APIKOTOMIJA

Imate težave z zobmi? Želite nasvet našega zobozdravnika?

Apikotomija je kirurški poseg, pri katerem odstranimo okužen vršek zobne korenine ter vnetno tkivo v njegovi okolici, ki je pogosto cistično spremenjeno. Kirurške posege, kot je apikotomija najpogosteje izvajajo specialisti endodonije, oralne kirurgije ali parodontologije.

Zakaj apikotomija?

Apikotomija se najpogosteje izvede, kadar je zob neuspešno endodontsko zdravljen in kljub ponovnem endodontskem zdravljenju še vedno povzroča težave, oziroma ob zapletih endodontskega zdravljenja, kot na primer predrtje stene korenine ali zlom endodontskega inštrumenta v zadnji tretjini korenine. Apikotomija je indicirana tudi v primeru, ko je zob že protetično oskrbljen z zatičkom z nazidkom katerega ne moremo odstraniti, zob pa je strateško pomemben v mostovni konstrukciji in se želimo izognili izdrtju zoba. Apikotomija je zadnja rešitev, ki nam je na voljo za ohranitev zdravljenega zoba, ki povzroča težave, preden je potrebno zob izpuliti.

Kdaj apikotomija?

Preden se odločimo za kirurški poseg apikotomija, je zob, v kolikor je to mogoče, potrebno ponovno endodontsko zdraviti. Če zob, kljub ponovnem endodontskem zdravljenju, še vedno povzroča težave oz., če je na kontrolnem rentgenskem posnetku po enem letu periapikalna vnetna sprememba še vedno enaka, razmislimo posegu apikotomija. Preceniti je potrebno tveganja in koristi posega in narediti temeljito rentgensko analizo s CBCT (3D) posnetkom. Oceniti je potrebno velikost in položaj vnetne spremembe ter položaj korenine in ostalih pomembnih anatomskih struktur (maksilarni sinusi, nosna votlina, mandibularni živec, …). V primeru, da je položaj zoba oziroma prizadete korenine neugoden in bi lahko pomenil poškodbo sosednjih struktur ali zob, če bi odstranitev koreninskega vrška prekomerno oslabila statiko zoba v kosti (npr. ob že tako obširni izgubi kostnine zaradi parodontalne bolezni) ali v primeru slabega splošnega zdravja pacienta, ki bi ga kirurško endodontsko zdravljenje lahko poslabšalo. Apikotomija v takšnih primerih ni indicirana – odločimo se za puljenje zoba.

Kako apikotomija poteka?

Apikotomija zoba je rutinski kirurški poseg. Brez bolečinski poseg zagotovimo s pomočjo lokalne anestezije. Kirurg prereže in si odmakne dlesen v področju zoba in si prikaže spodaj ležečo kost, katero nato s svedrom prevrta in si prikaže spodaj ležeče vnetje in korenino. V primeru, ko je vnetni proces zelo obsežen je lahko kost nad vrškom korenine poškodovana že do te mere, da nad vnetjem in korenino ni več kosti. Kirurg s svedrom odreže vršek zobne korenine in s posebnim inštrumentom postrga vnetno tkivo - s tem odstrani vzrok vnetja. Za tem kirurg pregleda tesnost in ustreznost koreninske polnitve na mestu reza in jo po potrebi ponovno napolni. Le če je koreninska polnitev tesna in homogena ne bo prepuščala bakterij in bo apikotomija zoba lahko uspešna. Po končanem posegu kirurg rano zašije. Poseg – apikotomija zoba običajno traja od 20-40 minut.
 
 

Kako uspešna je apikotomija?

Apikotomija ostaja že vrsto let nespremenjena. Uporaba mikroskopa in ultrazvoka je sicer nekoliko olajšala sam postopek, verjetnost, da je sama apikotomija zoba z njuno uporabo bolj uspešna, pa ni bistveno večja.

Apikotomija je uspešna v 80 % primerov. Vzroki za neuspeh so običajno težaven dostop in slaba preglednost operiranega področja, ki onemogočata popolno odstranitev vzroka vnetja. To je pogosteje v primeru apikotomije kočnikov, zato je uspešnost posega na teh zobeh precej manjša. Kadar poseg ne uspe, ima tudi ponovni poseg le malo možnosti za uspeh, predvsem v primeru, ko je bil že prvič poseg izveden po vseh strokovnih merilih.

Apikotomija - kaj pričakovati po posegu?

Ker je apikotomija, kot večina oralno kirurških posegov, rutinski kirurški poseg, gre pacient po posegu, opremljen z ustreznimi navodili, v domačo oskrbo. V prvih treh dneh po posegu lahko pričakujete blago oteklino ustnic in sluznic v operiranem področju, ki počasi uplahnejo. Prisotna je lahko blaga do zmerna bolečina, ki jo lahko lajšamo ali celo povsem odpravimo z analgetiki. Bolečina se običajno pojavi nekaj ur po posegu, ko popusti lokalni anestetik. Proti bolečini in oteklini pomagajo tudi hladni obkladki. Pacient je običajno čez teden dni naročen na kontrolo in odstranitev šivov.

Votlinico, ki ostane po odstranitvi vnetnega procesa in koreninskega vrška organizem s časom zapolni z zdravo kostnino ali brazgotino. Po operaciji je zob lahko prehodno rahlo majav, vendar se običajno utrdi v nekaj tednih.

Apikotomija zoba - zapleti

Apikotomija je kirurški poseg pri katerem, prav tako kot pri vsakem kirurškem posegu, ni mogoče s popolno gotovostjo izključiti zapletov.  Možno je vnetje rane, kar podaljša čas celjenja, a običajno nima trajnejših posledic. Vnetje rane lahko prepoznamo po močni in dlje časa trajajoči bolečini in oteklini operiranega področja, ki traja dlje od pričakovanega ali se pojavi zakasnelo. Spremlja ga lahko tudi splošno slabo počutje in povišana telesna temperatura. Močnejša krvavitev po posegu je redka in obvladljiva z enostavnimi postopki.

Apikotomija v področju zgornje čeljusti lahko privede do odprtja nosne ali čeljustne votline (maksilarnega sinusa), praviloma pa pride tudi v tem primeru do spontane in normalne zacelitve rane. V primeru predrtja nosne votline moramo biti pozorni predvsem, da v sinusih ne izvajamo povečanega pritiska (ne pijemo po slamici, ne pihamo na nos, kihamo čez odprta usta). V primeru zamašenega nosu si pomagamo s kapljicami za nos ali fiziološko raztopino. Apikotomija na zadnjih zobeh spodnje čeljusti lahko privede do poškodbe v neposredni bližini ležečega živca, kar lahko povzroči prehodno ali trajno motnjo občutka ali mravljinčenje v delu spodnje ustnice in brade.

Navodila za čas po posegu

Na dan operacije (apikotomija zoba) in še dva dni po njej: ne kadite, ne uživajte alkohola, izogibajte se telesnim naporom, jejte mehko (pasirano) hrano, po obroku izperite usta z vodo ali ustno vodico, ne drezajte v rano,  zobe si umivate normalno (razen v predelu rane).

Na ustnico ali lice v operiranem področju položite hladen obkladek. S tem močno zmanjšate otekanje in bolečino. Ne ogrevajte prizadetega predela! V primeru bolečin vzemite analgetik v skladu z navodili za uporabo (NE ASPIRINA).

V primeru krvavitve v prvih urah po operaciji rane ne sesajte z jezikom! Nalahno pritisnite krvaveče mesto prek sterilne gaze.

Občutek omrtvičenosti zaradi lokalnega anestetika traja še dve do tri ure po posegu (apikotomija zoba). Ne grizite si ustnic ali sluznice lica, saj se lahko nehote poškodujete. Na zdravnika se obrnite vedno: če  krvavitev kljub opisanemu postopku ne poneha, če imate hude bolečine več kot tri dni po posegu, če imate visoko telesno temperaturo (nad 37.5 st.C) ali druge hujše težave v zvezi s posegom.
 
 
Imate težave z zobmi? Želite nasvet našega zobozdravnika? Bi želeli brezplačni zobozdravniški pregled in takojšnjo terapijo pri oralnem kirurgu? Pišite nam TUKAJ in se naročite na BREZPLAČEN pregled.

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.