BOLEČINA V ZOBU

Imate bolečine v zobu, pa ne veste na koga bi se obrnili?

Eden pacientovih glavnih razlogov za obisk zobne ordinacije je bolečina v zobu.

Vzrokov za nastanek bolečine v zobu je zelo veliko. Bolečina v zobu lahko izvira iz zoba samega ali pa iz obzobnega tkiva, lahko je tudi projicirana in se odraža v zobobolu. Obstaja možnost, da bolečina v zobu ni povezana z zobmi ali dlesnimi.

Bolečina v zobu je neprijetna in marsikateremu pacientu povzroča strah, zato se nekateri pacienti ne odločijo za obisk zobozdravnika. Z odlašanjem obiska lahko kasneje pride tudi do izdrtja zoba.

Bolečina v zobu je odvisna tudi od samega pacienta, od njegove stopnje prenašanja in zaznavanja bolečine. Bolečina v zobu lahko negativno vpliva na preostale življenjske dejavnosti in je odvisna tudi od tega kako posameznik zazna bolečino. Nekateri imajo višji bolečinski prag in prenesejo višjo stopnjo bolečine, drugim pa že majhni bolečinski dražljaji, izzovejo hudo bolečino.

Bolečina v zobu nam olajša postavitev diagnoze pri določeni bolezni. Bolečina v zobu pa je lahko tudi psihogena, kar pomeni da ni znakov kakršnega koli vnetja zoba ali obzobnega tkiva, kljub temu, da vzrokov za bolečino v zobu ni, pa pacienti le to navajajo.
 
 

Vzroki za zobobol so lahko sledeči:

- okužba ali poškodba dlesni, veziva, ki pritrjuje zob v kost ali čeljustne kosti,
- zlom ali poškodba krone ali korenine zoba,
- zobna gniloba-karies,
- poškodba zalivke ali protetičnega nadomestka na zobu,
- ortodontija (zobni aparat),
- bruksizem (škrtanje z zobmi).

Bolečina v zobu je lahko ostra ali utripajoča, huda ali blaga ter občasna ali stalna. Lahko je akutna ali kronična.

Akutna bolečina v zobu je nenadna bolečina, med tem ko je kronična bolečina trajna in ponavljajoča se bolečina, ki lahko traja do nekaj mesecev. Akutno vnetje zoba lahko povzroči vnetje sinusov, pri katerem so zobje boleči in občutljivi pri grizenju hrane. Bolečina v zobu je pogosto akutna, traja določen čas in ob zdravljenju izzveni.

Kronična bolečina v zobu spada pod bolezen. Pacientom pogosto povzroča utrujenost in nespečnost, kar vodi v depresijo in kronični stres. Vse to vpliva na pacientovo kakovost življenja.

Jakost bolečine v zobu ocenjujemo s pomočjo lestvice od 0 do 10. Na podlagi lestvice, nam lahko vsak posameznik pove kako zaznava bolečino. Bolečina v zobu je lahko izrazitejša ob uživanju tople ali hladne hrane oziroma pijače, kisle in sladke hrane. V nekaterih primerih si pri tem lahko pomagamo z zobnimi pastami, ki zmanjšujejo občutljivost zob. Zobozdravnik nam lahko premaže občutljivi zob in del korenine, s fluoridnim lakom ali lakom v visoko vsebnostjo mineralov, ki pomagajo pri zaščiti zoba. Bolečina v zobu se lahko veča s pritiskom na obolelem mestu.

Bolečina v zobu se lahko lajša tako, da poskušamo:

Izpirati ustno votlino z ustno vodo, ki vsebuje klorheksidin. Le-ta deluje kot antiseptik.
- Očistiti medzobne prostore z zobno nitko ali medzobno ščetko (s tem odstranimo hrano, ki je zataknjena med zobmi).
- Vzamemo protibolečinska zdravila, ki so na voljo brez recepta.
- Pomagamo si lahko tudi z izpiranjem s slano vodo oziroma fiziološko raztopino, ker gre za naravno obliko dezinfekcije in s tem uničenje bakterij, ki so povzročitelji bolečine.
- Hladni obkladki povzročijo krčenje krvnih žil, s tem zmanjšamo intenzivnost bolečine, zmanjšamo oteklino ter vnetne procese.

Bolečina v zobu se lahko odraža tudi z glavobolom, povišano telesno temperaturo, oteklino okoli bolečega zoba ali dela obraza oziroma vratu ali izcedek iz zoba, ki je neprijetnega vonja in okusa.

Bolečina v zobu je lahko zelo močna, lahko traja nekaj dni, lahko se kaže kot bolečina v ušesu, katero spremlja povišana telesna temperatura.

Bolečina v zobu večinoma traja tako dolgo, dokler ne obiščemo zobozdravnika. Z primernim zobozdravnikovim zdravljenjem je bolečina v zobu odstranjena.
 
 
Bolečina v zobu je lahko preprečena ob upoštevanju nasvetov za ohranitev zdrave ustne votline.

Kako jo preprečimo?

- Prehrana, pri kateri se izogibamo sladkih in škrobnatih jedi, jedi, ki se lepijo na površino zob ter sladkih in gaziranih pijač, saj ti pospešujejo razvoj bakterij, ki so odgovorni za nastanek kariesa.
- Umivanje zob in ščetkanje dlesni.
- Uporabe mehke zobne ščetke in uporaba zobne kreme z vsebnostjo fluorida.
- Uporaba zobne nitkeali medzobne ščetke, s katero očistimo medzobne prostore, ki jih z zobno ščetko ne dosežemo.
- Izogibanje alkoholnih pijač in prenehanje kajenja.
- Pri ekstremnih športih se priporoča uporaba ščitnika za zobe.
- Odsvetuje se pitje pijač po steklenički pri majhnih otrocih.

Bolečina v zobu in karies

Kadar je vzrok bolečine v samem zobu, je ta najpogosteje posledica kariesa. Zobni karies načne zobno sklenino in sčasoma doseže dentin, ki je oživčen. Takrat se lahko začne bolečina v zobu. Večinoma je takrat bolečina znosna in samo opozarja na prisotnost težave. Če se karies nadaljuje, lahko pride do resnejših težav in hujših bolečin. Takrat se lahko pojavi akutni pulpitis – vnetje zobnega živca, ki je lahko močno boleč, vendar še vedno reverzibilen. Če ne ukrepamo, pulpitis napreduje, bolečina v zobu pa se stopnjuje. Večinoma je v tem primeru potrebna endodontska oskrba zoba – odstranitev hudo vnetega ali odmrlega zobnega živca.

Dobro opravljena endodontska oskrba zoba odpravi vse bolečine. Kadar pride do zapletov pri enododontiji, če le-ta ni bila uspešna, ali pa sploh ni bila narejena, izvira nadaljnja bolečina iz obzobnega tkiva. Nadaljnja bolečina izvira iz nastalega apikalnega parodontitisa in kasnejših zapletov pri vnetju parodoncija t.j. tkiva, ki pripenja zob v čeljustno kost.

Bolečina v zobu in parodontitis

Bolečina v zobu in obzobnem tkivu lahko izvira tudi pri parodontitisu oz. parodontalni bolezni, ki se je z leti razvije iz trajnega gingivitisa – vnetja dlesni. Parodontalna bolezen poleg vnetja dlesni zajema še vnetje veziva, ki pripenja zob v čeljustno kost ter vnetje same čeljustne kosti.

Posebna bolečina v zobu, ki izvira iz zoba samega, je tudi posledica razgaljenih zobnih vratov, ki so posledica odmika dlesni zaradi izgube čeljustne kosti, erozij zaradi prekomernega uživanja kisle hrane in pijače ali preagresivnega ščetkanja zob.

Bolečina v zobu lahko nastopi tudi oziroma se prenaša iz vnetega obraznega živca ali pri raznih nevralgijah. Tudi razne patologije mehkih tkiv v ustni votlini, lahko povzročijo zobno bolečino. Ob upoštevanju zobozdravnikovih nasvetov, se lahko pogosto neljubim dogodkom, izognemo.
“Imate bolečine v zobu, pa ne veste na koga bi se obrnili? V naši ordinaciji zagotavljamo ne boleče posege! Na voljo vam je brezplačen in neobvezujoč nasvet.  Izpolnite spodnji obrazec in vprašajte našega zobozdravnika za nasvet ali pa se naročite na brezplačen in neobvezujoč nasvet.”

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.