INLAY, ONLAY


Imate težavo z zobmi in vas zanima nasvet strokovnjaka ali onlay cena?

Inlay je protetični nadomestek, ki se uporablja, ko je zob uničen zaradi kariesa. Je odlična alternativa kronam za tiste, ki dajejo prednost minimalno invazivni terapiji.

Za keramične zalivke se odločimo, kadar je zaradi kariesa ali poškodb uničene več kot polovica grizne površine zoba. Narediti je potrebno obsežnejšo rekonstrukcijo zobne krone. V takih primerih direktno izdelane zalivke ne zagotavljajo primerne trdnosti.

Inlay se nahaja med vrški zoba in je večinoma izdelan iz porcelana, lahko pa tudi iz kompozitnih materialov ali iz žlahtnih kovin (zlato). S keramiko ali kovino nadomestimo poškodovano grizno ploskev zoba, kjer je malo originalne zobne mase. Inlay po svoji zgradbi zelo posnema tako amalgamsko, kot klasično belo zalivko. Izdelava se razlikuje od izdelave klasične zalivke.

Za izdelavo inlay je potrebno poškodovan zob ustrezno pripraviti s pomočjo posebnega brušenja. Sledi odtiskovanje zoba in čeljusti. Do naslednjega obiska vstavimo začasno zalivko. Odtise pošljemo v zobotehnični laboratorij, kjer s pomočjo ustrezne tehnologije izdelajo zelo natančen protetični nadomestek.

Ob naslednjem obisku s pomočjo adhezivnega lepljenja s kompozitnimi lepili inlay prilepimo na zob. Taka tehnika in material zagotavlja natančno prileganje in tesnjenje robov. Prednost inlaya pred navadnimi zalivkami je v tem, da je trdnejši in kompaktnejši kot zalivka, bolje se prilega na zob in na sosednje zobe, prehod med zobom in inlay je manj viden kot pri zalivki. Zaradi svoje trdnosti ima pri ustrezni ustni higieni dolgo življenjsko dobo, ne zabarva in ne razpoka. Izdelava poteka v zobotehničnem laboratoriju, kjer so idealni pogoji za izdelavo in tako narejeni protetični nadomestek se vedno popolnoma prilega na zob v ustih.

Oblika zoba je identična naravni anatomiji zoba , kar pa je pri delu navadne zalivke direktno v ustih težko doseči. Grizni kontakti in kontakti s sosednjimi zobni so popolnoma urejeni.

Pri ustrezni ustni higieni ima inlay dolgo življenjsko dobo, med katero se ne obrablja in ne zabarva, tako kot kompozit. Na keramični inlay se na ploskvah, ki so v stiku s sosednjimi zobmi, prilepi veliko manj plaka kot na bele zalivke, zato je verjetnost nastanka kariesa manjša in trajnost zoba posledično daljša.

 
 

Lahko je narejen iz zlata, kompozita ali keramike (porcelan). Inlay iz zlata zdrži velike pritiske, ima najdaljšo trajnostno dobo, zahteva pa večjo in natančno izdelavo kavitete z vzporednimi stenami, da je vstavljiv. Je najbolj prijazen organizmu, ni pa estetsko toliko sprejemljiv kot keramični.

Kompozitni inlay je v barvi zoba, vendar je primeren le za dalj trajajočo začasno oskrbo. Keramični (porcelanski) inlay je v barvi zob in najbolj estetski. Keramični inlay se mora natančno prilagajati drsnim griznim stikom, ker lahko zaradi svoje trdote in posledični krhkosti poči. Keramika je najbolj podobna naravni zobni sklenini. Občutenje in videz sta zato podobna, kot pri naravnemu zobu.

Indikacije za inlay so kariozne destrukcije zobne krone, želja pacienta po zamenjavi amalgamskih zalivk pri manjših karioznih lezijah (pri sicer zdravih zobeh), zamenjava neustreznih zalivk, želja pacienta po, npr. zlati zalivki.

Za izdelavo inlay pa morajo biti izpolnjeni idealni pogoji, kar pomeni, da mora biti zob vitalen, dobra ustna higiena in zdrav parodoncij, izrazita rezistenca za karies in dobra mineralizacija trdih tkiv. V primeru, da ima pacient visok karies indeks, slabo ustno higieno in malo zobne substance, inlay ni ustrezna rešitev.

Inlay ima torej najdaljšo dobo uporabnosti in odlično estetiko naravnega zoba. Ne prevaja toplote zato zob ni občutljiv na temperaturne spremembe ( topla/ hladna hrana in pijača ). Robovi inlaya se natančno prilegajo zobu še po mnogih letih. Zaradi trdnosti in popolnega prileganja je manj možnosti, da pride do zlomov in pokanja zobovine.

ONLAY

TOnlay je protetični nadomestek, ki se porablja, kadar je zob uničen zaradi kariesa. Je odlična alternativa kronam za tiste, ki si želijo čim manj invazivno terapijo.

Uporabimo ga za sanacijo takrat, kadar sta poškodovani tako zgornja kot stranska ploskev zoba. Poleg zapiranja odprtine, onlay ojači podporno strukturo in poveča stabilnost zoba.

Izdelujejo se v zobotehničnem laboratoriju na podlagi odtisa saniranega zoba in čeljusti. Na ta način zagotavljajo popolno prileganje na naravni zob ter popolnoma zapirajo vse poškodovane dele.

Protetični nadomestek je v barvi zoba in se ujema z barvo ostalih zob. Je odporen na zabarvanje, saj je narejen iz materialov, ki so odporni na koloracijo. Tako se ohranja dolgoročna estetstka vrednost zoba. Zaradi kariesa je stabilnost zoba oslabljena, zato je onlay ustrezna rešitev, saj zaradi svoje čvrstosti in stabilnosti prispeva k stabilnosti zoba. Z navadno zalivko, ki se dela direktno v ustih, ni mogoče sanirati zelo težko dostopnih mest, posebej to velja za poškodbe med dvema zoboma. Onlay je možno namestiti tudi na težko dostopna mesta, zato je v tem primeru boljša rešitev kot navadna zalivka. S tem bo funkcija zoba popolnoma povrnjena. Sanira se le poškodovani del zoba medtem, ko se ostali del ohrani in ostane nedotaknjen. Zaradi popolnega prileganja je tudi lažja higiena, kar pomeni, da imamo manjšo možnost za nastanek kariesa.
 
 
 
 
Za izdelavo in vstavitev onlaya sta po navadi potrebna dva obiska zobozdravnika. Pri prvem obisku zobozdravnik odstrani poškodovani del zoba, ga primerno očisti in pri tem ohrani zdravi del zoba. Nato vzame odtis pripravljenega zoba in čeljusti ter zagriz, določi barvo, ki se ujema s preostalim zobom in ostalimi zobni ter nato pošlje v zobotehnični laboratorij. Do naslednjega obiska, ko se onlay cementira, vstavi v saniran zob estetsko začasno zalivko.

V zobotehničnem laboratoriju na podlagi odtisa v idealnih pogojih in s posebnimi tehnologijami izdelajo protetični nadomestek.

Pri naslednjem obisku zobozdravnik preveri, če se protetični nadomestek popolnoma prilega na naravni zob in če se barva ujema z ostalimi zobni. V kolikor se vse ujema, onlay s pomočjo adhezivnega lepljenja s kompozitnimi lepili prilepimo na zob. Takšna tehnika in material zagotavlja natančno prileganje in tesnjenje robov.

 
 
 
Izdelan je lahko iz kompozita, keramike (porcelan) ali zlitine – zlata.

Zlati onlayi imajo najdaljšo trajnostno dobo, zdržijo velike pritiske, zahtevajo pa večjo in natančno izdelavo kavitete s vzporednimi stenami, da je vstavljiv. Estetsko ni toliko zadovoljiv kot onlay iz kompozita ali keramike.

Onlay iz kompozita se barvno ujema z ostalimi zobmi, vendar je primeren le za dalj trajajočo začasno oskrbo.

Porcelan se barvno ujema z barvo ostalih zob in je najbolj estetski. Porcelanski onlay se mora natančno prilagajati drsnim griznim stikom, ker lahko zaradi svoje trdnosti in posledično krhkosti poči. Keramika je najbolj podobna zobni sklenini. Občutje in videz je podoben kot pri naravnem zobu. Indikacije za onlay so obrabljeni in kariozni zobje z intaktnimi lingvalnimi in bukalnimi vrški, manjše frakture krone, majhen karies indeks, želja pacienta po zlati zalivki ali menjavi večjih amalgamskih zalivk in neustreznih belih zalivk.

Če je pacient nagnjen h kariesu, ima slabo ustno higieno, če je zob avitalen, onlay ni primerna rešitev. Prav tako ne pri pacientih z bruksizmom.

Inlay cena in onlay cena se med seboj razlikujeta. Razlika med inlayem in onlayem je v njihovi velikosti. Inlayi ne nadomeščajo nobenega vrška zoba, onlayi pa so obsežnejši in zajemajo tudi enega ali več zobnih vrškov.

V primerjavi z zobno prevleko, se pri inlay/onlay ohrani večji del zoba in se odstrani ter počisti samo uničen del zoba, medtem, ko se za izdelavo zobne prevleke, mora obrusiti zob v celoti. Zobna prevleka je popolna obnovitev zoba, inlay/onlay pa nadomestita samo del zoba.
Dovolite, da vam ustvarimo brezskrben nasmeh. Imate manjkajoč zob ali več njih ter vas zanima nasvet strokovnjaka ali cenik? Vprašajte našega specialista za nasvet in preverite več o naši ponudbi ter poglejte zobni mostiček cenik. Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na neobvezujoč brezplačen pregled.

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.