INVISALIGN

Že dolgo sanjate o lepih in ravnih zobeh?
Si želite nevidni zobni aparat, pa ne veste, če je pravi za vas?

Beseda Invisalign je sestavljena iz dveh besed , INVISABLE, kar pomeni neviden in ALIGNER, kar pomeni poravnati.

Gre za nevidno zobno opornico Invisalign, ki se namesti na zobe, s pomočjo katere dosežemo, da se zobje premikajo v željeni smeri. Na podlagi odtisa, se računalniško izdela digitalni načrt poteka zdravljenja. Na podlagi načrta, pa se računalniško izdela opornice, katere so individualne za vsakega pacienta in se menjavajo na 7-14 dni, odvisno od poteka in načrta zdravljenja, ki ga določi ortodont.

Zdravljenje z Invisalign je primerno tako za odrasle kot tudi za otroke s stalno denticijo. Seveda pa imamo 3 različne pakete:
1. zdravljenje z Invisalign do 7 opornic
2. zdravljenje z Invisalign do 14 opornic
3. zdravljenje z Invisalign do 50 opornic ali več
 
 
Podjetje Align Technology iz ZDA se je leta 1997 odločilo, da naredi revolucijo v ortodontiji in doprinesli, da se je pričelo digitalno premikanje zob, brez fiksnih zobnih aparatov oz. zvezdic in žičk. Razvili so blagovno znamko Invisalign, katera pa se je v današnjem svetu tako prijela, da vse več ljudi posega po Invisalign zobnih aparatih, saj imajo veliko prednosti ob nošenju.

Prednosti Invisalign nevidnega zobnega aparata pred fiksnimi zobnimi aparatiNEVIDNI
So praktično nevidni, saj jih človek, če ne ve, da imate nameščen zobni aparat Invisalign zelo težko opazi.

SNEMLJIV
Zobni aparat Invisalign z lahkoto v nekaj sekundah vzamete iz ust in zaužijete hrano brez motečih dejavnikov v ustnih.

HIGIENA
Higiena je zaradi snemljivosti lažja kot pa pri fiksnih zobnih aparatih, kjer je potrebna dosledna ustna higiena. Ker Invisalign zobni aparat lahko snamemo, je tudi manj tveganja za nastanek kariesa, kot pa pri fiksnem zobnem aparatu.

MANJ OBISKOV PRI ORTODONTU
Ker vam ortodont že ob začetku, s pomočjo računalniškega programa izdela načrt zdravljenja, točno veste kako bo zdravljenje potekalo. Opornice se menjujejo na 7-14 dni. Te opornice vključno z urnikom menjave, odnesete domov in si jih po načrtu zamenjate sami. S tem se izognete večkratnim obiskom ortodonta, pikajočih žičk in odlepljenih nosilcev, kot se to lahko zgodi pri fiksnih zobnih aparatih. V naprej določimo kontrole pri ortodontu, katere so navadno na 6-8 tednov, lahko pa so tudi manj pogostejše.

RAČUNALNIŠKA DEMONSTRACIJA PREMIKANJA ZOB
Prednost Invisalign nevidnega zobnega aparata pa je tudi ta, da lahko še pred samim zdravljenjem virtualno vidimo, kako bo potekalo premikanje zob in vam s samo računalniško demonstracijo tudi pokažemo, kako bo izgledala zaključena postavitev oz. poravnava vaših zob z Invisalign nevidnim zobnim aparatom. Zobni aparat Invisalign, so tanke folije, plastičnih struktur, katere se namesti na zobe, da pa je zdravljenje še hitrejše in učinkovitejše, pa se pred prvo namestitvijo na zunanjo stran zoba na nekatere zobe, lahko namestijo tudi nekakšne stopničke, katere vam namestimo v ordinaciji iz tekočega kompozitnega materiala, enakega kot za izdelavo zalivke. Po končanem zdravljenju, ali pa velikokrat tudi že med samim zdravljenjem, pa jih enostavno odstranimo iz zunanje zobne površine, brez kakršnih koli posledic ali poškodb sklenine zoba. Te stopničke, pa so popolnoma nemoteče pri samem nošenju Invisalign zobnega aparata.
 
 
Invisalign zobni aparat, se zelo priporoča ljudem, ki so veliko v stiku z ljudmi in bi jih fiksni zobni aparat oviral pri govoru in videzu. Invisalign zobni aparat pa je popolnoma nemoteč in skoraj neviden zobni aparat, kateri pacienta ne ovira pri sami uporabi.

Priporočamo ga tudi športnikom, saj pri terapiji s fiksnim zobnim aparatom lahko pride do poškodb ustne sluznice, medtem Invisalign zobnem aparatu ta možnost minimalna.

Terapija se pri zdravljenju z Invisalign zobnim aparatom zaključi hitreje kot, če bi zdravljenje potekalo s fiksnim zobnim aparatom, zaradi samega predvidevajočega računalniškega načrta. Že v naprej točno vemo, kako dolgo bo samo zdravljenje potekalo.
Še posebej se ga priporoča pri tistih pacientih, kateri imajo slabšo ustno higieno ali motivacijo za čiščenje, saj je pri Invisalign nevidnem zobnem aparatu ustna higiena enostavnejša, kot pri fiksnem zobnem aparatu. Seveda, pa mora biti v vsakem primeru ustna higiena dosledna.

Ob začetku zdravljenja oz. prvih dneh nošenja Invisalign nevidnega zobnega aparata, je lahko v ustih povečano proizvajanje sline, saj je v ustih na novo prisoten nov tujek, katerega pa telo mora sprejeti. Po parih dneh, pa se na zobni aparat Invisalign navadimo in tudi proizvajanje sline se normalizira.Priporočljivo je, da na začetku terapije veliko govorimo in beremo na glas, saj s tem treniramo jezik in ustne mišice, da se čim hitreje navadimo na samo uporabo.

Cena Invisalign zobnega aparata, pa je primerljiva s fiksnim zobnim aparatom, saj je razlika v ceni minimalna. Seveda pa je cena odvisna tudi od same terapije zdravljenja. Kot smo že omenili je razdeljena na 3 stopnje zahtevnosti zdravljenja. Manj zahtevna obsega do 7 opornic, srednje zahtevna obsega do 14 opornic in bolj zahtevna do 50 opornic ali več.
Ker pa se zobje v ustih premikajo celo življenje in imajo nekakšen genetski material, prvotne postavitve zob pred obravnavo je zelo pomembno tudi ohranjanje stanja po končanem zdravljenju. To dosežemo s tem, da ohranjamo retencijo. Retencijo lahko ohranjamo na več načinov. Pri obravnavi z Invisalign nevidnim zobnim aparatom se retencija lahko ohranja z zadnjo opornico zdravljenja. Nosi se jo med spanjem ponoči in to zadostuje, da se zobje zopet ne postavijo v nepravilno linijo.

Druga možnost retencije pa je retencijska žička, ki se namesti na notranjo stran zob, torej lingvalno stran, na sprednje 3 zobe na vsako stran in s tem ohranja stanje poravnanosti zob.

Ta žička se s časom lahko tudi odstrani, lahko pa jo na zobeh ohranimo tudi let.

Seveda pa so po končani obravnavi z Invisalign nevidnim zobnim aparatom priporočljivi tudi obiski ortodonta enkrat letno, kasneje lahko tudi enkrat na 2 leti, da se kontrolira stanje, ali morebitnost vrnitve zob k prvotnemu stanju.
Že dolgo sanjate o lepih in ravnih zobeh? Si želite nevidni zobni aparat, pa ne veste kateri je pravi za vas? Specialist ortodont vam je na voljo za brezplačen in neobvezujoč nasvet. Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na neobvezujoč brezplačen pregled.

    S prijavo se strinjam s Splošnimi pogoji in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.