PARODONTOZA

Imate otekle in krvave dlesni, ki vam med ščetkanjem krvavijo?

Parodontoza je bolezen obzobnih tkiv in lahko vodi do popolne izgube obzobne kosti, zato zobje na koncu izpadejo. Parodontoza se razvije se iz dolgoletnega vnetja dlesni, poteka počasi tako da ob zobu nastajajo žepki, v katerih se nabirajo bakterije, ki žepke počasi in vztrajo poglabljajo. Parodontoza poteka brez bolečin, zato večina obolelih ne ve, da gre za bolezen – bakterijsko okužbo.

Parodontoza in njeni prvi pokazatelji:


- med ščetkanjem zob krvavijo dlesni,
- dlesni so pordele in zatečene,
- bolečina, katere izvor ni obolel zob, temveč vneta dlesen.
- Prisoten je slab zadah ter okus,
- zobje lezejo narazen,
- griz se spremeni.
 
 

Pomembno je zaznati spremembe na dlesnih in ukrepati pravočasno

Ko opazimo, katerega od zgoraj naštetih znakov, je nujno potreben obisk zobozdravnika. Parodontoza, ki prizadane ustno votlino močno ogroža tudi naše splošno zdravje.

VRSTE PARODONTALNIH BOLEZNI:

Gingvitis oz. vnetje dlesni

Kadar v naravnem obzobnem žepku zastaja hrana in je stalno prisotna zobna obloga se dlesen vname. Gingivitis nastane že ob nekajdnevni (3–4 dni) prisotnosti bakterijskih zobnih oblog na kritičnih mestih. Dlesen je na pogled bolj intenzivno rdeča, povečana – otečena. Krvavi že ob običajnih mehaničnih dražljajih, kot so ščetkanje ali žvečenje trše hrane. Kasneje se pridruži tudi ustni zadah. Žal je še vedno pogosto pristno zmotno mnenje, da je krvavitev iz dlesni nekaj normalnega. Zaradi krvavitev se pogosto ljudem tem mestom pri ščetkanju izogibajo s tem pa ima parodontoza prosto pot. Mehke zobne obloge se tako kopičijo, s pomočjo sestavin v slini mineralizirajo, kar privede do nastanka trdih zobnih oblog – zobnega kamna, ki predstavlja prvo gojišče bakterij.

Tako se vnetje ohranja leta ali celo desetletja in parodontoza napreduje.

Parodontoza

Kadar v času, ko je vneta samo dlesen - gingivitis ne začnemo odpravljati s pravilnimi tehnikami čiščenja in tako vnetje dlesni traja in traja se vnetje razširi. Prvi znak, da je parodontoza prisotna je nastanek obzobnih žepov. V obzobnih žepih se poveča prostor med zobom in dlesnijo, kar predstavlja novo zastojno mesto za zobne obloge. Pri napredovalni bolezni- parodontoza, se dlesen odmakne, zobje postanejo daljši, pričnejo se majati in njihov položaj se spremeni. Nezdravljena parodontoza vodi v izgubo zob. Vnetje običajno napreduje brez bolečin, zelo dolgo je krvavitev edini znak, ki nas opozarja na to, da je parodontoza prisotna. Pri kadilcih je zaradi zmanjšane lokalne prekrvavitev tkiv običajno krvavitev odsotna, hkrati pa kajenje zmanjšuje obrambne sposobnosti zaščitnih celic in s tem pospešuje propad tkiv.

Parodontoza in njeni vzroki

Vzroki, ki pripeljejo do parodontoze so številni in med seboj tesno prepleteni.

Parodontoza- njen glavni vzrok je pomanjkljiva oziroma nepravilna ustna higiena, zaradi katere se na zobeh kopičijo zobne obloge. V njih se naseljujejo bakterije, ki s svojimi izločki spodbujajo vnetni odgovor našega organizma.

Če ne odkrijete vzroka in pustite, da se umik dlesni nadaljuje, utegne pripeljati do resnih težav z zdravjem ustne votline in do tega, da se razvije parodontoza. Dlesen se lahko začne odmikati od zoba in ustvari »žep« okoli njega, kjer se nato nabira še več oblog. Sčasoma se ti obzobni žepi poglobijo, dlesni se še naprej umikajo in zobje se lahko začnejo majati ter neboleče izpadejo.

Med razloge, ki imajo pomemben vpliv na nastanek vnetja sodijo tudi stres, kajenje, pomanjkanje vitaminov, nekatere bolezni in dedne lastnosti.

Pogosto sami doma ne morete vzpostaviti ustrezne ustne higiene, če je v obzobnih žepkih prisoten zobni kamen. Tega ne morete odstraniti sami, lahko pa vam zobni kamen temeljito očisti zobozdravnik in s tem prepreči, da se parodontoza razvije.

Kdaj je potreben obisk zobozdravnika?

Obisk zobozdravnika, je potreben takoj, ko opazimo spremembe v ustni votlini. Naši zobozdravniki, vam bodo priporočili najustreznejšo obliko zdravljenja. Dobra diagnostika je danes bistevenega pomena za uspešnost zdravljenja. Parodontoza je zahrbtna bolezen in simptomi le-te bolezni se pojavijo pozno,takrat ko je veliko škode že storjene in posledice nepopravljive. Zobozdravnik pa mora znake bolezni znati poiskati.

Parodontoza zdravljenje

Če je parodontoza prisotna, vas napotimo k našemu ustnemu higieniku, na higiensko fazo, ki zajema čiščenje trdih in mehkih zobnih oblog. Higienik vam pokaže tudi pravilno tehniko čiščenja zob, katera zajema uporabo običajne zobne ščetke, zobne nitke in ustrezne interdenatalne ščetke. Svetuje vam tudi, katera zobna pasta je primerna za vas, naredi meritve obzobnih žepkov, na podlagi katerih pa se oceni kako daleč je napredovala parodontoza.

V primeru, da je parodontoza precej napredovala in so globine žepkov prevelike, vas napotimo k našemu specialistu parodontologu, ki vam predstavi ustrezno parodontoza zdravljenje. Lokalna anestezija nam omogoča, da se parodontoza zdravi neboleče.

Ključnega pomena je aktivno sodelovanje pacienta, ki se striktno drži navodil parodontologa in higienika. Pomembno je, da je pacient motiviran za brezhibno izvajanje ustne higiene, da se umikanje dlesni ustavi in parodontoza ne napreduje do faze, ko je izguba zob neizogibna.
 
 

Dobro je vedeti

Parodontoza je lahko v njeni zgodnji fazi uspešno zdravljena oziroma nadzirana.  Najpomembnejše pa je to, da je takrat potrebnih veliko manj posegov, kar občutno poceni zdravljenje.

Ali lahko parodontoza prizadane tudi zobni vsadek- implantat?

Podobno kot na zobu, se tudi na površini zobnega vsadka sčasoma naseli zobna obloga. 

Bakterije, ki se nahajajo v zobnih oblogah najprej povzročijo vnetje dlesni okrog implantata. Tako vnetje imenujemo periimplantatni mukozitis. Podobno kot nezdravljen gingivitis – vnetje dlesni okrog zoba lahko le – ta, če ni zdravljen preide v kronično parodontozu pri zobu oz. periimplantitis pri implantatu. Vzrok periimplantatnega mukozitisa in periimplantitisa je nezadostno čiščenje. 

Nastanek je možno preprečiti s pravilnim čiščenjem in rednimi kontrolnimi pregledi, ki so usmerjeni v zgodnjo prepoznavo ter z vzdrževalnimi ukrepi. Kadar pa periimplantitis že nastane, ga zdravimo podobno kot kronično parodontozo. Najprej pacientu pokažemo pravilno čiščenja, nato odstranimo vse trde in mehke zobne obloge (pri tem se uporabljajo drugačni nastavki za čiščenje kot za zobe!). Bistveno je tudi razkuževanje s klorheksidinom v tekočini in gelu. Na koncu sledi kirurško parodontoza zdravljenje, podobno kot pri kronični parodontozi. S pravilno tehniko čiščenja lastnih zob in implantatov si lahko zagotovite, da bodo le- ti v ustih doživljenjsko.

Parodontoza - preventiva je najpomembnejša

Edini pravi način za ohranjanje zdravih zob in preprečitev, da se pojavi parodontoza je vzdrževanje redne in pravilne ustne higiene. Nujno je temeljito ščetkanje zob, uporaba ustrezne zobne nitke in medzobne ščetke.

Pomembna je tudi izbira zobne paste in pa pravilna uporaba ustnih vod.

Izogibati se je potrebno škodljivim razvadam, kot so kajenje in alkohol ter biti pozorni, da uživamo hrano, ki koristi našim zobem ter našemu splošnemu zdravju.

Priporočljivi so redni preventivni zobozdravniški pregledi, ter odstranjevanje zobnega kamna vsaj 2x letno (tudi če ne opazimo nobenih težav).
»Imate otekle in krvave dlesni, ki vam med ščetkanjem krvavijo? Želite nasvet našega zobozdravnika? Naročite se na prvi brezplačni pregled in si pridobite plan dela pri specialistu paradontologije.«

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.