ORTOPAN

Potrebujete ortopan slikanje? In bi želeli nasvet zobozdravnika?

Ortopan je rentgenska slika, ki zajema vse zobe, obzobno kost, nosno votlino ter sinuse. V zobozdravstveni dejavnosti je to posnetek, ki je nenadomestljiv že več desetletij. Ortopan se posname z napravo, ki jo imenujemo ortopantomograf. Zobozdravniku ortopan omogoči, da opazi zobni karies, kostne spremembe in spremembe sinusov. V naših Lux Dental centrih se nahajajo ortopantomografi- ortopan Maribor, ortopan Ljubljana, ortopan Krško, s katerimi lahko posnamemo vaš ortopanski posnetek, ki ga potrebuje vaš zobozdravnik za nemoteno delo. Ob prvem pregledu, ki ga opravite pri naših zobozdravnikih, vam je predstavljen cenik, na katerem najdete tudi ortopan cena.

Ortopan ali ortopanthomogram je najpogostejše panoramsko slikanje zob in kosti obraza v stomatologiji v 2D obliki, na podlagi katere zobozdravnik okvirno oceni stanje vaših zob. Ortopan je pregledna slika na kateri poleg zgornje in spodnje čeljusti zob lahko vidimo tudi stanje zob, zobnih korenin , kostno strukturo in obzobna tkiva.

Ortopan - delovanje

Ortopan je ena izmed možnosti rentgenskega slikanja. Le-tega omogočijo rentgenski žarki. To je pravzaprav elektromagnetno valovanje z valovno dolžino med 30 in 30000 PHz. Njihova valovna dolžina je krajša, kot je valovna dolžina UV žarkov, in daljša od valovne dolžine gama žarkov. 8. novembra 1895 jih je odkril Wilhelm Röntgen, po katerem se tudi imenujejo. Za njegovo odkritje je Röntgen prejel prvo Nobelovo nagrado za delo na področju fizike. Prvič so bili rentgenski žarki uporabljeni v medicinske namene 11. januarja 1896. Uporabil jih je John Hall-Edwards v Birminghamu, Anglija. Z njimi je posnel sliko igle, ki je bila zagozdena v roko enega njegovih kolegov. 14. februarja istega leta je Hall-Edwards tudi prvič uporabil rentgenske žarke med kirurško operacijo.

Pri zobozdravstvenem rentgenskem slikanju poznamo več različnih intraoralnih radiografskih pogledov. Prvi je periapikalni pogled. Z njim lahko zobozdravnik preveri, kakšno je periapikalno stanje zoba in okoliške kosti. Največkrat se periapikalni pogled ortopana uporablja, ko se zazna apikalno vnetje, ob pridruženih periodontalnih težavah, zlomih zob in okoliške kosti, pred in po apikalnih operacijah, za preverjanje prisotnosti neizraslih zob, v namene endodontije in za preverjanje uspešnosti vstavljanja implantantov.

Drugi je »bitewing« pogled, pri katerem so dobro vidne krone posteriornih zob skupaj z alveolarno kostjo. Ta pogled se uporablja za iskanje interentalnega kariesa in kariesa, ki se je pojavil pod predhodno opravljenih popravilih. Tretji je okluzalni pogled. Pri tem pogledu je dobro vidno dno ustne votline ali nebo. Film, na katerem kasneje nastane slika, je vstavljen v usta tako, da popolnoma ločuje maksilarne in mandibularne zobe, in je kasneje izpostavljen rentgenskim žarkom izpod spodnje čeljusti ali pa od vrha glave navzdol. Zadnji pogled je skupek intraoralnih pogledov, ki skupaj pokažejo stanje celotnih ust. Združeni so štirje »bitewing« pogledi, osem posteriornih periapikalnih in šest anteriornih periapikalnih pogledov.
 
 

Ortopan - izpostavljenost sevanju

Ekstra oralna panoramska tehnika nam ustvari ortopan, ki ga največkrat vidimo. Na njem so vsi zobje, obe čeljusti skupaj z nosno votlino in sinusi. Ob snemanju ortopana, je pacient izpostavljen majhni količini rentgenskih žarkov. Lahko bi se primerjala večdnevni izpostavljenosti sevanju iz okolja. Da pa žarki, ki smo jim pri sevanju izpostavljeni, delujejo čim manj škodljivo, pri Lux Dentalu kot zaščito uporabimo železni predpasnik, ki zaščiti spolovila. Slikanje vaših zob vam je na voljo v naših ordinacijah- ortopan Maribor, ortopan Ljubljana in ortopan Krško.

Kaj vse vidimo na otropan sliki

Na ortopanu so zobje videti svetlejši, ker skozi njih prodre le malo rentgenskih žarkov. Karies, infekcije in spremembe v gostoti kosti pa so na posnetku videti temnejši, ker je njihova gostota manjša od gostote zob. Večina teh sprememb velikokrat ostane neopažena med rutinskim zobozdravniškim pregledom. Zato je ortopan zelo dober vir informacij za zobozdravnika in mu tako pomaga načrtovati in izvesti pravilen potek zdravljenja. Na ortopan sliki lahko vidimo tudi nivo kosti, kar nam lahko pomaga pri odkrivanju morebitnih paradontalnih bolezni –paradontoza. Najnovejša tehnologija digitalnega ortopana jamči visoko kakovost slike, ki jo s programsko opremo prilagodijo do optimalnega posnetka. Z ortopan sliko pa pridobimo ogromno informacij in odkrijemo celo nekaj, kar je nujno potrebno zdravljenja, da ne preide do večjih težav. Ortopan je dan danes pomaga pri skrbi in oskrbi zdravja ustne votline. Brez stalnega rentgenskega preverjanja ni mogoče strokovno in kakovostno izvajati koreninskih polnitev, ni varnih kirurških posegov, brez rentgenskih posnetkov (ortopan) pa niti ne moremo priti do prave diagnoze ali vzroka bolečine.

Za kaj vse je potrebno ortopan slikanje

- za rutinsko diagnostiko pri prvih pregledih, za oceno stanja zob in kostnih struktur,

- pri poškodbi ( zlom krone, korenine, kosti),

- za oceno izgube zob pri paradontalni bolezni – paradontozi,

- za planiranje kirurških posegov (ekstrakcija zoba, apikatomija,…), za odkrivanje zobne gnilobe in poškodb kosti,

- za odkrivanje zob, ki izraščajo nepravilno,

- za preverjanje napredovanja rasti stalnih zob pri osebah, ki imajo še mlečne zobe,

- za načrtovanje ortodontskih posegov,

- za načrtovanje obsežnih popravil, posegov v koreninski kanal in namestitev zobnih implantatov ter težavnih ekstrakcij.
 
 
Potrebujete ortopan slikanje? In bi želeli nasvet zobozdravnika? Bi želeli brezplačni zobozdravniški pregled? Pišite nam TUKAJ in se naročite na BREZPLAČEN pregled.

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.