ČIŠČENJE ZOBNEGA KAMNA

Že dolgo sanjate o lepih in gladkih zobeh? Vas zanima odstranjevanje zobnega kamna?

Čiščenje zobnega kamna je eden izmed najbolj osnovnih in pogostih posegov, ki se izvajajo v naših zobozdravstvenih ambulantah Lux Dental. Zobni kamen je oblika kalcificiranih zobnih oblog, ki nastanejo zaradi neustrezne ustne higiene. Ščetkanje zob in nitkanje medzobnih prostorov lahko odstranita plak, iz katerega nastane zobni kamen. Ko pa je zobni kamen formiran, lahko čiščenje zobnega kamna opravijo le zobozdravstveni profesionalci z ultrasoničnimi inštrumenti. Pri Lux Dentalu sta vam za čiščenje zobnega kamna poleg zobozdravnikov, na voljo tudi ustni higienik in paradontolog. Ker je zobni kamen velikokrat razlog za nastanek in poslabšanje bolezni ustne votline, je zelo pomembno, da se čiščenje zobnega kamna opravlja redno.

Kako pogosto je potrebno opraviti čiščenje zobnega kamna?

Kako pogosto naj bi se izvajali odstranjevanje zobnega kamna, je odvisno od vsakega posameznika. Nimamo namreč vsi enakih predispozicij za tvorjenje zobnega kamna. Poleg splošne klinične slike posameznika na tvorbo zobnega kamna vplivajo tudi dejavniki kot so kajenje, količina predhodno tvorjenega zobnega kamna, encimi v naši slini, prehranske navade in kvaliteta ustne higiene. Pri Lux Dentalu smo vam tako na voljo strokovnjaki, ki se posvetimo vsakemu posamezniku in vam ob rednih obiskih zagotovimo čiščenje zobnega kamna. Ob prvem pregledu v naši ambulanti vam pripravimo celostni načrt zdravljenja in vas seznanimo s čiščenje zobnega kamna cenik, v katerega je vključeno tudi odstranjevanje zobnega kamna.

Zobni kamen - sestava

Zobni kamen je sestavljen iz organskih in anorganskih snovi. S staranjem zobnih oblog se zvišuje koncentracija kalcija in fosfata in že po treh dneh se lahko začne kalcifikacija oblog. Nastajati začneta kalcijev fosfat in hidroksiapatit. Ko njuni koncentraciji presežeta topnostni produkt, se začne homogena kristalizacija. Ta se pojavi najprej tam, kjer je ob zobeh največ zobnih oblog. Poznamo supragingivalni zobi kamen, ki nastane nad robom dlesni in na njegovo tvorbo vplivajo komponente sline, in subgingivalni zobni kamen, ki se tvori pod robom dlesni in na njegov nastanek vplivajo komponente krvne plazme. Supragingivalni zobni kamen se največkrat pojavi ob licih na zgornji in spodnji čeljusti, subgingivalni pa se najprej začne formirati na notranji strani zob spodnje čeljusti. Odstranjevanje zobnega kamna, ki se začne formirati na notranji strani je težje izvesti. Prav tako le-ta predstavlja hujše tveganje za nastanek drugih bolezni zobne votline.

Če se odstranjevanje zobnega kamna ne izvaja redno, to lahko privede do hujših težav z zdravjem ustne votline. Zobni kamen namreč deluje kot mesto, kamor se nabira plak, ta pa je eden izmed glavnih vzrokov vnetja dlesni. Če vnetje pride do te stopnje, da se vnamejo tudi vlakna, ki pripenjajo zob na obzobna tkiva, to privede do nastanka peridontitisa, kasneje pa tudi do paradontoze, ki je v končni fazi lahko razlog za izgubo zob. Da do teh težav ne pride, so zato pomembni redni obiski zobozdravnika, ki vam pravočasno prepreči nastanek katere koli od teh bolezni. Priporočeno je, da vsak pacient obišče svojega osebnega zobozdravnika vsaj dvakrat letno in opravi čiščenje zobnega kamna. V primerih, ko se zobni kamen zaradi nagnjenosti k nastajanju formira hitreje, kot je to običajno, pa se po dogovoru število kontrol, kjer se izvaja čiščenje zobnega kamna, tudi poveča.
 
 
Naši pacienti so potem, ko pri nas opravijo odstranjevanje zobnega kamna presenečeni, saj so njihovi zobje gladki in lepi. Cena za čiščenje zobnega kamna je odvisna od tega, ali želite očistiti oba zobna loka ali pa samo enega. Čiščenje zobnega kamna cenik je na voljo v naših ordinacijah.

Čiščenje zobnega kamna- postopek

Inštrumenti za čiščenje zobnega kamna so posebno oblikovana orodja, ki jih lahko uporabljajo le zobozdravstveni profesionalci. Vsako izmed orodij je namenjeno čiščenju točno določenega dela ustne votline. Tako se npr. skalerji uporabljajo za čiščenje zobnega kamna (supragingivalnega), kirete pa za odstranjevanje zobnega kamna- subgingivalnega. Za čiščenje zobnega kamna so najbolj učinkoviti ultrasonični skalerji, ki poleg kamna odstranijo tudi madeže in plak. Konica ultrasoničnih skalerjev vibrira s frekvenco od 18000 do 50000 Hz in tako omogoči temeljito odstranjevanje zobnega kamna. Raziskave kažejo, da je najbolj efektivna uporaba ročnih inštrumentov v kombinaciji z ultrasoničnimi skalerji. Pri nas za čiščenje zobnega kamna- supragingivalnega, ustna higieničarka in zobozdravniki uporabljajo ultrasonične skalerje. Ko pa je v ustnih prisoten že subgingivalni zobni kamen, le-tega z ročnimi in ultrasoničnimi inštrumenti odstrani paradontolog. Ker pri Lux Dentalu skrbimo za udobje in zadovoljstvo naših pacientov, prejmete ob vsakem postopku- čiščenje zobnega kamna lokalno anestezijo. Ta vam je na voljo tudi pri postopku, odstranjevanje zobnega kamna -supragingivalnega, saj se zavedamo, da si vsak želi nebolečega obiska zobozdravnika.
 
 

Preventiva

V zobozdravstvu se daje velik poudarek na preventivo, saj s tem zmanjšamo potrebe po kurativi, ki je lahko zelo invazivna, boleča in neprijetna. Tudi za odstranjevanje zobnega velja ta princip. Da do njegovega nastanka ne pride, je v prvi vrsti odgovoren vsak posameznik. Če skrbimo za temeljito ustno higieno, smo že opravili pol poti do lepega nasmeha. Osnova dobre ustne higiene je redno ščetkanje zob. Obvezno je čiščenje zjutraj in zvečer. Predvsem slednje je ključnega pomena v boju proti zobnemu kamnu. Pred spanjem je namreč nujno potrebno odstraniti plak in bakterije, ki so se na zobeh nabrale čez dan. Če tega ne storimo, zobnemu kamnu pravzaprav »pripravimo teren« za nastanek. Pri samem ščetkanju pa je ključnega pomena način oz. tehnika ščetkanja. Ne smemo biti površni, za vsak zob si je potrebno vzeti čas in ga temeljito očistiti. Z zobno ščetko izvajamo krožne gibe in na dlesen in zobe ne pritiskamo preveč, saj lahko ščetine le tako dobro opravijo svoje delo. Če imamo možnost, se je priporočljivo odločiti za katero od električnih zobnih ščetk, ki nam olajšajo delo in poskrbijo, da zobe zares temeljito očistimo. Poleg zob imamo v ustih tudi jezik, na katerega ne smemo pozabiti. Tudi tam se namreč zadržujejo bakterije, ki so nevarne za naše zobe. Pomembna je tudi izbira prave zobne paste. Njen okus ni tako pomemben kot je njena vsebnost fluoridov. Le-ti namreč zagotavljajo trdnost naših zob in s tem preprečujejo nastanek kariesa. Ko zaključimo s ščetkanjem zob, nadaljujemo z nitkanjem. Zobna ščetka doseže le zunanje ploskve zob, med njimi pa njene ščetine žal ne morejo čistiti, zato je uporaba zobne nitke ali medzobnih krtačk ključnega pomena za dobro ustno higieno. Zadnji korak predstavlja uporaba ustne vode. Z njo zmanjšamo količino kisline v ustih, očistimo najbolj težko dostopne predele ustne votline in remineraliziramo zobe, s čimer zagotovimo njihovo odpornost in zaščito proti kariesu. Če imate težave pri izbiranju prave ustne vode, morda tudi zobne ščetke, se lahko obrnete na naše strokovnjake, ki vam bodo z veseljem pomagali pri izbiranju. Poleg dobre higiene je pomembno tudi to, da se izogibamo sladke hrane in pijače, predvsem pa da redno obiskujemo izbranega zobozdravnika, ki poskrbi za odstranjevanje zobnega kamna, saj sami velikokrat spregledamo spremembe v ustih, ki jih le-ta opazi in po potrebi pravilno ukrepa.
Že dolgo sanjate o lepih in gladkih zobeh? Vas zanima odstranjevanje zobnega kamna? Bi želeli brezplačni zobozdravniški pregled in takojšnjo terapijo pri ustnem higieniku? Pišite nam TUKAJ in se naročite na BREZPLAČEN pregled.

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.