ORTODONT

Si želite aparat, pa ne veste kateri je pravi za vas?

Ortodont je specialist na področju ortodontije, ki se ukvarja z nepravilnimi položaji zob v ustni votlini in čeljustnimi nepravilnostmi, nastalih tekom rasti in razvoja zob. Velikokrat pri posameznikih opažamo, kako prikrivajo svoj nasmeh in kako jim je neprijetno pri govoru. Najpogostejši razlog za to, so krivi zobje in nezadovoljstvo z zobmi. Za obisk pri ortodontu nikoli ni prepozno, saj če so zobje zdravi, jih lahko poravnamo ne glede na starost. Zato danes poleg otrok in najstnikov, ortodont srečuje vse več odraslih oseb.
Ortodont Ljubljana in ortodont Maribor. Ljubljana in Maribor sta eno izmed največjih mestnih središč v Sloveniji. Prav tako je v teh mestih največja ponudba ortodontskih storitev. Nedvomno veliko ljudi, ko je v fazi iskanja pravega ortodonta odpre spletni brskalnik in prične z iskanjem ortodonta v svojem kraju ali pa v najbližje oddaljenem kraju. Dan danes se ljudem ni problem zapeljati v drug kraj, saj jim veliko pomeni mnenje drugih in vsekakor kvaliteta, cena in strokovnost ortodontske ordinacije. Ortodont Ljubljana in ortodont Maribor vsekakor veljata tudi za naše ortodonstke storitve. Imamo vrhunske specialiste ortodonte, ki se konstantno izobražujejo, spremljajo nove svetovne zobozdravstvene trende ter vam zagotavljajo kakovostne materiale.
Ortodont v naši ordinaciji opravi pregled, rentgensko slikanje, naredi fotografije zob, vzame odtis zob in naredi načrt zdravljenja, ki je za vsakega posameznika drugačen. Pred začetkom same terapije je pomembno, da ima pacient sanirane vse zobe (brez kariesa) in pravilno higieno.
 
 
 
 
Fiksni nesnemni zobni aparat si pacienti sami ne morejo odstraniti in ostane na zobeh do konca terapije. Ortodont na zobe nalepi nosilce (zvezdice) s posebnimi lepili, ki niso premočna in prešibka. Ampak ravno pravšnja, da se primejo zoba. Ob namestitvi nosilcev na zobe, ortodont skozi vse zvezdice vpelje primeren žični lok in gumice, če so te potrebne. Nosilci in žični lok premikajo zobe v ustrezen, pravilen položaj. Zdravljenje v večini primerov poteka brez bolečin, oziroma z rahlo čutno bolečino ob naravnanju zobnega aparata. Pri fiksnem zobnem aparatu je ključna zelo dobra higiena. Po vsakem obroku se nabirajo ostanki hrane in s tem se nakopiči veliko število bakterij. Pomembno je temeljito ščetkanje, čiščenje medzobnih prostorov in ostalih zobnih površin. V kolikor je higiena slaba, je veliko možnosti, da pride do zobne gnilobe, vnetja dlesni in pojava belih lis, ki se lahko pojavijo, ko ortodont odstrani aparat. V kolikor bi želeli nevidni aparat, katerega lahko sami snemate in nameščate v usta, je ključno, da ga nosite najmanj 22ur dnevno, da bi dosegli pravi učinek delovanja. Vsak posameznik dobi set aparatov (posebnih folij, ki jih menjuje na deset do štirinajst dni). Z redno in pravilno menjavo folij pridemo do želenega učinka in rezultata pravilnega položaja zob. Prednost pri tem aparatu je, da je neviden, potrebujete manj obiskov pri ortodontu, lažje vzdržujete ustno higieno, saj so na zobe nalepljene manjše bunkice, ki delujejo v ta namen, da se zobje premikajo. Ni moteč pri hranjenju, saj ga le preprosto snamete in pospravite v škatlico. Folije je prav tako potrebno sneti ob pitju vročih in zabarvanih pijač. Bolečine pri nevidnem aparatu so bolj šibke, zaradi manjših premikajočih sil. Vsekakor lahko ortodont tudi presodi, da zdravljenje ni mogoče ali da z določenim aparatom ni možno popraviti položaja zob, če je ustna higiena slaba in če pacientu še niso izrasli vsi potrebni zobje, ali pa so le-ti že zelo poškodovani.

Koliko časa moram nositi zobni aparat?

Tudi to vprašanje velikokrat slišimo v naših ordinacijah. Ortodont vam na to vprašanje zelo težko odgovori. V bistvu vam sploh ne more odgovoriti, ker je to zelo odvisno od posameznika in premikanja njegovih zob in zagotovitve pravilnega ugriza. V začetni fazi zobe pomikamo zelo počasi, da se tkiva v ustih prilagodijo silam. Nato lahko postopoma primerno nadaljujemo terapijo. Pomembno je, da pacient v fazi terapije sodeluje in upošteva navodila, ki mu jih poda ortodont. Ob samem koncu terapije, ko snamemo aparat je zelo pomembno, da vzdržujemo dosežen rezultat. V ordinaciji se vam vzame odtis zob in izdela snemni nevidni retencijski aparat, ki ga nosite najmanj eno leto, da nebi prišlo do ponovnega premikanja zob. Vse kar smo do zdaj napisali v tem članku prav tako velja tudi za otroke- ortodont za otroke. Z obiskom ortodonta za otroke nikar ne odlašajte. Veliko otrok se sooča z dolgim nošenjem dude, sesanjem prsta, štrlečimi prednjimi zobmi, s premalo ali preveč prostora v ustih itd. Zato je najboljše, da ortodonta obiščete prezgodaj, kot prepozno. Ker poznamo veliko število vrst zobnih aparatov, bo ortodont za otroke izbral tistega, ki bo najbolj primeren za vašega otroka in bo dosegel najboljše učinke. Pri sami terapiji je zelo pomembno, da upoštevamo, da so otroci v fazi intenzivne rasti in razvoja in to prav tako velja za njihove zobe in razvoj čeljusti.

Na samem koncu nas povprašate tudi o ceni. Ortodont cenik?

Na začetku se vam bo cena verjetno zdela visoka. Zdravljenje, ki vam ga predstavi ortodont je samoplačniško. Vendar vedite, da vas bo ta finančni vložek pripeljal do zdravega, lepega nasmeha, ki ga boste z velikim veseljem pokazali tudi ostalim ljudem in s tem postali še bolj samozavestni. Vsak ortodont ima svoj cenik za posamezno vrsto aparatov in terapijo, ki je odvisna od nepravilnosti zob, metode zdravljenja in kakovostjo materiala. Ortodont cenik dobite ob načrtu zdravljenja in ortodont vam bo pomagal pri izbiri ustreznega zobnega aparata.
Za obisk pri ortodontu, kjer je plačnik ZZZS in krije stroške zdravljenja do 18. leta starosti predstavlja največji problem dolga čakalna vrsta. Zato vam ortodont samoplačniško zagotavlja, bistveno krajše čakalne vrste, saj na pregled lahko pridete že v nekaj dneh. Ortodont cenik vključuje načrt zdravljenja, zobni aparat, vse redne kontrolne preglede in na koncu tudi snetje aparata, po končani terapiji. Strah pred zobnim aparatom in kako boste z njim videti je povsem odveč. Ni pomembno kaj si drugi mislijo ampak kako se vi z njim počutite in da veste da se bo trud z nošenjem aparata obrestoval ob končni terapiji. V svet boste zakorakali z velikim zdravim in samozavestnim nasmehom.
»Skrivate svoj nasmeh? Si želite krive zobe urediti enkrat za vselej? Specialist ortodont vam je na voljo za pregled in nasvet. Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na prvi pregled.«

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.