda najpomembnejši dejavnik spretnost kirurga oz. specialista implantologa. Zobni implantati se v ordinaciji Lux Dental vstavljajo s strani vrhunskega specialista implantologa dr. Katića, ki ima za seboj dolgoletne izkušnje in je bil eden izmed predavateljev o implantologiji na Poljskem. Je kvalificiran in zaupanja vreden strokovnjak za implantologijo in protetiko. Poleg dobrega specialista je zelo pomembno tudi to, da po vstavitvi implantatov pacient redno obiskuje kontrole in čiščenja, saj se s tem zagotovi obstojnost implantata v kosti.

Zobni implantati so namenjeni vsem, ki si želijo nadomestiti manjkajoči zob ali več njih in imajo zdravo čeljustno kost ter so brez vnetnih procesov v ustni votlini. Kljub temu obstaja nekaj relativnih omejitev. Določene omejitve obstajajo za ljudi s sladkorno boleznijo, zobni implantati se odsvetujejo tudi pri ljudeh z rakavimi obolenji in pri osebah, mlajšimi od 17 let, zaradi nedokončane rasti obraza in čeljusti. Hkrati je nezaželeno tudi močno kajenje.
 
 
Zobni implantati so preprosti majhni vijaki, običajno cilindrični ali rahlo konični, v obliki zobne korenine in velikosti 4 do 14 mm. Implantati so oblikovani tako, da se kar se da najbolje vgradijo v kost spodnje ali zgornje čeljusti in tako nadomestijo korenino izgubljenega zoba ali služijo kot podpora mostičku delno snemni ali pa totalni zobni protezi. V notranjosti imajo majhen notranji navoj, ki omogoča povezovanje med vsadkom in protetičnim nadomestkom.

V Sloveniji delna brezzobost prizadene kar 80 % prebivalstva, zobni implantati pa so vedno večja izbira za paciente, ki so potrebni protetične obdelave. Za izgubo je lahko krivih več različnih dejavnikov, od slabih prehranjevalnih navad in ustne higiene do poškodbe ali parodontalne bolezni. Pomembno je dejstvo, da je vsak manjkajoči zob potrebno nadomestiti, ne le zaradi estetskih razlogov, marveč tudi zaradi funkcionalnih. Ob manjkajočem zobu se namreč poveča možnost poslabšanja stabilnosti sosednjih zob in s tem premiki ter razne bolezni dlesni in zobna gniloba. Od vseh možnosti so zobni implantati najboljša rešitev za nadomestek zob, ker so po videzu in funkcionalnosti najboljši približek naravnih zob.

Implantati so vedno večja izbira pacientov, ob manjkajočem zobu, namesto klasičnega zdravljenja z mostičkom, ob pogledu na cenik pa pravzaprav primerljiva. Pri mostičku se žal ne moremo izogniti posegu v sosednje zdrave zobe, ki so potrebni za podporo mostička. Z zobnimi implantati pa sosednje zobe ohranimo zdrave in nepoškodovane.

Ravno tako se lahko izguba večih zob uspešno zdravi z več implantati in se na njih naredi mostiček. Popolno brezzobost lahko uspešno odpravimo tudi s fiksno protezo, ki jo podpirajo štirje ali več vsadkov oz. implantatov. Takšno zdravljenje zagotavlja boljše prileganje proteze in večjo stabilnost, saj zobni implantati delujejo kot sidro za retencijske komponente in tako nudijo kvalitetnejše prehranjevanje in govor.

Vstavitev

Pred samo vstavitvijo vsadkov se izbrani zobozdravnik s pacientom pogovori in pregleda ustno votlino. Da se zobni implantati lahko vstavijo, je najprej potrebno opraviti tudi panoramsko slikanje zob – ortopan oz. ob težjih primerih, kjer je predvideno manj kosti, tudi 3D sliko. Naredi se načrt zdravljenja, obnovijo se ostali naravni zobje in pozdravijo bolezni obzobnih tkiv. Zobni implantati se vstavljajo s kirurškim posegom, ki ga opravi specialist implantolog ali oralni kirurg. Operacija in vstavitev potekata pod lokalno anestezijo. Zobni implantati se lahko vstavijo že nekje v 4 do 8 tednih po izgubi ali puljenju zobov, lahko pa tudi kasneje, v že popolnoma zaceljeni kosti po šestih mesecih ali več. Zobni implantati se vstavijo hitro, sam poseg je za pacienta povsem neboleč. Specialist implantolog odgrne dlesen in s posebnimi svedri pripravi ležišče, izvrta luknjo v kost za zobni implantat, kamor se nato vstavi vsadek. Ob pomanjkanju kosti se ta dogradi, da se zobni implantati bolje zarastejo s kostjo, nato se čez ali okrog implantata zašije dlesen. Vstavitev implantatov pri nas poteka na različnih lokacijah- zobni implantat Ljubljana, zobni implantat Krško in zobni implantat Maribor.

Sam poseg vstavitve traja od 30 do 60 minut. Po posegu je možna oteklina in rahla bolečina, pri kateri si pacient lahko pomaga z analgetiki in počitkom, podrobnejša navodila za okrevanje po posegu pa pacient dobi s strani kirurga. Zobni implantati se integrirajo s kostjo in celijo nekje dva do šest mesecev, odvisno od vsakega posameznika in od vrste ter obsega same operacije, kar je ključno za visoko uspešnost. V tem času lahko pacient po potrebi nosi začasen protetični nadomestek, ki se namesti približno 14 dni po uspešni vstavitvi vsadka in po odstranitvi šivov. Ko se zobni implantati uspešno zaraščajo oz. osteointegrirajo s kostjo, sledi namestitev protetične nadogradnje, ki ostane na vsadku približno 14 dni. Nato sledi še odtiskovanje, na podlagi katerega se v zobotehničnem laboratoriju izdela nadomestek za zobni implantat. Zobni implantati se nadgradijo s keramično krono, mostičkom ali protezo, pritrjeno na abutment, ki povezuje krono z zobnimi implantati.
 
 
Ker je lahko izguba zob velik problem, ki vodi do različnih zdravstvenih težav in sprememb v ustni votlini, je izgubljene zobe potrebno čim prej nadomestiti. Zobni implantati so na srečo dolgoročna rešitev za vaš brezskrben in naraven nasmeh. Po številnih raziskavah je bilo ugotovljeno, da so zobni implantati celo doživljenski tako kot naravni zobje. Zobni implantati in njihovo prvo odkritje sega v leto 1952, ko je dr. Branemark ugotovil biološko kompetentnost titana s kostjo, redno pa so se implantati pričeli vgrajevati po letu 1970. Materiali in tehnologija so se razvijali in tako se dandanes uporabljajo vrhunski materiali in napredna tehnika oblikovanja. Tako so zobni implantati lahko v vaših ustih ohranijo vrsto let ali doživljenjsko. Da so zobni implantati v ustni votlini dolgoročno in brez težav, pa je potrebno poskrbeti za redno in dobro ustno higieno ter redne kontrole pri izbranem zobozdravniku!

Implantati cena

Implantati cena je odvisna od različnih dejavnikov. Vsakemu pacientu damo na izbiro obe znamki implantatov, ki jih vstavljamo v naši ordinaciji. Na različnih lokacijah, se kvaliteta med seboj ne razlikuje- kadar govorimo o zobni implantat Ljubljana, zobni implantat Krško in zobni implantat Maribor.
Dovolite, da vam ustvarimo brezskrben nasmeh. Imate manjkajoč zob ali več njih in vas zanima nasvet strokovnjaka ter cenik? Vprašajte našega specialista za nasvet in preverite več o naši ponudbi in poglejte cenik zobnih implantatov. Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na neobvezujoč brezplačen pregled.

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.