Vnetje dlesni


Ste opazili napete, otekle dlesni? Mogoče celo krvavenje dlesni? Ne odlašajte! Krvavenje dlesni lahko nakazuje na marsikatero težavo. Obrnite se na nas, strokovnjake zobozdravnike, da poiščemo vzrok za vnetje dlesni ter le to odpravimo in vam tako priskrbimo brezskrben nasmeh!

Večkrat naletimo na vprašanje, kaj sploh vodi do vnetja dlesni? Najpogostejši vzrok za vnetje dlesni so bakterijske obloge, ki nenehno nastajajo na zobeh, okoli njih in med njimi. Z vsakodnevno ustno higieno, pravilnim in temeljitim čiščenjem zob in dlesni odstranjujemo nevarne bakterijske obloge in s tem preprečimo nastanek mehkih zobnih oblog, ki se kar hitro pretvarjajo v trde zobne obloge in trdovraten zobni kamen, ki ga sami s ščetkanjem ne moremo več odstraniti. Če pri higieni zob in ustne votline nismo temeljiti in zob ter dlesni ne čistimo redno in pravilno, se kaj hitro razvije vnetje dlesni, ki nato napreduje v globlja obzobna tkiva. Prav tako vnetje dlesni vodi v krvavenje dlesni in nadalje pospeši tudi razvoj katere izmed resnih bolezni, zaradi katerih smo bolj izpostavljeni razvojem bakterij in boleznim v ustni votlini. Tako se je seveda tega potrebno dobro zavedati, in ob določenih bolezenskih stanjih še bolj skrbeti za higieno zobne votline.

Vnetje dlesni povzroči, da le te začnejo propadati, zobje se pričnejo majati ter izpadati, kar posledično privede do vrsto različnih težav, tako s samim zdravjem kot tudi s pomanjkanjem samozavesti zaradi manjkajočih ali poškodovanih zob.
Dovolite, da vam ustvarimo brezskrben nasmeh. Ste opazili krvavenje dlesni? Bi želeli nasvet zobozdravnika? Vprašajte naše specialiste zobozdravnike za nasvet in preverite več o naši ponudbi. Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na neobvezujoč brezplačen pregled oz posvet

Prvi znaki vnetja

Že ob prvih znakih, ki nakazujejo na vnetje dlesni, je potreben posvet z zobozdravnikom. Vnetje dlesni je lahko resna težava, ki za seboj ne pušča le krvavenje iz dlesni, ampak pelje v resno bakterijsko okužbo, ki prizadene globja zobna tkiva. Gre za tako imenovano bolezen parodontozo, ki poleg vnetja povzroča uničenje tkiv katera obdajajo in podpirajo zobe. To so predvsem dlesen, kost, cement in zobni korenini. Kronično vnetje dlesni, parodontoze, ni za podcenjevati, saj lahko povzroči resne srčno žilne bolezni, bolezni dihal, sladkorno bolezen, osteoporozo in pa tudi resne zaplete v nosečnosti.
Vnetje dlesni ali drugače rečeno gingivitis nas nase opozori z značilnim pojavom bolečih in otečenih, nabreklih dlesni, ki hitro zakrvavijo, kot tudi s spremembo barve dlesni, iz nežno rožnate na temno rdečo. Ob hujših in resnejših vnetjih so dlesni lahko celo modrikaste barve. Vnetje dlesni opazimo tudi, če le te postanejo občutljive na dotik in se krvavenje dlesni prične že pri samem ščetkanju ali ugrizu v tršo hrano. V kolikor vnetje dlesni in krvavenje dlesni prezremo, se bakterijo kaj hitro močno razvijejo in tako privede do hujše okužbe - parodontoze. V žepkih med zobom in dlesnijo se namreč nabere trda obloga z bakterijami, ki lahko vodi celo do izgube zob. Zobna jamica zaradi skupka bakterij postane tako razjedena, da se zob zrahlja, postane majav in izpade.

Vnetje dlesni ni nedolžen pojav, obravnavati ga moramo resno in ob prvih znakih takoj ukrepati! Neozdravljeno vnetje dlesni se namreč kaj hitro razvije v težje oblike vnetja obzobnih tkiv ali parodontalne bolezni, kar se ne odraža le v ustni votlini ampak je povezano s sistemskim zdravjem našega celotnega telesa.

Zakaj se dlesni vnamejo?

Zakaj se dlesni vnamejo? Vnetje dlesni se lahko pojavi zaradi različnih dejavnikov, glavni izmed vseh pa so slaba ustna higiena in posledično nabiranje zobnega plaka, sladkorna bolezen, kajenje in nezadosten vnos vitaminov in mineralov. V kolikor ne skrbimo dobro za ustno higieno, se pričnejo pojavljati zobne obloge, mehke in trde, kjer se zadržujejo raznorazne bakterije, katere povzročajo vnetje dlesni. Dejavniki tveganja za vnetje dlesni so lahko tudi različne sistemske bolezni, kot so sladkorna bolezen ali levkemija in pa jemanje določenih zdravil, kot tudi dednost. Za bolezni ustne votline pa prav tako lahko okrivimo stres. Hud stres in depresija povzročita proizvodnjo velike količine hormona kortizola, ki zvišuje krvni tlak in raven glukoze v krvi ter zmanjšuje sposobnost imunskega sistema in njegovega odziva na vnetja. Odmislite stres in se ob prvih znakih vnetja obrnite na nas, kjer vam bomo pomagali izkušeni zobozdravniki specialisti.


Opozorilni znaki
Na vnete dlesni nas opozori sprememba barve in oblike, pogosto tudi krvavenje dlesni. Bledo rožnate barve dlesni se spremenijo do temno rdeče, postanejo napete in občutljive ter zakrvavijo ob ščetkanju ali grizenju trde hrane. Že ob prvih znakih vnetja dlesni se posvetujte z zobozdravnikom!

Zdravljenje
V kolikor je vnetje dlesni blago in je vzrok vnetja le nabiranje plaka, je zdravljenje preprosto in hitro. Zobozdravnik preveri stanje dlesni in globino žepkov, oceni situacijo in mehansko odstrani trde zobne obloge in s tem prepreči razvoj bakterij, nato pa moramo nadalje redno in dobro skrbeti za odstranjevanje mehkih zobnih oblog s pravilno izbiro zobne krtačke in zobnimi nitkami. V kolikor je vnetje že napredovalo, je potrebno zdravljenje z antibiotiki. Da vnetje dlesni in krvavenje dlesni preprečimo, je torej prva in osnovna naloga vsakega posameznika temeljita, redna in pravilna skrb za celotno ustno votlino. Zobe je potrebno redno umivati s kakovostno zobno ščetko in uporabo zobne nitke in redno hoditi na zobozdravniške preglede. Uživati hrano bogato z vitaminom C, kalcijem in drugimi minerali ter se izogibati uživanju alkoholnih pijač ter cigaretom.


Dovolite, da vam ustvarimo brezskrben nasmeh. Ste opazili krvavenje dlesni? Bi želeli nasvet zobozdravnika? Vprašajte naše specialiste zobozdravnike za nasvet in preverite več o naši ponudbi. Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na neobvezujoč brezplačen pregled oz. posvet.

S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.