ZOBNA PROTEZA


Zobna proteza je protetični pripomoček, s katerim se nadomesti manjkajoče zobe in obzobna tkiva.

Vzroki za izgubo zob so različni, najpogosteje je izguba zob povezana z napredovano parodontalno boleznijo, kariesom in poškodbami zob. S starostjo imajo ljudje vedno manj zob, nekje po 45. letu prične pogostost brezzobosti naraščati. Ljudje se vedno bolj zavedajo pomena ohranjanja lastnih zob, zato je starost pri kateri je potrebna zobna proteza vedno višja.
Ob izgubi zob je nujen posvet z zobozdravnikom in dogovor o tem, kako manjkajoče zobe nadomestiti. Nadomeščanje izgubljenih zob je pomembno, saj je potrebno v ustih ohraniti kar je še ostalo oz. preprečiti nadaljnje propadanje, obnoviti žvečenje, govor, požiranje in estetiko. Možnosti za protetično oskrbo je več, vsaka ima svoje prednosti in slabosti. Glede na splošno zdravstveno stanje, stanje preostalih zob v ustih, finančne zmožnosti in individualne želje, vam bo naš zobozdravnik predlagal za vas najbolj ustrezne možnosti protetične oskrbe. V glavnem se ljudje raje odločajo za izdelavo fiksne protetike (fiksna zobna proteza), saj jim nudi boljši občutek in večjo samozavest, prav tako imajo nekateri predsodke pred protezami, ki so snemljive. Kljub vsemu pa je iz takšnih ali drugačnih razlogov za nekatere boljša opcija izbira snemne proteze, ki prav tako zagotavlja visoko kakovost in udobje.
 
 
Glede na manjkajoče zobe se stanje v ustih deli na delno brezzobost – v ustih manjka nekaj zob in popolno brezzobost – v ustih ni nobenega zoba več.

Možnosti oskrbe pri delni brezzobosti so :
- implantati,
- mostiček,
- delna zobna proteza.

Kadar manjkajo vsi zobje pa so možnosti oskrbe :
-klasična snemna totalna zobna proteza,
- snemna totalna zobna proteza na implantatih (v zgornji čeljusti na 4 implantatih, v spodnji čeljusti na 2-4 implantatih),
-fiksna zobna proteza proteza na implantatih ( v zgornji čeljusti na 6 implantatih, v spodnji čeljusti na 4 implantatih).

Totalna zobna proteza

Totalna zobna proteza je pripomoček za tiste, ki so ostali popolnoma brez zob. Klasična totalna zobna proteza je snemna, kar pomeni, da jo pacient lahko jemlje iz ust.

V zgornji čeljusti totalna zobna proteza pokriva alveolarni greben (kostna struktura v katero so bili pred izgubo vpeti zobje) in nebo. Na mestu jo drži vakum, ki se ustvari med protezo in podporno površino v ustih, ter ravnotežje mišic jezika, ustnic in lic. V spodnji čeljusti je podporne površine manj, protezo drži na mestu ravnotežje mišic, zato je stabilnost spodnje proteze slabša. Slabša stabilnost spodnje proteze je še posebej izrazita pri tistih, ki imajo resorbiran alveolarni greben (malo kosti).

Boljšo stabilnost, boljše žvečenje in večjo udobnost nošenja omogoča snemna totalna zobna proteza na implantatih (proteza na lokatorjih) . Takšna totalna zobna proteza se izdela po vstavitvi implantatov, pri čemer protezo v zgornji čeljusti podpirajo 4 implantati, v spodnji pa 2 implantata. Zobna proteza na lokatorjih je prav tako snemljiva, vendar izjemno stabilna, saj je v ustih stabilizirana po principu pritiskača (gumba), en del predstavlja lokator na implantatu, drug del pa je vgrajen v protezo.
 
 

Delna zobna proteza

Delna zobna proteza oz. parcialna zobna proteza je snemno protetični nadomestek, s katerim se nadomesti manjkajoče zobe in obzobna tkiva pri tistih, ki jim manjka nekaj zob. Delna zobna proteza je narejena tako, da jo lahko pacient samostojno vstavlja v usta in jemlje iz ust.

Za delno zobno protezo se odločimo, kadar ugasnejo možnosti fiksnoprotetične oskrbe – mostički, implantati,.

Uporablja se predvsem delna proteza z ulito bazo (vizil zobna proteza), pri kateri je osnovni gradnik ulita kovinska baza, na katero so dodani akrilatni (plastični) deli. Gre za dolgotrajen snemnoprotetični nadomestek. Delna zobna proteza se v ustih opira na preostale zobe in obzobne strukture s ti. naslonkami in zaponami (majhni kovinski deli in žičke). Kadar zobe, ki bodo protezo podpirali oskrbimo s prevlekami, lahko nanje namesto zapon (kovinskih žičk) dodamo etečmene - sidra, ki držijo protezo v ustih, ter so popolnoma nevidni.

Fiksna zobna proteza na implantatih

Ob besedni zvezi zobna proteza ljudje pri nas najprej pomislijo na vse, kar se lahko iz ust snema in vstavlja nazaj, v tujini pa poznajo tudi izraz fiksna proteza (sem spadajo vsi protetični izdelki, ki jih pacient sam ne more sneti iz ust). Za tiste, ki niso naklonjeni snemnim protetičnim nadomestkom in so izgubili vse zobe je rešitev fiksna proteza na implantatih, bolj poznana pod pojmom all on 4 oz. all on 6. Fiksna proteza v primerjavi s snemno protezo zagotavlja višjo kakovost življenja, ohranja kostne strukture v ustih in daje občutek kakor, da bi bili zobje vaši. Fiksna proteza izdelana iz porcelana je visoko estetska in daje videz naravnih zob.

Začasna zobna proteza

Kadar zaradi različnih vzrokov ni možna dokončna protetična oskrba takoj, se lahko za prehodno obdobje izdela začasna zobna proteza. Začasna zobna proteza je lahko totalna zobna proteza ali delna zobna proteza. Največkrat se uporabi za premestitev obdobja med puljenjem zoba in izdelavo stalne protetike. Imediatna začasna zobna proteza se vstavi v usta takoj po puljenju zob, zato je skrb, da bi okoli hodili brez zob odveč.

Zobna proteza - navajanje in vzdrževanje


Vstavitev nove proteze v usta pomeni veliko spremembo, nova proteza se občuti kot tujek, zato je potreben čas in potrpežljivost, da se boste na novo protezo navadili. Na začetku se lahko pojavijo težave z žvečenjem in izgovorjavo določenih glasov. Pogost in normalen pojav v prvih nekaj tednih je žuljenje proteze. Da bi kar najhitreje premagali težave s prilagajanjem je potrebno novo protezo čim več nositi in ob pojavu žuljenja obvestiti zobozdravnika, ki bo protezo po potrebi prilagodil. Ključnega pomena za vzdrževanje proteze so tudi redni kontrolni obiski pri zobozdravniku, ki bo stanje proteze preverjal in protezo po potrebi očistil ali podložil.

Tako kot naravni zobje, tudi snemna in fiksna proteza potrebujeta primerno vzdrževanje in higieno, ter redne kontrole pri zobozdravniku. Pomembno je redno, vsakodnevno čiščenje naravnih zob, implantatov ter fiksnih in snemnih pripomočkov. S snemnimi protezami je potrebno ravnati previdno, saj se lahko v primeru padca poškodujejo. Vsaj dvakrat dnevno je potrebno snemno protezo očistiti z mehko ščetko in milnico. Poleg milnice se za čiščenje snemne proteze lahko občasno uporabijo posebne tablete za proteze, ki odstranijo bakterije, madeže in očistijo protezo tudi na mestih, ki jih ščetka ne doseže. Kadar zobna proteza ni v ustih jo je potrebno hraniti v mokrem okolju, saj se lahko v nasprotnem primeru izsuši in spremeni obliko.
Dovolite, da vam ustvarimo brezskrben nasmeh. Imate manjkajoč zob ali več njih ter vas zanima nasvet strokovnjaka ali cenik? Vprašajte našega specialista za nasvet in preverite več o naši ponudbi ter poglejte zobni mostiček cenik. Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na neobvezujoč brezplačen pregled.

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.