ZOBNA PROTETIKA

Imate manjkajoč zob ali več njih ter vas zanima nasvet strokovnjaka ali cenik?

Izguba zoba je zelo pogost pojav, do katerega lahko pride zaradi poškodbe ali bolezni. Zobna protetika ali nadomeščanje zob kot temu pravimo v zobozdravstvu, dandanes omogoča vrsto različnih možnosti nadomestitve poškodovanih ali izgubljenih zob.
 
 
S pojmom “zobna protetika”, mislimo na nadomeščanje manjkajočih zob, estetsko in funkcionalno zdravljenje, oskrbo zob in urejanje protez, fiksnih ali snemnih ter popolnih ali delnih. V ordinaciji Lux Dental zobna protetika predstavlja le izbrane vrhunske materiale in zobne tehnike, da vam lahko ponudimo najboljšo optimalno rešitev ob izgubi zob. Zobna protetika pri nas vam ponuja vse: od zobnih lusk, prevlek, delnih in totalnih protez do mostičkov, tudi v kombinaciji z implantati imenovanimi “all on 4/6” oz “zobni most na implantatih”. Ker danes v zobozdravstvu prihaja do velikega razpona cen, vam v Lux Dental ordinaciji za vaš denar ponujamo najvišjo kakovost, za cenik zobna protetika pa nas lahko kontaktirate.

Zobna protetika omogoča, da kar najhitreje nadomestimo manjkajoči zob ali več njih, saj manjkajoči zobje povzročajo težave s funkcionalnostjo ustne votline, hkrati pa smo prikrajšani za bleščeč nasmeh in dobro samozavest. Največja težava, ki nastane zaradi manjkajočih zob, je izginjanje čeljustne kosti, katero je vedno težje nadomestiti. S tem se posledično spreminja dlesen in zobna protetika ne more več ponuditi vseh želenih rešitev. Manjkajoči zobje povzročajo nagibanja in premikanje zob, kar lahko pripelje do hudih posledic, saj je s tem otežena ustna higiena, in zato prihaja do zastajanja ostankov hrane. To lahko vodi do nastanka zobne gnilobe in vnetij in tako do možnosti izgube še več zob. Da do tega ne pride, je ob izgubi zoba tega treba kar se da hitro nadomestiti z ustreznim zobnim nadomestkom, za katerega poskrbi zobna protetika.


Zobna protetika se v zobozdravstvu deli na: fiksna zobna protetika in snemna zobna protetika. Vodi nas načelo, da katerokoli izmed možnosti izberemo za pacienta, je ta zobna protetika za pacienta najbolj optimalna, učinkovita in prijazna. Fiksna zobna protetika so nadomestki zob, ki so v ustih stalno pritrjeni in jih ne moremo sneti. Snemna zobna protetika se lahko ob potrebi sname in jo nato ponovno namestimo. Katera zobna protetika bo izbrana, bo seveda svetoval izkušen specialist zobozdravnik- zobni protetik, na podlagi težave, zaradi katere je zobna protetika potrebna, in seveda tudi na podlagi želja ter finančnih zmožnosti pacienta.
 
 

Fiksna zobna protetika

Ko omenimo fiksno zobno protetiko, s tem mislimo na nadomestke zob, kateri so v ustih stalno in jih sami ne moremo sneti, za pacienta pa predstavljajo najbolj kakovostno rešitev. Fiksna zobna protetika kot rešitev za zobne anomalije največkrat uporablja zobne prevleke ali krone, ki se uporabljajo za nadomeščanje zobovine pri kariesu in pri različnih poškodbah zob. So odporne in imajo dolgo življenjsko dobo, namestimo jih lahko na katerikoli zob, spredaj ali zadaj. Narejene so iz različnih materialov, najpogosteje uporabljene zobne prevleke so iz keramike ali cirkona. POLNOKERAMIČNE zobne prevleke so izdelane v celoti iz visokokakovostne in trdne keramike, z njimi pa dosežemo izvrsten estetski in naraven videz zob.

Podobno kot polnokeramično se pogosto uporablja tudi KOVINO ̶ KERAMIČNA zobna prevleka oz METAL ̶ KERAMIKA, izdelana iz kovinske osnove in nadgrajena s keramiko. Takšna prevleka zaradi kovinske zasnove zagotavlja čvrstost in vzdržljivost, hkrati pa keramika daje naraven videz zoba. Vrhunec estetskega zobozdravstva predstavlja CIRKONIJEVA prevleka, saj cirkonij deluje povsem naravno s svojo prosojnostjo in je tako najbolj dovršen material za nadomestke zob. Zobna protetika vam omogoča, da lahko za lepši nasmeh poskrbite tudi z luskami, če so vaši zobje neenakomerni, razbarvani, obrabljeni. To so individualno narejene tanke keramične luske, prilepljene na zobe in so ena najpopularnejših in najhitrejših načinov za lep in naraven izgled zob. Njihov namen je predvsem ustvariti filmski nasmeh v relativno kratkem času in s čim manj invazivno metodo.

Ob manjkajočem zobu ali več njih lahko te nadomestimo z zobnim mostičkom. To je zobna protetika sestavljena iz dveh ali več prevlek ter vmesnega člena. Za pritrditev se obrusi sosednja zoba, ki sta potem nosilca mostička ali pa se ta fiksira na implantat ali zatič. Manjkajoči zob vse pogosteje nadomeščamo tudi z zobnim vsadkom oz. implantatom. Implantat je preprost majhen vijak, vgrajen v čeljustno kost, ki se dandanes vedno pogosteje uporablja v kombinaciji z zobno protetiko in je idealna rešitev za nadomestek zob, saj se s tem izognemo brušenju sosednjih (zdravih) zob. Implantat je nadomestek korenine zoba in predstavlja nosilec zobnih prevlek, mostička, lahko pa predstavlja oporo za celotno zobno protezo.

Zobni implantati so prav tako odlična rešitev pri odpravi popolne brezzobosti, ki jo lahko odpravimo s fiksno protezo, katero podpirajo štirje ali več vsadkov oz. implantatov, v nekaterih primerih pa tudi samo dva. V lux dentalu nudimo tudi opcijo snemnega “all on 4/6 sistema”, ki deluje na način “klika” in ga je mogoče sneti, kar je ustrezneje za higieno in trajnost zob (implantatov). Šele pred kratkim je zobna protetika predstavila novo metodo fiksne protetike in s tem fiksne proteze na implantatih oz. metode “all on 4 / all on 6”. Z njo pacientu povrnemo nasmeh na obraz s pomočjo štirih/šestih implantatov in tako z minimalno invazivnim postopkom vrnemo podporo licem ter omogočimo normalno funkcijo čeljusti.
 
 

Snemna zobna protetika

Snemna zobna protetika so zobni nadomestki, ki jih lahko ob potrebi sami snamemo in jih nato ponovno namestimo. V primeru popolne brezzobosti je potrebno narediti popolno snemno protezo v eni ali obeh čeljustnicah, ob delni izgubi zob pa je možno narediti delno snemno protezo. Izdelani sta iz umetnega materiala, akrilata, posebnih smol ali kovine. Delna snemna proteza je zobna protetika, namenjena nadomeščanju manjkajočih zob, kadar manjkajočih zob ni mogoče nadomestiti z mostički. Ta poskrbi, da pomaga ohranjati položaj ostalih zdravih zob s svojo zapolnitvijo prostora izpadlih zob. Snemna zobna protetika vsebuje tudi vizil protezo, ki spada med snemno delno zobno protetiko ali bolj poznano t. i. ‘’žabca’’.

Zobni protetik skrbi za to, da poškodovane in izgubljene zobe čim hitreje ter primerno oskrbimo ali nadomestimo, saj zaradi poškodb in izgube zob prihaja do marsikatere težave, kot so: otežena ustna higiena, slabo prehranjevanje, izginjanje čeljustne kosti. Brezzobost uničuje naš lep nasmeh in vpliva na našo samozavest. Zobna protetika dandanes omogoča in ponuja razne načine nadomestitve poškodovanih in izgubljenih zob. Najustreznejšo za vas vam bo najbolje svetoval izkušen zobni protetik, v kolikor pa vas zanimajo cene v naši ordinaciji, pa nas lahko kontaktirate za cenik zobna protetika.
Dovolite, da vam ustvarimo brezskrben nasmeh. Vprašajte našega zobozdravnika, specialista protetike za nasvet in preverite več o naši ponudbi. Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na neobvezujoč brezplačen pregled.

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.