PULJENJE MODROSTNEGA ZOBA


Vas je strah puljenja modrostnega zoba? Potem ste na pravem mestu!

Puljenje modrostnega zoba ''osmic'' je eno izmed najpogostejših puljenj zoba. Modrostni zob izraste med zadnjimi zobmi. Puljenje modrostnega zoba je potrebno, ko modrostni zobje povzročajo težave, ki se kažejo z bolečinami, oteženo čiščenje zoba, pomanjkanja prostora v čeljusti...

Puljenje modrostnega zoba opravljamo še iz različnih razlogov:
- zob leži ali izraste v nepravilni legi in uničuje korenine sosednjega zoba,
- zaradi ortodontske terapije,
- tesno stanje zob v ustih,
- puljenje modrostnega zoba najpogosteje opravimo, ker se ob delno izraslem modrostnem zobu nabirajo bakterije in nastane globok žep pri dlesni, ki privede do vnetja dlesni in sluznice,
- ob koreninah zoba lahko nastane cista,
- modrostni zob lahko ovira pravilno prileganje proteze na dlesen
 
 

Puljenje modrostnega zoba ni potrebno, če teh težav ni!


Veliko vprašanj se pojavi na temo, kako se pripraviti na puljenje modrostnega zoba?

Na poseg se vam ni potrebno posebej pripravljati. Svetujemo pa vam, da zaužijete normalen obrok. Izognete se pitju alkoholnih pijač in kajenja.

V kolikor zbolite ali pa ste prehlajeni, svetujemo da se puljenje modrostnega zoba prenaročite, na ustrezen termin, ko boste zdravi.

Čas, ki je potreben za puljenje modrostnega zoba, je odvisen od sodelovanja pacienta, lege/položaja modrostnega zoba in od korenin modrostnega zoba. V kolikor zobozdravnik presodi, da bo poseg enostaven, lahko puljenje modrostnega zoba opravi on sam. V nasprotnem primeru vas bo napotil k oralnem kirurgu ali maksilofacionalnem kirurgu, pri katerem boste opravili puljenje modrostnega zoba. Puljenje modrostnega zoba lahko traja do približno ene ure.

Kako poteka puljenje modrostnega zoba?


Pred puljenjem modrostnega zoba, oralni kirurg pogleda rentgenski posnetek in presodi, kar se tiče tveganj in koristi pri puljenju modrostnega zoba. Prav tako lahko kirurg puljenje modrostnega zoba odsvetuje iz različnih razlogov. Pred puljenjem vas seznanimo tudi s puljenje modrostnega zoba cena. Puljenje modrostnega zoba ali ekstrakcija je kirurški poseg, katerega se opravi brez bolečin, v lokalni anesteziji, ki omrtviči operativni predel. Pacient v predelu puljenja modrostnega zoba ne čuti bolečine, lahko pa čuti neko tiščanje. Tiščanje izzveni, ko popusti anestezija. Kirurg z ustreznim, posebnim inštrumentom razmaja zob in ga izvleče s kleščami (v kolikor je to potrebno), rano očisti in po potrebi zašije. Nato na rano položi sterilen tampon, ki ga pacient tišči v ustih 30 min. Izrasle modrostne zobe relativno enostavno izpulimo. V primeru, ko je zob delno izraščen in je še prekrit s sluznico ali pa zob v celoti prekrivata dlesen in kost, je potrebna zahtevnejša kirurška ekstrakcija oz. puljenje modrostnega zoba. Dlesen je potrebno prerezati in odmakniti. Kost pa odstraniti s primernim svedrom. Če je potrebno, zob prerežemo na več delov in odstranimo posamezne delčke. Rano očistimo in zašijemo s kirurškimi šivi, ki jih po sedmih do deset dni odstranimo ali pa uporabimo šive, ki sami razpadejo. Na rano položimo sterilen tampon.
 
 
Po posegu- puljenje modrostnega zoba, anestetik popusti v 2 – 4 urah. Pojavi se blaga do zmerna bolečina, ki je lahko prisotna 1 – 3 dni. Bolečino si po puljenju modrostnega zoba lahko lajšajte s protibolečinskimi tableti in NIKAKOR NE Z ASPIRINOM IN S PODOBNIMI ZDRAVILI! Po posegu puljenja modrostnega zoba je povsem pričakovana tudi oteklina lica. Priporočamo vam, da si po puljenju hladite lice s hladnimi obkladki vsako uro do približno 15-20min. V večini primerov oteklina izzveni v roku enega tedna.

Celjenje rane

Rana se bo po posegu- puljenje modrostnega zoba napolnila s krvjo in v nekaj tednih bo dlesen prekrila rano. Defekt kosti se bo zacelil v 2-3 mesecih.

Navodila po posegu- puljenje modrostnega zoba:

Tampon v ustih držite 30min.
- NE uživajte hrane in pijače dokler anestetik ne popusti.
- NE SPIRAJTE mesto rane in NE DREZAJTE VANJO!
- Prve tri dni po puljenju modrostnega zoba si pripravljajte mehko, mlačno/hladno hrano. Pijte hladne tekočine NE po slamici.
- Za nekaj dni odsvetujemo uživanje alkoholnih pijač, začinjene hrane in kajenja.
- Ob zahtevnejših kirurških posegov (puljenje modrostnega zoba) prav tako odsvetujemo fizično aktivnost.
- Zobe si lahko umivate kot običajno, vendar pazljivo pri rani in šivih. NE ŠČETKAMO PO NJIH!
- Priporočamo uživanje sladoleda.

Puljenje modrostnega zoba- možni zapleti:

Po vsakem puljenju zoba ali kirurškem posegu lahko pride do vnetja rane, ki podaljša čas celjenja ampak nima pa trajnih posledic. Najpogostejši zaplet s katerim se srečujemo je, da krvni strdek, ki mora nastati v rani izpade zaradi neupoštevanja navodil kot do; izpiranje rane, vroča pijača, kajenje, slabokrvnost… Pojavi se po treh dneh puljenja modrostnega zoba.

Izpad krvnega strdka, pri katerem gre za vnetje kosti imenujemo alveotitis. V tem primeru se čas celjenja nekoliko podaljša in traja tudi do mesec dni ali več. Najbolj pogost simptom alveolitisa je močna kljuvajoča bolečina v predelu rane, ki je ne moremo omiliti z blažjimi protibolečinskimi tabletami. Pojavlja se tudi neprijeten ustni zadah, otečene vratne bezgavke, povišane temperature… Pri takih simptomih je vsekakor potreben kontrolni pregled pri zobozdravniku. Zobozdravnik vam bo simptome olajšal z močnejšimi protibolečinskimi zdravili in antibiotikom. Da ne bi prišlo do dodatnih komplikacij, bo zobozdravnik rano izpral s fiziološko raztopino in vstavil trakec z zdravilom v kolikor presodi, da je to potrebno. Rana se bo skozi čas zacelila sama od sebe, saj ni zdravila, ki bi celjenje pospešilo.

Kadar opravljamo puljenje modrostnega zoba v spodnji čeljusti, lahko pride do poškodbe živca ki leži zelo blizu. Poškodba živca lahko povzroči začasno mravljinčenje spodnje ustnice. V kolikor pa pride do poškodbe jezičnega živca, se lahko zmanjša občutljivost jezika. Vsi ti znaki izzvenijo in zelo redko so okvare trajne. Puljenje modrostnega zoba zgornje čeljusti- pri tem lahko pride do odprtja sinusa in si 14 dni ne smete izpihovati nosa ter kaditi. Celjenje poteka normalno.

Krvavitev


Manjša krvavitev ali krvava slina naj vas nič ne prestraši, saj je to normalno. Če se krvavitev po posegu (puljenje modrostnega zoba) ne ustavi in je intenzivna, vzemite gazo ali čist robec in ga položite na rano ter močno držite eno uro in počivajte z vzdignjenim vzglavjem. V kolikor se kri po tiščanju na rano ne zaustavi, se takoj oglasite pri zobozdravniku.

Bolniški stalež


Ko opravimo puljenje modrostnega zoba, zobozdravnik priporočamo mirovanje. Bolniški stalež je odvisen od zapletov pri in po puljenju, ter narave dela, ki ga opravljate. V večini primerov bolniški stalež ni potreben.

Prehrana


Kot smo že v navodilih po posegu omenili je pomembno, da se izogibate vroči hrani, ne pijete po slamici prvih nekaj dni, uživate mehko, tekočo hrano... Z velikim veseljem vam svetujemo da si privoščite sladoled! Sami sebe najbolje poznate in lahko ocenite kakšna hrana vam ustreza in česa ne morete zaužiti. Zaužijte zadostno število obrokov na dan, počutili se boste bolje in imeli boste več energije. Postopoma prehajajte na trdo hrano.
»Vas je strah puljenja modrostnega zoba? Potem ste na pravem mestu! Lux Dental vam zagotavlja poseg brez bolečin. Posvetujte se z našim specialistom zobozdravnikom, ki vam je na voljo za prvi pregled in nasvet. Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na prvi pregled.«

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.