ZOBNI KAMEN

Vam zobni kamen dela težave? Bi želeli nasvet zobozdravnika?

Zobni kamen je obloga, ki se nabira na zobeh in je poznana vsem. Toda za številne, zobni kamen predstavlja samo estetsko motnjo, ne zavedajo pa se vseh nevarnosti, ki jih prinaša.
 
 

Zobni kamen in nastanek zobnega kamna

Mehke obloge, ki se zaradi mineralov v slini strdijo in preidejo v trde obloge imenujemo zobni kamen.

Plak ali mehke zobne obloge, začnejo nastajati že približno pol ure po umivanju zob in so nevidne. Toda če se mehke zobne obloge v določenem času ne odstranijo, začnejo mineralizirati – to pomeni, da obloge nase vežejo minerale iz sline. Bakterije se na takšen način zaščitijo pred zunanjimi vplivi, tudi pred zobno ščetko. Zobni kamen, tako nastane, če mehkih zobnih oblog, ki v naših ustih nenehno nastajajo, ne čistimo dovolj redno.

Zobni kamen - ločimo dve vrsti- zobni kamen nad dlesnijo,

običajno rumenkaste barve, ki se največkrat pojavlja ob spodnjih sekalcih in zgornjih kočnikih, ker so tu izvodila večjih žlez slinavk.

- zobni kamen pod dlesnijo,

rjave do črne barve, tesno se drži zobne korenine, opazi se ga samo pri podrobnejšem pregledu in odmiku dlesni, občasno na rentgenskem posnetku.

Ob dotiku jezika se zobni kamen začuti kot hrapavost.

Kako lahko zobni kamen odstranimo?

Odsvetuje se, da bi zobni kamen posameznik čistil doma. Zobni kamen je namreč zelo trda struktura, ki je ne odstrani nobena tekočina. Zobni kamen prav tako nikar ne poskušajte odstranjevati z ostrimi predmeti, ker lahko poškodujete zobno sklenino ali dlesni. Poleg tega ne morete doseči vseh predelov, kjer se je zobni kamen naložil. Odstranita ga lahko le zobozdravnik ali ustni higienik, ki zobe na koncu spolirata, saj je gladkost zob pomembna v boju proti zobnemu kamnu.

Na gladke zobe se bakterije težje oprijemajo, poleg tega pa jih tudi lažje čistimo, in s tem preprečimo zobni kamen.

Pogostost odstranjevanja zobnega kamna je odvisna od posameznika do posameznika. Pri nekaterih ga lahko čistimo na 3 mesece, priporočeno pa je čiščenje vsaj dvakrat letno.

Zobni kamen odstranimo s pomočjo uporabe ultrazvočnih instrumentov z različnimi nastavki, s katerimi odstranimo obloge na vseh zobnih površinah, v medzobnih prostorih in na dostopnih koreninskih površinah. Metoda odstranjevanja zobnega kamna je enostavna, neboleča in za odstranitev zadostuje že en sam obisk, dvakrat na leto.

Po odstranitvi zobnega kamna, vam priporočamo tudi peskanje zob.To je metoda profesionalnega čiščenja, s katerim z visokotlačnim curkom vode in prahu s površine zob hitro in učinkovito odstranimo mehke zobne obloge (zobni plak) in zabarvanost. To so rumeni, lahko tudi temni madeži na zobeh, ki nastanejo kot posledica pogostega kajenja, pitja kave, čajev in drugih temno obarvanih pijač, ki dolgotrajno puščajo madeže na zobeh.

Natanek zobnega kamna in njegove posledice

Zobni kamen slabša zdravje obzobnih tkiv, ker je hrapav in je idealno oprijemališče za nove zobne obloge, ki povečujejo vpliv bakterijskega plaka. Ker je zobni kamen prekrit z nemineralizirano plastjo bakterijskega plaka, povzroči vnetje dlesni. Dlesni postanejo pordele, otekle in krvaveče ob dotiku, zato moramo biti posebej pozorni na krvaveče dlesni med ščetkanjem. Zobni kamen prav tako kvari estetski izgled zob, če se nabira na sprednji strani zob, povzroča slab ustni zadah ter onemogoča kakovostno čiščenje zob. Zato je zobni kamen vedno potrebno odstraniti.
 
 

Zobni kamen - ali ga lahko preprečimo?

Najboljši način za preprečitev nastanka zobnega kamna je vzdrževanje zdravega življenjskega sloga. Na zobni kamen ter njegovo količino med drugim vpliva velika količina ogljikovih hidratov predvsem sladkarij, belega kruha, sladkega sadja, pa tudi sladkih in gaziranih pijač. Prvi korak k naravnemu čiščenju zobnega kamna je temeljita in redna ustna higiena, ki vključuje redno in dobro ščetkanje, nitkanje ter uporabo ustne vodice.

Nekaj nasvetov, kako dobro očistimo zobe in poskrbimo da se zobni kamen ne nabira:

- Dobro ščetkanje

Ščetine ščetke postavite tako, da bodo napol pokrivale dlesen in napol zobe. S čistimi in kratkimi krožnimi gibi čistite brez nepotrebnega pritiska vendar pozor- pri krožnih gibih lahko zelo hitro umazanijo pričnemo potiskati nazaj za dlesen!

- Nitkanje in zobni kamen

Delci hrane in bakterije se ujamejo in ustvarijo kopičenje plaka, ki je glavni razlog za nastanek zobnega kamna, kot tudi slabega zadaha in obarvanih zob. Zobna nitka pomaga bolj temeljito očistiti prostore med zobmi. Z nitko torej očistimo površine, ki jih z zobno ščetko ne dosežemo. Zdrava dlesen ob nitkanju ne sme zakrvaveti. Nitkamo vsaj enkrat dnevno, najbolje zvečer.Noben tip nitke ni boljši od drugega v smislu kvalitete čiščenja zob. Najdite takšen tip nitke, ki bo najbolj delovala za vas in vam bo najbolj udobna za uporabo. Takšno nitko boste hitro osvojili in ne bo predstavljala odpora pri vsakodnevnem čiščenju zob. 

- Medzobne ščetke

Medzobne ščetke so oblikovane tako, da optimalno zapolnijo medzobni prostor in mehansko odstranijo plak, ter s tem preprečijo zobni kamen. Zobje so v medzobnih prostorih ponekod ledvičasto oblikovani in za razliko od interdentalnih ščetk nitka tega dela ne doseže.

- Tablete, ki obarvajo zobne obloge

Veliko ljudi verjame, da so zobje čisti, če na njih ničesar ne vidijo. Pa vendar ni tako preprosto. Premazi ali tablete, ki obarvajo zobne obloge, so nam lahko v veliko pomoč, saj nam pokažejo mesta, ki smo jih slabo očistili in tako preprečimo, da bi na teh mestih nastal zobni kamen. Barvilo se adherira na zobno oblogo, zato jo lahko vidimo in tudi odstranimo. Po nekajkratni uporabi takšnih tablet vidimo, kje so tista mesta, ki jih vedno znova slabo očistimo, zato lahko tu poudarimo s ščetkanjem. Tablete lahko uporabimo tudi pri otrocih, da jih motiviramo k ščetkanju, saj jim na takšen način lahko pokažemo, kje so zobje še umazani.  

Pazljivi moramo biti, kdaj ščetkamo zobe saj lahko v določenih primerih ščetkanje takoj po jedi tudi škoduje. Zato npr. po zaužitju kisle hrane ali pijače priporočamo, da si usta izperete z vodo in pred ščetkanjem zob počakate vsaj eno uro, da se pH sline normalizira in površina sklenine remineralizira. Torej zdrav življenski slog vključuje zdrave prehranske navade, ustrezno ustno higieno ter redne oziroma preventivne obiske ustnega higienika in zobozdravnika. K prepričitvi nastanka pa vpliva še obvladovanje stresa in opustitev kajenja. Zobni kamen je priporočljivo odstranjevati vsaj dvakrat letno.
Dovolite, da vam ustvarimo brezskrben nasmeh. Vam zobni kamen dela težave? Bi želeli nasvet zobozdravnika? Vprašajte naše specialiste zobozdravnike za nasvet in preverite več o naši ponudbi. Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na neobvezujoč brezplačen pregled oz. posvet.

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.