ZOBOBOL

Vam je izpadla zalivka in zaradi strahu pred zobozdravnikom ne upate na pregled?

Zobobol je bolečina, ki izvira iz zoba, obzobnih tkiv ali čeljustnega sklepa. Pojavi se lahko nenadoma in se hitro stopnjuje, bolečina je lahko kljuvajoča, se ojača v ležečem položaju, lahko se pojavi oteklina. V lažji obliki pa se kaže kot skelenje ali manjše bolečine.

Ob pojavu zobobola se ljudje vprašajo: kaj pomaga? Potrebno se je kar najhitreje naročiti pri zobozdravniku. V vmesnem času si lahko poskušate pomagati tudi sami. Temeljito si očistite zobe, tako da odstranite vse ostanke hrane, lahko da bo to pomagalo odpraviti zobobol. Kadar so bolečine močne si do obiska pri zobozdravniku pomagajte s protibolečinskimi tabletami.

Stanja kot so močan zobobol, oteklina, težje požiranje, zvišana telesna temperatura, krvavitve in poškodbe zahtevajo takojšnjo obravnavo.

Zobobol pa je seveda najbolje preprečiti s preventivnimi ukrepi, kot so redna ustna higiena (vsakodnevno pravilno ščetkanje in nitkanje zob) in redni obiski zobozdravnika tudi kadar nimate nobenih težav.
 
 

VZROKI ZA ZOBOBOL

Pulpitis

KI GA POVZROČI VNETJE ZOBNE PULPE (ZOBNEGA ŽIVCA)

Pulpitis nastane, kadar karies napreduje tako globoko v notranjost zoba, da se približa zobni pulpi, bakterije iz kariesa pa povzročijo, da se pulpa vname. Zobobol pri pulpitisu se kaže kot bolečina, ki se močno ojača ob termičnih ali kemičnih dražljajih, lahko se pojavi stalna kljuvajoča bolečina, katere intenziteta je večja, če se uležemo, bolečina se lahko širi tudi na druge zobe ali tkiva(npr. v uho).

Zobobol, kaj pomaga? Za  zdravljenje pulpitisa bo potreben obisk pri zobozdravniku, ki bo v  primeru ireverzibilnega pulpitisa (vnetje, ki vodi do odmrtja živca) zob endodontsko (koreninsko) zdravil ali v primeru reverzibilnega pulpitisa (živec ima možnost, da preživi in si opomore) odstranil karies ter naredil zalivko.

Granulom, absces

ZOBOBOL, KI GA POVZROČI VNETJE KOSTI OB ZOBNI KORENINI ZARADI ODMRTJA ZOBNE PULPE (ZOBNEGA ŽIVCA)

Ko zobna pulpa odmre in propade, se v votlinah in kanalih zoba pričnejo razmnoževati bakterije, ki prodirajo tudi čez vrške korenin v kost, kar povzroča vnetje kosti. V večini primerov takšno vnetje ne bo povzročalo večjih težav in se ga pogosto odkrije šele na rentgenskem posnetku. Pri nekaterih bodo težave izrazite in se bodo kazale kot topa, spontana bolečina, bolečina na ugriz ali kljuvajoča bolečina. Takšno vnetje napreduje ter povzroči oteklino. Pojavi se lahko iztekanje gnoja skozi kanalček, ki ga imenujemo fistula, v določenih primerih pa se iz vnetja razvije celo cista

Zobobol, kaj pomaga? Za odpravo težav je nujen obisk pri zobozdravniku, ki bo zob zdravil, v kolikor koreninsko zdravljenje takšnega zoba ne bo izvedljivo pa bo zob izpulil.

Karies

ZOBOBOL, KI GA POVZROČI ZOBNA GNILOBA

Karies je najpogostejša kronična infekcijska bolezen, ki jo povzročajo bakterije, ki se nahajajo v zobnih oblogah in topijo ter poškodujejo trda zobna tkiva. Karies počasi in vztrajno napreduje leta in leta ter veliki večini ne povzroča  bolečin. Težave, ki jih povzroča karies se lahko kažejo kot občutljivost zoba na sladko, toplo ali mrzlo, lahko se pojavi neprijeten zadah.  Nezdravljen karies sčasoma vodi v pulpitis in granulom.

Zobobol, kaj pomaga? Dobra ustna higiena, ki preprečuje nastanek kariesa ter redni obiski pri zobozdravniku, ki bo morebiten karies opazil v zgodnji fazi. Zdravljenje kariesa je odvisno od tega kako globoko v zob je gniloba napredovala. Pri začetnemu kariesu, ki se kaže kot bele lise na površini zoba bo zadostovala dobra higiena in karies se bo ustavil; za popravilo kariesa, ki je napredoval v notranjost zoba pa bo potrebna izdelava zalivke.

Zobobol zaradi izpadle ali neustrezne zalivke

Pogosto se zgodi, da se pod dotrajanimi zalivkami zaradi različnih vzrokov razvije karies, med zobom in zalivko lahko nastane špranja, stara zalivka pa neredko tudi sama od sebe izpade. Takšna stanja lahko povzročajo težave in zobobol v smislu občutljivosti zoba na termične in mehanske dražljaje (toplo, mrzlo in sladko), v kolikor pa je karies pod zalivko napredoval do zobne pulpe pa se lahko pojavi hujši zobobol.

Zobobol, kaj pomaga? Zamenjava neustrezne ali izpadle zalivke z novo.

Zobobol po izdelavi zalivke

Gre za relativno pogost zobobol, ki se imenuje postoperativna občutljivost. Nastane zaradi krčenja materiala za izdelavo zalivk, najpogosteje pri obsežnih in globokih zalivkah na zadnjih zobeh, predvsem pri mlajših pacientih. Bolečine so povezane z žvečenjem, zob je lahko občutljiv na termične in kemične dražljaje. Razlog za težave je lahko tudi previsoka zalivka ali špranja med zobom in zalivko.

Kaj pomaga? Bolečina večinoma izzveni v nekaj dneh ali tednih, v kolikor gre za zobobol, ki je konstanten ali zobobol, ki traja že dlje časa pa bo potrebno obiskati zobozdravnika.

Zobobol zaradi poškodbe ali poke zoba

Nastane lahko tudi pri poškodbah zoba, bolečina bo odvisna od tega, kako velik del zoba se je odlomil. Zobobol v smislu občutljivosti zoba na termične in kemične dražljaje je posledica izpostavljenosti notranjega dela zoba (dentina) zunanjemu okolju. Kadar se odlomi velik del zoba in pride do izpostavljenosti zobne pulpe pa je bolečina močna.

Včasih se zgodi, da počijo ali se zlomijo zobje, ki so bili predhodno oskrbljeni z obsežnimi zalivkami in so zaradi tega oslabljeni.

Kaj pomaga? Pri vseh vrstah poškodb je potrebno obiskati zobozdravnika, ki bo glede na stanje zoba izvedel ustrezno zdravljenje. V primeru minimalnih poškodb se zob le zaščiti s premazom, pri srednjih poškodbah se naredi zalivka, pri hujših poškodbah se zob zdravi ali izpuli. Stanje zoba, ki je bil poškodovan se dolgoročno spremlja.
 
 

Zobobol zaradi občutljivih zobnih vratov

Povzročajo ga  kemični in toplotni dražljaji na mestih, kjer sklenina ne pokriva dentina. Do takšne vrste občutljivosti pride zaradi odmika dlesni (posledica parodontalne bolezni ali preveč intenzivnega ščetkanja), erozije ali abfrakcije zoba.

Kaj pomaga? Sami si lahko pomagate z uporabo past za preobčutljive zobe, spremembo prehranjevalnih navad (pozornost pri uživanju kisle hrane), ustrezna ustna higiena (pravilno ščetkanje in nitkanje zob). Po potrebi se zobozdravnik odloči za uporabo profesionalnih premazov za zobe ali pa celo izdelavo zalivk.

Zobobol zaradi bruksizma - stiskanje, škrtanje z zobmi

Bruksizem je pojav stiskanja ali škrtanja zobmi, ki se ga veliko ljudi ne zaveda, saj stiskajo ali škrtajo v spanju. Zaradi močnih sil, ki se pri tem sproščajo se lahko pojavijo bolečine v čeljustnem sklepu, zobobol  in celo glavobol.

Kaj pomaga? Odprava stresa in sproščanje pred spanjem ter izdelava posebne razbremenilne opornice pri zobozdravniku.

Zobobol zaradi izraščanja modrostnega zoba - perikoronitis

Povzroči ga vnetje dlesni ob izraščajočem zobu.

Kaj pomaga? Zobozdravnik očisti področje okoli zoba in vstavi drenažni trakec, pri oteklini in sistemski prizadetosti pa predpiše dodatno terapijo z antibiotikom. Po umiritvi vnetja je potrebno premisliti o eventuelni odstranitvi modrostnega zoba.

Zobobol, pri katerem bolečina izvira iz dlesni - gingivitis, parodontalni absces

Vzrok za zobobol je lahko tudi vneta dlesen. Med zobe se ujame delček hrane, zaradi česar se vname dlesen in povzroča težave. Pri ljudeh, ki imajo parodontalno bolezen pa se lahko razvije parodontalni absces, ki se kaže kot močna bolečina in oteklina.

Kaj pomaga? Vzdrževanje dobre ustne higiene. Ob močnejših ali dlje časa trajajočih bolečinah ali pojavu otekline je nujen obisk pri zobozdravniku.

Zobobol zaradi sinuzitisa

Povzroči ga lahko vnetje sinusov, ker se korenine zgornjih zob nahajajo zelo blizu sinusov. Na ugriz ali na dotik je v tem primeru lahko občutljivih več zob hkrati.

Zobobol, kaj pomaga? Obisk pri osebnemu zdravniku, ki bo pozdravil sinuzitis.

DRUGA STANJA, ki povzročajo zobobol oziroma bolečine v ustni votlini

bolečina po puljenju zoba, opekline, ugrizi, draženje proteze, herpes, afte, ortodontski premiki zob,..
Vam je izpadla zalivka in zaradi strahu pred zobozdravnikom ne upate na pregled? V naši ordinaciji zagotavljamo ne boleče posege! Na voljo vam je brezplačen in neobvezujoč nasvet. Izpolnite spodnji obrazec in vprašajte našega zobozdravnika za nasvet ali pa se naročite na brezplačen in neobvezujoč nasvet.

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.