KIRETAŽA


Ste opazili katere od simptomov parodontoze? Krvave dlesni, majave zobe...?

Kiretaža zobnih žepkov je zobozdravniški poseg, kjer specialist parodontologije odstrani prizadete dele mehkih obzobnih tkiv, ki tvorijo notranjo steno obzobnega žepa. Bolezen, ki prizadene obzobna tkiva pa se imenuje parodontoza ali PARADONTALNA BOLEZEN.

Kaj je paradontalna bolezen?

Parodontalna bolezen je najpogostejši vzrok za izgubo zob pri odraslih. Je bolezen, ki se razvije iz dolgoletnega vnetja dlesni. Stanje vnetja dlesni imenujemo gingvitis, kaže pa se kot pordelost in otečenost dlesni. 

Paradontalno bolezen laično imenujemo tudi tiha bolezen, saj poteka popolnoma brez bolečin, zato večina obolelih ne ve, da gre za bolezen. Parodontoza je bakterijska bolezen. Znakom parodontoze, kot sta krvavitev dlesni in ustni zadah, bolnik ne pripisuje resnejšega pomena, dokler se zobje ne začnejo majati in izpadati.

Po zadnjih raziskavah je bilo ugotovljeno, da je parodontoza zelo razširjena, kar pomeni, da je kiretaža zelo povprašana. V Sloveniji ima namreč več kot 90 % odraslih obolenje dlesni. Kar pri četrtini Slovencev in Slovenk pa je za obolenje dlesni kriva prav parodontalna bolezen. V Sloveniji in svetu spada parodontoza celo med najbolj razširjene kronične bolezni. Najpogostejši vzrok zanjo je zobni kamen, ki ga je z domačo ustno higieno nemogoče popolnoma odstraniti, zaradi česar se razvije parodontoza.

Kateri so simptomi, ki nakazujejo parodontalno bolezen?

- krvavenje dlesni
- rdeče zatečene dlesni
- dlesni, ki odstopajo od zob
- slab zadah in slab okus
- nastanek špranj med zobmi
- zobje ‘lezejo narazen’
- spremenjen griz.

Kateri so dejavniki, ki povečajo možnost nastanka paradontalne bolezni?

- kajenje in žvečilni tobak,
- hormonske spremembe,nosečnost,
- nenatančno izdelane plombe in zobne prevleke,
- oslabljen imunski sistem,
- diabetes,
- nekatera zdravila,
- stres,
- genetska podvrženost.

Kako pride do nastanka paradontalne bolezni?

V prvi vrsti je parodontoza zanesljiv znak pomanjkanja ustne higiene, zaradi katere se na zobeh začnejo kopičiti mehke bakterijske zobne obloge. Če teh mehkih zobnih oblog ne odstranjujemo redno in ustrezno, te mehke obloge mineralizirajo in postanejo trde. Tem trdim oblogam pravimo zobni kamen. Ob prisotnosti takšnih bakterijskih oblog se pričnejo vnetni procesi dlesni, obzobna tkiva pa sčasoma začnejo propadati. Bakterije v zobnih oblogah so tako glavni povzročitelj vnetja dlesni (gingivitisa), iz katerega se lahko razvije parodontalna bolezen ali parodontoza.

Kaj pa zdravljenje parodontoze? Odgovor je kiretaža!

Če parodontalno bolezen odkrijemo v začetni fazi, lahko njeno napredovanje zaustavimo. S parodontalnimi meritvami natančno ocenimo stanje zob in obzobnih tkiv (izmerimo globino obzobnih žepov). Sledi klinični pregled (velikokrat je potrebna tudi rentgenska slika) nato pa pacientu predstavimo načrt in potek zdravljenja. Parodontalno bolezen v začetni obliki zdravimo s čiščenjem zobnega kamna. Če so globoki žepi še vedno prisotni, nadaljujemo z luščenjem in glajenjem zobnih korenin (kiretaža), ki ga izvajamo ročno s posebnimi instrumenti. Lokalna anestezija nam omogoča, da parodontalno zdravljenje (kiretaža) v globljih žepih opravljamo neboleče.   Pri napredovalih oblikah je potrebno kirurško zdravljenje, ko odgrnemo dlesen od zob in kosti. Potem natančno pod direktno kontrolo očesa očistimo zobne korenine, zagladimo ostre kostne robove in dlesen prišijemo nazaj.

Pri pacientih,ki imajo vstavljene implantate se lahko parodontalna bolezen razširi na implantate in to imenujemo periimplantitis. Zaradi hrapave površine implantatov napreduje še hitreje kot pri navadnih zobeh, zato je ustna higiena ob implantatih še toliko večjega pomena. Parodontalna bolezen vpliva na celo telo, zato jo je potrebno zdraviti. Pozorni morajo biti predvsem ljudje, ki pripadajo rizičnim skupinam, kot so srčni in sladkorni bolniki, nosečnice in kadilci.

Ob prvih znakih, ki bi lahko nakazovali na parodontalno bolezen vam svetujemo, da se obrnite na strokovnjaka, specialista parodontologije, ki deluje tudi v naših ordinacijah in skupaj boste našli ustrezno zdravljenje za zajezitev te zahrbtne bolezni.

Kiretaža- Kako poteka sam postopek zdravljenja parodontalne bolezni?

S parodontalnimi meritvami natančno ocenimo stanje zob in obzobnih tkiv, ki jih je prizadela parodontoza. Na podlagi anamneze, kliničnega pregleda in morebitne rentgenske preiskave pacientu predstavimo zdravljenje. Lokalna anestezija nam omogoča, da se parodontoza zdravi neboleče (kiretaža). Po zaključenem zdravljenju pa pacienta vključimo v ‘recall’ program. Parodontalno bolezen ali parodontozo je namreč mogoče pozdraviti le z aktivnim sodelovanjem pacienta, ki mora biti motiviran za brezhibno izvajanje ustne higiene. Uporaba antiseptičnih ustnih vod s klorhexidinom za dezinfekcijo ali uporaba probiotikov za izboljšanje ustne flore bo dodatno pripomogla pri zdravljenju tkiv. Prav tako so zelo pomembne redne kontrole pri zobozdravniku, kjer se spremlja stanje v ustih. Kiretaža zobnih žepkov se izvaja z ročnimi in strojnimi inštrumenti. Najbolj znani in največkrat uporabljeni so tako imenovane ročne kirete. To so konkavno oblikovana rezila, ki se odlično prilegajo oblikam zobnih korenin. Ločimo različno oblikovane kirete za posamezne zobne skupine. Kiretaža ali luščenje oblog, trdih in mehkih, ki se nahajajo pod nivojem dlesni, je učinkovito in hitro. Poleg klasičnih jeklenih kiret uporabljamo tudi plastične in titanove za zdravljenje periimplantnega mukozitisa in periimplantitisa. Vneta tkiva okrog zobnih vsadkov so namreč lahko razlog za izgubo le teh. Kiretaža zajema tudi glajenje koreninskih predelov, ki so bili izpostavljeni obzobnim žepkom in ki so jih poškodovale bolezenske bakterije.  Način zdravljenja parodontoze je odvisen od stopnje prizadetosti obzobnih tkiv. Za uspeh zdravljenja- kiretaža so nujni redni pregledi,  vzdrževalne faze ter brezhibna ustna higiena, s katero se prepreči, da bi se parodontoza spet pojavila.

Kiretaža zobnih žepkov se deli na dva dela in sicer:

- Gingivalna kiretaža ali kiretaža dlesni – odstranjevanje vnetega in vezivnega tkiva bočno od parodontalnega žepka -prostor med zobom in kostjo.
- Subgingivalna kiretaža – odstranjevanje tkiva parodontalnega žepa in tkiva nad njim vse do konca alveolarne kosti.

Kako poteka kiretaža zob?

Kiretaža zob poteka na posameznem zobu ali po kvadrantih, če je zajeto večje območje.  Načini izvajanja so mehansko strganje ali laserska terapija, čeprav se pogosto uporablja kombinacija obeh postopkov. Kiretaža ne odstranjuje popolnoma vzroke parodontalnih infekcij. Prav zaradi tega, ker kiretaža ne odpravi popolnoma vzroka parodontalnega vnetja so toliko bolj pomembne redne kontrole po sami kiretaži. Tem kontrolam rečemo kontrolno čiščenje ali pogovorno ''recall'' in je predvidoma potreben na vsakih 3 mesece, oziroma po potrebi. Na kontrolnem čiščenju specialist parodontolog ponovno premeri parodontalne žepe in s posebno sondo odstrani mehke obloge in tako preveri kako je stanje po posegu. V primeru, da se parodontalni žepi niso zmanjšali in so ostali enako globoki se odredi kiretaža posameznega prizadetega zoba.

Kiretaža po fazah:


1. Pregled in ocena stanja prizadetosti
2. Meritve globine paradontalnih žepov
3. Odstranjevanje zobnega kamna
4. Kiretaža- odstranjevanje prizadetih mehkih tkiv in poliranje zobne korenine
5. Pouk o ustni higieni in tehnikah ščetkanja
6. Kontrolna čiščenja- tako imenovani recall na vsake 3 mesece

Cilj terapije je zmanjšati globino obzobnih žepov, ki predstavljajo idealno življenjsko okolje za škodljive mikroorganizme. Sodelovanje pacienta v smislu upoštevanja navodil o ustni higieni je zagotovilo za uspešno zdravljenje.

Kiretaža - kako se ji izogniti?


Za preprečevanje gingvitisa in posledično parodontalne bolezni je nujna redna vsakodnevna rutina vzdrževanja ustne higiene. Zobe krtačimo in nitkamo medzobne prostore vsaj 2x dnevno. Prav tako pa se je potrebno izogibati škodljivim dejavnikom kot so kajenje in alkohol ter skrbeti za zdravo prehrano. Ker se kljub temu lahko razvije parodontoza, je nujen tudi pregled pri ustnem higieniku oz. redno letno odstranjevanje zobnega kamna.
“Vas zanima kiretaža ali čiščenje zobnega kamna? Želite nasvet našega zobozdravnika? Bi želeli, da vas pregleda zobozdravnik in nemudoma prične z ustrezno terapijo pri parodontologu? Pišite našim zobozdravnikom TUKAJ in se naročite na BREZPLAČEN pregled.”

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.