RETENCIJA

Ste odstranili zobni aparat in potrebujete retencijo?

Kdaj retencija?

Pri ortodontiji, po odstranitvi zobnega aparata, je potrebna še namestitev- retencija.

Ortodontski pacienti predvidevajo, da po odstranitvi zobnega aparata je tudi konec ortodontske terapije. Vendar pa temu ni tako. Obvezna je retencija.

Zobni aparat

Zobni aparat je lahko snemljiv ali fiksni. Fiksni aparat je na zobe fiksno pritrjen in ga sami ne moremo sneti, to lahko stori le ortodont ob koncu ortodontskega zdravljenja. Fiksni zobni aparat je namenjen večjim popravkom in za daljša obdobja zdravljenja. Takšen aparat je sestavljen iz nosilcev – zvezdic, katere se pritrdijo na vsak zob. Le-te pa povezuje žica oziroma lok.  Nosilci so lahko iz različnih materialov, najpogosteje uporabljen je klasičen kovinski zobni aparat. Sicer je takšen aparat tudi najbolj opazen, a vendar daje najboljše rezultate. Se pa danes vedno več pacientov odloča za bolj estetski videz. Ti izberejo brezbarvni oziroma beli fiksni zobni aparat, pri katerem so nosilci narejeni iz keramike ali različnih kompozitnih mas. Med fiksne zobne aparate pa štejemo še lingvalni zobni aparat. Ta aparat je nalepljen na notranjo stran zob in je tako praktično neviden.

Se zobje lahko premaknejo po ortodonski terapji?

Zobje se premikajo čez dan in noč, čeprav je sprememba na začetku morda neopazna. Ne glede na zobne gnilobe ali slabe navade, se naši zobje sčasoma premikajo, kar ima za posledico vrzeli, neskladnost in krivoto. Potreben je čas, da opazite spremenljiv videz. Zobje se začnejo premikati nazaj v svoje prvotno stanje pred terapijo.

Kaj se zgodi po odstranitvi aparata?

Na koncu ortodontskega zdravljenja pacienta fotografiramo, izdelamo končne študijske modele ter rentgenske slike in na ta način zabeležimo z zdravljenjem doseženo stanje. Pacienta seznanimo o tem, kakšna retencija je zanj priporočljiva. Določimo mu nadalnje kontrolne obiske. Dogovor in stanje po končani terapiji pa potrdimo s podpisom pacienta. Po odstranitvi aparata vam bo ortodont, (da ne bi prišlo do premika zob) pritrdil držalo- retencijsko žičko- retencija. Na koncu boste prejeli tudi retencijsko folijo-retencija, katera je snemljiva in jo nosite določeno časovno obdobje.
 
 

Fiksna retencija-retencijska žička

Retencija je kos kovine ali žice, ki je pritrjena na zadnji strani zob. Namenjena je preprečevanju premika zob po poravnavi. Glavna prednost retencijske žičke je, da jo lahko po namestitvi pozabite in zobje še vedno ostanejo poravnani. Uporabljamo jo v zgornji in spodnji čeljusti, če nam seveda to prostor dopušča. Namestimo jo tako, da žičko lepimo na zobe. Na zobe jo lepimo z materiali, s katerimi se delajo zalivke. Retencija se lahko potem tudi po želji sname, premika ali po potrebi zamenja.

Praviloma je v spodnjem zobnem loku retencija prilepljena od levega do desnega podočnika, v zgornjem zobnem loku pa je le na sekalcih, da ne moti ugriza. Retencijsko žico je priporočljivo obdržati v ustni votlini vse življenje,. Je pa pri tem potrebna zelo dobra higiena.
- ker so fiksni nosilci nameščeni na zobeh-retencija in jih ne izvrtamo v zobe, se lahko zgodi da žička poči. Vez se lahko pretrga s premikom, s katerim se lepilo odstrani iz zoba in / ali fiksirane pritrdilne žice. Če hitro ne popravimo ali zamenjamo, se bodo zobje premaknili.
- retencija se ne more upirati vsem silam, saj ni dovolj močna. Z drugimi besedami: mišice jezika so na primer bistveno močnejše in lahko ob nepravilnem gibanju premagajo retencijsko žičko in premaknejo zobe. Snemljiv aparat (folija) je v takih primerih močnejša. Zato je v takih primerih hkrati z retencijsko žičko, potrebno nositi tudi retencijsko folijo.  

Retencija oziroma retencijska žička se lahko izdela v laboratoriju ali pa jo ortodont naredi sam, takoj po snetju aparata in jo tudi isti čas tudi namesti pacientu.

Snemna retencija -retencijska folija

Poleg retencijskega nesnemnega žičnega loka, se lahko naredi tudi snemna retencijska folija, ki ima enako funkcijo. Po snetju fiksnega aparata se priporoča pri nekaterih nepravilnostih in pri odraslih osebah retencija-retencijska folija ter fiksna retencija. Pacient nosi obe retenciji istočasno.  

Snemna retencija- retencijska folija oziroma aparat, je lahko narejen iz barvnega akrilata in žičnatih zapon ali pa je narejen iz prozorne folije. Pacient se lahko sam odloči katerega želi.

Plastične folije-retencija je potrebno redno nositi, saj se že ob manjšem premiku zob lahko zgodi, da se je ne da več vstaviti na zobe in je potrebno izdelati novo. Kar pomeni, da mora zobozdravnik ponovno vzeti odtis in narediti novo snemno retencijo.

Na začetku terapije, folijo snemamo samo takrat, kadar jemo in peremo zobe. V ustih jo imamo tudi, ko spimo. Obvezno pa jo moramo redno čistiti.
 
 

Retencija - kaj se zgodi, če retencijske folije ne nosimo redno?

V tem primeru je treba opozoriti, da se bodo zobje hitro poskušali vrniti v prvotni položaj in ortodontsko terapijo bo žal treba ponoviti. Tako lahko rečemo, da je bil ves trud zaman.

Retencija - alergija

V današnjem času se čedalje pogosteje srečujemo z alergijami vseh vrst. Čeprav redko, se tudi v ortodontiji občasno srečamo z alergijami na materiale, ki jih uporablja ortodont  pri svojem delu, oziroma na njihove sestavine. 

Tako se med pogostejšimi alergijami pojavljata alergiji na lateks in na nikelj. Oba materiala sta sestavni del pripomočkov, ki jih uporablja ortodont pri svojem delu. 

Vendar pa so na voljo tudi alternativni pripomočki. Fiksna retencija je lahko brez niklja in  brez lateksa, tako da je problem alergij, na te dve sestavini lahko rešljiv. Alergije se običajno pokažejo kot kontaktne alergije. To pomeni, da sluznica ob stiku z alergenom odreagira s prekomerno vnetno reakcijo.

Retencija - čiščenje retencijske folije

Treba jo je redno čistiti. Najbolje je le s hladno vodo ( in NE z zobno pasto) in manjšo zobno ščetko. Včasih jo je dobro pustiti, da se namoči v raztopini za čiščenje protez, izpiranje ust ali v alkoholu. Pri čiščenju je treba paziti, da je ne stisnemo, saj se lahko pri tem deformira ali poškoduje.

Retencija - higiena, z retencijsko žičko

Da po snetju fiksnega ortodontskega aparata zobje ne bodo samo pravilno postavljeni, ampak tudi zdravi, bo treba pri vsakodnevni ustni higieni ob zobni ščetki poseči tudi po medzobnih ščetkah.

Medzobne ščetke  so učinkovite, nežne in zapolnijo celoten medzobni prostor, brez tveganja za poškodbe. Z njimi lažje očistimo žičko ter najmanjše medzobne prostore. Z njihovo redno uporabo lahko preprečimo nastajanje kariesa, gingivitisa in periodontitisa v medzobnem prostoru. Pomagamo pa si lahko tudi z zobno nitko.
“Nosite zobni aparat? Vas skrbi, da bi se po končani ortodontski terapiji zobje premaknili? Želite nasvet našega specialista ortodonta? Na voljo vam je brezplačen in neobvezujoč nasvet. Izpolnite spodnji obrazec in vprašajte našega zobozdravnika za nasvet ali pa se naročite na brezplačen in neobvezujoč nasvet.”

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.