REŽENJSKA OPERACIJA


Imate otekle in krvave dlesni, majavi zobje... ? Vas zanima reženjska operacija?

Reženjska operacija je manjši kirurški poseg v lokalni anesteziji. Poseg opravi parodontolog. Reženjska operacija se največkrat uporablja za kirurško odstranjevanje parodontalnih žepkov. Opravi se pri bolj napredovalih oblikah parodontalne bolezni. 
Če si ne zob ne ščetkamo redno in pravilno, bo to postopoma gotovo pripeljalo do bolezni zob in dlesni, ki jih poznamo pod imeni zobne obloge, karies, zobni kamen, zobobol, vnete in krvaveče dlesni in parodontalna bolezen.

Bolezen dlesni lahko postane resno zdravstveno stanje, ki vpliva na zobe, dlesni in kosti, kar vodi do okužbe tkiva. Reženjska operacija se zahteva za popravilo in zdravljenje stanja.

Reženjska operacija je luščenje in glajenje površin zobnih korenin. Pri tem parodontolog za lažji dostop do zobnih korenin umakne dlesen. Tako lažje očisti korenine, odstrani vneto tkivo, nepravilne kostne defekte in defekte na površinah korenin.

Reženjska operacija je potrebna pri napredovani izgubi čeljustne kosti. Parodontalna bolezen pa prizadene tudi koreninska razcepišča kočnikov in ličnikov. Prizadetost koreninskega razcepišča je mogoče pravilno oceniti šele med operativnim posegom- reženjska operacija. Večkoreninske zobe, ki imajo zaradi napredovane parodontalne bolezni prizadeta koreninska razcepišča, lahko parodontolog med reženjsko operacijo ustrezno preoblikuje (odstrani eno ali več korenin, oddeli korenine med seboj). S tem ustvari boljše razmere za izvajanje ustne higiene. Poleg tega se  s tem izboljša tudi prognoza zoba.

Kateri so simptomi, ki nakazujejo parodontalno bolezen?

Reženjska operacija z brušenjem in preoblikovanjem zobiščnega odrastka čeljustne kosti:

Reženjska operacija z brušenjem čeljustne kosti je operacija, pri kateri se dvigne dlesen in razkrije mesto razgradnje, zloma ali meje že obrušenega zoba. Pogosto je potrebno pri tem odbrusiti in preoblikovati del čeljustne kosti ob zobu in delno ob sosednjih zobeh. Reženjska operacija s tem določi potek roba dlesni in omogoči nadaljnje postopke dograditve zoba.

Reženjska operacija in ohranjanje dobre ustne higiene in vzdrževanje rutinskih zobnih posegov lahko zmanjšata tveganje in resnost bolezni dlesni.

Reženjska operacija z brušenjem čeljustne kosti.

To velja za zdrave ljudi, brez hujših zdravstvenih težav in z aktivnim imunskim sistemom. Pri zdravem človeku so bakterije v ustih le 20-odstotni krivec za vnetje, pri 80 odstotkih pa je krivec posameznik sam. Ko na primer mesimo testo za kruh, ga mesimo z golimi rokami. In roke si po opravljenem delu umijemo. Umijemo jih že zato, ker so naše roke polne svaljkov testa in moke. S takšnimi rokami ni prijetno delati drugih opravil oziroma nam jih celo onemogočajo. To stanje lepo ponazarja tudi stanje v ustni votlini.

Gotovo se je vam že zgodilo, da ste po nekem času (lahko že v nekaj urah v dnevu) imeli občutek »kosmatih zob«. To je posledica mehkih zobnih oblog. Ko zobe očistimo, teh neprijetnih oblog, ki so se pritrdile na zobno sklenino, ne čutimo več. Vendar ta občutek zna biti tudi varljiv, saj lahko nekateri predeli zobovja, kot so medzobni predeli ali jamice na ploskvah zob, tako imenovane grizne ploskve zob, ostanejo neočiščene. 

Na teh mestih se začne nabirati karies ali zobna gniloba, ki je vidna tudi ob dlesnih, tu pa se nabira tudi zobni kamen. Oba procesa potekata razmeroma počasi in sta človeku dlje časa neopazna. 

Zobni kamen pa je trda zobna obloga, ki lahko nastane že po 48 urah, če mehke zobne obloge niso odstranjene. Zobni kamen je stopnja, ko se mehka zobna obloga (zobni plak) začne mineralizirati, oziroma se strjevati. Posledica je nabiranje zobnega kamna ob dlesnih, obzobni žep od umazanije nabrekne in odstopi od zoba. Pri večjih defektih je potrebna reženjska operacija.

Reženjska operacija - navodila po posegu:

ZDRAVILA: Periodontalna kirurgija (reženjska operacija) je, tako kot drugi oralno-kirurški posegi, povezana z različnimi stopnjami nelagodja. To lahko variira, odvisno je od posega in od posameznika. Prvi odmerek predpisanega analgetika (protibolečinske tablete) pričnemo jemati še preden anestezija (injekcija za omrtvičenje) popusti. Vsa zdravila je treba jemati tako, kot jih predpiše parodontolog.

PREHRANA: Za večje udobje v času celjenja in za zaščito kirurškega področja- reženjska operacija, se priporoča mehka hrana. Izogibajte se žvečenju na področju operacije. Izogibajte se trde in vlaknaste hrane. Pijte veliko tekočin. Pomembno je, da vzdržujete raznovrstno prehrano, ki je polna beljakovin, mineralov in vitaminov, kar koristi post-operativnemu okrevanju.

KRVAVITEV: Morda boste opazili rahlo krvavitev iz mesta, kjer je bila narejena reženjska operacija. Takšna krvavitev ni nenavadna in je lahko prisotna še dva do tri dni po posegu, zaradi rahljanja šivov ali premikanja tkiva. Če kadarkoli opazite nastanek povečane krvavitve, nemudoma obvestite svojega zobozdravnika.

ŠIVI:  Šivi držijo tkivo v pravilnem položaju za idealno celjenje. Če so bili šivi narejeni, se boste v večini primerov morali oglasiti v ambulanti, da se jih odstrani. Šive se odstrani po tem, ko se je rana že zacelila do določene stopnje. Ne drezajte v šiv z jezikom, z zobno ščetko ali na kakršenkoli drug način. Če opazite, da se je šiv razrahljal kmalu po posegu (reženjska operacija), obvestite ambulanto.

OBLOGE, KI POMAGAJO PRI CELJENJU: Parodontalna obloga se pogosto uporablja za pokritje mesta, kjer je bila narejena reženjska operacija, za en do dva tedna po operaciji. Obloga je položena okrog zob, zato da zaščiti kirurško področje. Če se drobni kosi obloge odlepijo in ni znakov neudobja, ni razloga za skrb. Če se večji kosi obloge odlomijo ali odpade v celoti v prvih 2-4 dneh, se obrnite na ambulanto.

USTNA HIGIENA: Zobe, ki niso bili vključeni v operativni poseg (oz. jih ne obdaja parodontalna obloga) še naprej krtačite. Operativnega mesta- reženjska operacija se ne dotikajte prvi teden po operaciji. Lahko pa ga nežno spiramo s slano vodo ali z ustno vodo, če vam to predpiše zobozdravnik. Po odstranitvi šivov, običajno po 1 tednu, morate zobe nežno čistiti z mehko zobno ščetko in po navodilih vašega zobozdravnika. Nežen nanos fluoridnega gela z zobno ščetko bo tudi pripomogel h kontroli plaka.

FIZIČNA DEJAVNOST: Izogibajte se napornim telesnim aktivnostim v obdobju okrevanja, to je 2 do 3 dni po tem, ko je bila narejena reženjska operacija.

OTEKLINA: Rahla oteklina operiranega mesta ni nenavadna in se lahko pojavi po posegu- reženjska operacija. Lahko uporabite tudi hladne obkladke za zmanjšanje otekline.  Led je treba namestiti v plastično vrečko, nato pa zaviti v brisačo, ki se jo drži neposredno nad operiranim mestom. Hladne obkladke izmenjujte na 20 minut prvih 24 ur po operaciji. Reženjska operacija- prvih 24 ur po operaciji je potrebno držati glavo nad nivojem srca. To lahko zahteva uporabo večih vzglavnikov, ki podpirajo glavo in zgornji del telesa med spanjem. Oteklina po nekaj dneh po navadi izgine. V primeru, da imate nenavadno veliko oteklino je treba takoj obvestiti ambulanto.

KAJENJE: Dokler šivi niso odstranjeni, ni priporočljivo kaditi. Potek celjenja pri kadilcu se upočasni.

ALKOHOL: Pitje alkoholnih pijač se ne priporoča v obdobju, ko so šivi še nameščeni. Prav tako je dobro minimizirati vnos alkohola v naslednjih nekaj tednih po odstranitvi šivov, zaradi boljšega celjenja rane. Prav tako lahko pride do stranskih učinkov, če se kombinira alkohol z jemanjem analgetikov.
Imate otekle in krvave dlesni, majavi zobje... ? Vas zanima reženjska operacija? Želite nasvet našega zobozdravnika? Bi želeli, da vas pregleda zobozdravnik in nemudoma prične z ustrezno terapijo pri parodontologu? Pišite našim zobozdravnikom TUKAJ in se naročite na BREZPLAČEN pregled.

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.