VNETJE DLESNI


Ste opazili krvavenje dlesni? Bi želeli nasvet zobozdravnika?

Večkrat se srečamo z vprašanjem, kaj sploh vodi do vnetja dlesni? Najpogostejši vzrok za vnetje dlesni so bakterijske obloge, ki nenehno nastajajo na zobeh, okoli njih in med njimi.

Z vsakodnevno ustno higieno, pravilnim in temeljitim čiščenjem zob in dlesni odstranjujemo nevarne bakterijske obloge in preprečimo nastanek mehkih zobnih oblog. Te se zelo hitro pretvarjajo v trde zobne obloge in trdovraten zobni kamen, ki ga sami s ščetkanjem ne moremo več odstraniti. Če pri higieni zob in ustne votline nismo temeljiti in zob ter dlesni ne čistimo redno in pravilno, se hitro razvije vnetje dlesni, ki nato napreduje v globlja obzobna tkiva. Vnetje dlesni tudi vodi v krvavenje dlesni in nadaljnje pospeši razvoj resnih bolezni, zaradi katerih smo izpostavljeni razvoju bakterij in boleznim v ustni votlini. Tega se je treba zavedati in ob določenih bolezenskih stanjih še temeljiteje skrbeti za higieno ustne votline.

Kako pogosto naj bi se izvajali odstranjevanje zobnega kamna, je odvisno od vsakega posameznika. Nimamo namreč vsi enakih pred dispozicij za tvorjenje zobnega kamna. Poleg splošne klinične slike posameznika na tvorbo zobnega kamna vplivajo tudi dejavniki kot so kajenje, količina predhodno tvorjenega zobnega kamna, encimi v naši slini, prehranske navade in kvaliteta ustne higiene.

Prvi znaki vnetih dlesni

Vnetje dlesni povzroči, da te začnejo propadati, zobje pa se pričnejo majati ter izpadati. To privede do različnih težav z zdravjem in s pomanjkanjem samozavesti zaradi manjkajočih ali poškodovanih zob.

Že ob prvih znakih, ki nakazujejo na vnetje dlesni, je potreben posvet z zobozdravnikom. Vnetje dlesni je lahko resna težava, ki za seboj ne pušča le krvavenja iz dlesni, ampak pelje v resno bakterijsko okužbo, ki prizadene globja zobna tkiva. Gre za t. i. bolezen parodontozo, ki poleg vnetja povzroča uničenje tkiv, ki obdajajo in podpirajo zobe. To so predvsem dlesen, kost, cement in zobni korenini. Kronično vnetje dlesni – parodontoze ni za podcenjevati, saj lahko povzroči resne srčno – žilne bolezni, bolezni dihal, sladkorno bolezen, osteoporozo in resne zaplete v nosečnosti.

Parodontalna bolezen je najpogostejši vzrok za izgubo zob pri odraslih. Je bolezen, ki se razvije iz dolgoletnega vnetja dlesni. Paradontalno bolezen laično imenujemo tudi tiha bolezen, saj poteka popolnoma brez bolečin, zato večina obolelih ne ve, da gre za bolezen. Parodontoza je bakterijska bolezen. Po zadnjih raziskavah je bilo ugotovljeno, da je parodontoza zelo razširjena. V Sloveniji ima namreč več kot 90 % odraslih obolenje dlesni. Kar pri četrtini Slovencev in Slovenk pa je za obolenje dlesni kriva prav parodontalna bolezen. V Sloveniji in svetu spada parodontoza celo med najbolj razširjene kronične bolezni. Najpogostejši vzrok zanjo je zobni kamen, ki ga je z domačo ustno higieno nemogoče popolnoma odstraniti, zaradi česar se razvije parodontoza.

Gingvitis

Vnetje dlesni – gingivitis nas nase opozori z značilnim pojavom bolečih in otečenih, nabreklih dlesni, ki hitro zakrvavijo. Lahko opazimo tudi spremembo barve dlesni, iz nežno rožnate na temno rdečo. Ob hujših in resnejših vnetjih so lahko dlesni celo modrikaste barve. Vnetje dlesni opazimo tudi, če te postanejo občutljive na dotik in se krvavenje prične že pri samem ščetkanju ali ugrizu v tršo hrano. V kolikor vnetje dlesni in krvavenje dlesni prezremo, se bakterije hitro močno razvijejo, to pa pripelje do hujše okužbe – parodontoze. V žepkih med zobom in dlesnijo se nabere trda obloga z bakterijami, ki vodi celo do izgube zob. Zobna jamica zaradi skupka bakterij postane tako razjedena, da se zob zrahlja, postane majav in izpade.

Boleče dlesni in krvaveče dlesni niso nedolžen pojav, obravnavati ga moramo resno in ob prvih znakih takoj ukrepati! Neozdravljeno vnetje dlesni se kaj hitro razvije v težje oblike vnetja obzobnih tkiv ali parodontalne bolezni, kar se ne odraža le v ustni votlini, ampak je povezano s sistemskim zdravjem našega celotnega telesa.

Zakaj se dlesni vnamejo?

Vnetje dlesni se lahko pojavi zaradi različnih dejavnikov, glavni izmed vseh pa so: slaba ustna higiena, nabiranje zobnega plaka, sladkorna bolezen, kajenje in nezadosten vnos vitaminov in mineralov. Če za ustno higieno ne skrbimo ustrezno, se pričnejo pojavljati zobne obloge, mehke in trde, kjer se zadržujejo raznorazne bakterije, ki povzročajo vnetje dlesni. Dejavniki tveganja za vnetje dlesni so lahko tudi različne sistemske bolezni, kot so: sladkorna bolezen, levkemija, uživanje določenih zdravil, dednost. Za bolezni ustne votline lahko okrivimo tudi stres. Hud stres in depresija povzročita proizvodnjo velike količine hormona kortizola, ki zvišuje krvni tlak in raven glukoze v krvi ter zmanjšuje sposobnost imunskega sistema in njegovega odziva na vnetja. Odmislite stres in se ob prvih znakih vnetja obrnite na nas, kjer vam bomo pomagali izkušeni zobozdravniki specialisti.

Boleče dlesni - opozorilni znaki


Na vnete dlesni nas opozori sprememba barve in oblike, pogosto tudi krvavenje dlesni. Bledo rožnate barve dlesni se spremenijo do temno rdeče, postanejo napete in občutljive ter zakrvavijo ob ščetkanju ali grizenju trde hrane. Že ob prvih znakih vnetja dlesni se posvetujte z zobozdravnikom!

Vnetje dlesni antibiotik

Zdravljenje vnetih dlesni je preprosto in hitro, v kolikor je vnetje blago in je vzrok vnetja le nabiranje plaka. Zobozdravnik preveri stanje dlesni (odmik dlesni) in globino žepkov, oceni situacijo in mehansko odstrani trde zobne obloge in s tem prepreči razvoj bakterij. Z dobro oskrbo odstranjevanja mehkih zobnih oblog, s pravilno izbiro zobne krtačke in z nitkanjem zob pa sami poskrbimo za uspešno zdravljenje.

V kolikor je vnetje že napredovalo, je potrebno zdravljenje z antibiotiki.

Osnovna naloga vsakega posameznika, da preprečimo vnetje in krvavenje dlesni, je pravilna in redna skrb za celotno ustno votlino. Zobe je potrebno redno umivati s kakovostno zobno ščetko, z uporabo zobne nitke in z rednim obiskom zobozdravnika. Treba je uživati hrano, bogato s C-vitaminom, kalcijem in drugimi minerali ter se izogibati uživanju alkoholnih pijač in cigaret.


Dovolite, da vam ustvarimo brezskrben nasmeh. Ste opazili krvavenje dlesni? Bi želeli nasvet zobozdravnika? Vprašajte naše specialiste zobozdravnike za nasvet in preverite več o naši ponudbi. Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na neobvezujoč brezplačen pregled oz. posvet.

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.