Zobni aparat in ortodontsko zdravljenje


Lepi, zdravi in ravni zobje so želje prav vsakega posameznika, žal pa filmski nasmeh ni samoumeven. Zobni aparat je zato velika pomoč in učinkovit način za dosego ravnih zob in pravilne postavitve.

Zobni aparat je zobozdravstveni ortodontski pripomoček, za odpravljanje čeljustnih in zobnih nepravilnosti, ki s primerno silo deluje na zobe tako, da se pričnejo premikati v želeno smer. V zobozdravstveni ordinaciji Lux Dental ustvarjamo brezskrbne nasmehe! Nudimo vam vrhunske zobozdravstvene storitve na enem mestu brez čakalnih dob in tako lahko pri nas poskrbite za hitro in učinkovito ortodontsko zdravljenje in si hitro pridobite zobni aparat. Nudimo raznovrstne ortodontske terapije z različnimi tehnikami in vrstami zobnih aparatov, primernimi tako za otroke kot tudi starejše, ki si želijo lep in pravilen nasmeh ter s tem boljšo samopodobo. V naši ordinaciji se vsakemu posamezniku individualno posvetimo in mu na podlagi njegovih težav in želja svetujemo o najbolj primerni terapiji ter kateri zobni aparat je za pacienta najprimernejši.

Aparat za zobe ni primeren le za otroke, kot je veljalo včasih, pač pa se za aparat za zobe dandanes odloča tudi vedno več odraslih ljudi, saj ortodontija dandanes ponuja sodobne, estetsko prijazne ortodontske aparate, s katerimi popravljamo krive zobe, nepravilen ugriz ali širok razmak med zobmi, kar pa vodi do lepšega izgleda posameznika in do lažje ter boljše higiene ustne votline ter s tem boljšega zdravja in lažjega žvečenja hrane.

Kateri aparat za zobe izbrati in sam proces zdravljenja je odvisen od vsakega posameznika in od njegovih težav, časovno pa se za manjše nepravilnosti zobni aparat nosi le nekaj mesecev, za večje popravke pa tudi do nekaj let. Kako dolgo se nosi zobni aparat je odvisno torej od tega, kako resen je vaš problem in katere izmed tehnik ortodontije se bodo v procesu zdravljenja uporabile. Zavedati se je potrebno, da je vsak primer drugačen, vsak posameznik ima drugačne težave in različne nepravilnosti, zato je potrebno vsakega pacienta obravnavati individualno, pacient pa mora z ortodontom odlično sodelovati in upoštevati njegove napotke ter skrbeti za odlično ustno higieno, da je zdravljenje uspešno.

Pred pričetkom zdravljenja je pomembno, da ima pacient v celoti sanirane zobe in da vzdržuje brezhibno ustno higieno, s katero bo nadaljeval tudi med ortodontskim zdravljenjem oz. jo še dodatno vzdrževal.
  • Dovolite, da vam ustvarimo brezskrben nasmeh.
  • Ali potrebujete zobni aparat?
  • Vprašajte specialista ortodonta za nasvet in preverite več o naši ponudbi.
  • Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na neobvezujoč brezplačen pregled..
V zobni ordinaciji Lux Dental, dajemo veliko na paciente in na njihove želje, zato se trudimo upoštevati želje naših strank in biti v koraku s tehnologijo in tako našim strankam ponujati le najboljše in raznolike ponudbe ortodontskih aparatov, ter vas tako z našo pomočjo pripeljati do bolj zdravega in lepega nasmeha.

Zobne aparate v grobem razdelimo na snemljive in fiksne zobne aparate.

Fiksni zobni aparat daje najboljše rezultate in je na zobe fiksno pritrjen oziroma dobesedno ''zacementiran'' in ga sami ne moremo sneti, to lahko stori le izbrani ortodont ob koncu ortodontskega zdravljenja. Namenjen je večjim popravkom in za daljša obdobja zdravljenja. Takšen zobni aparat je sestavljen iz nosilcev – zvezdic oz. bracketov, katere se pritrdijo na vsak zob, in iz žic, katere povezujejo zvezdice. Nosilci so lahko iz različnih materialov, najpogosteje uporabljen je klasičen kovinski aparat za zobe. Sicer je takšen aparat tudi najbolj opazen, a vendar daje najboljše rezultate, za bolj estetski videz pa se vedno več pacientov odloča za barvne elastike. Poleg kovinskega je na trgu tudi brezbarvni oziroma beli fiksni aparat za zobe, pri katerem so nosilci narejeni iz keramike ali različnih kompozitnih mas, za neopaznost pa so lahko z belim teflonom prevlečene tudi žičke. Med fiksne zobne aparate pa štejemo še lingvalni zobni aparat, nalepljen na notranjo stran zob in je tako praktično neviden, ter samozaklepni fiksni aparat, pri katerem lažje poskrbite za ustno higieno, saj nima nameščenih gumic, prav tako pa je za pacienta prijetnejši, zaradi manjšega trenja in posledično manjše sile.

Snemni aparat za zobe si lahko pacient vstavi sam in ga nato ponovno odstrani. Glavno pri tej vrsti zobnih aparatov je, da ima pacient dovolj samokontrole, saj je pri zdravljenju izredno pomembno, da aparat za zobe nosi dovolj pogosto. To pomeni vsaj 22 ur dnevno, aparat se sname le v času obrokov in pri čiščenju.
 
 
Med snemljivimi zobnimi aparati je največ povpraševanja po nevidnem zobnem aparatu, katerega nudimo tudi v ordinaciji Lux Dental – Invisalign zobni aparat, kateri je praktično neopazen.
 
Aparat za zobe Invisalign je revolucija ortodontije, gre za aparat, za katerega povpraševanje se veča iz dneva v dan, primeren pa je tako za mlajše, kot tudi starejše. Pred pričetkom zdravljenja z Invisalign zobnim aparatom, lahko že pred samim začetkom terapije vidimo kakšen bo končni rezultat zdravljenja, prednost nošenja Invisalign sistema pa je seveda njegova udobnost in estetski videz, aparat za zobe pa prav tako ne povzroča abrazije zob ter poškodb oz. vnetja dlesni, ki se lahko pojavi ob fiksnem zobnem aparatu. Zobni aparat Invisalign je izdelan iz posebne folije oz. prozorne plastične mase, potek zdravljenja pa se prične z odtisom vaših zob, na podlagi katerega se izdela individualen načrt zdravljenja. Pacientu se izdela serija folij, ki se nosijo kratek čas in se nato zamenjajo z naslednjo folijo iz serije. Le-te po malem premikajo zobe dokler jih ne privedejo v želeni položaj. Funkcionalni aparat za zobe izboljšuje griz in obrazno estetiko ter služi odpravi nekaterih razvad kot so sesanje dude ali prsta, grizenje ustnic,nohtov, in je tako primeren predvsem za mladostnike in otroke.

Aktivna snemljiva plošča je prav tako vrsta snemljivega zobnega aparata, ki je predvsem namenjena otrokom, da pripomore k nagibanju zob, s katerim dosežemo pravilnejšo izrast, poznamo pa tudi vratni elastični teg, miofunkcionalne aparate, ustni odbijač in podobne. Zahvaljujoč naprednim ortodontskim metodam je zdravljenje z ortodontskim aparatom postalo zelo razširjeno, zobni aparat pa bo tako poskrbel za vaš filmski nasmešek brez bojazni, da bi vam le ta znižal samozavest, saj lahko dandanes izbirate med celo paleto različnih zobnih aparatov. Kakšen zobni aparat je za vas najprimernejši, pa bo seveda odločil ortodont na podlagi ocene vaših zobnih in čeljustnih nepravilnosti.
  • Dovolite, da vam ustvarimo brezskrben nasmeh.
  • Ali potrebujete zobni aparat?
  • Vprašajte specialista ortodonta za nasvet in preverite več o naši ponudbi.
  • Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na neobvezujoč brezplačen pregled..

S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.